Hlavní obsah

Spor o zdraví prezidenta. Zemanův stav má prověřit znalec, který už jednou řekl, že rakovinu nemá

Jak policie prověřovala zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

U prezidenta existuje stejné riziko zhoubného onemocnění jako u každého jiného Čecha, který je ve stejném věku, kouří a má cukrovku, napsal již jednou znalec.

Článek

Brněnský městský soud vybral soudního znalce ve sporu mezi komunálním politikem Svatoplukem Bartíkem a prezidentem Milošem Zemanem.

Bartík v tomto případě čelí žalobě, protože na svém facebookovém profilu v listopadu 2017 – zhruba dva měsíce před prezidentskými volbami – napsal, že Zeman trpí rakovinou.

Policejní vyšetřování prokázalo, že prezident v této době touto nemocí netrpěl. A tak se Zemanův advokát snaží na Bartíkovi ještě vysoudit pět milionů korun.

Případ u Městského soudu v Brně dospěl nyní do fáze, jak zjistil Seznam, kdy byl vybrán soudní znalec. Ten by měl zdravotní stav prezidenta Zemana posoudit.

To, že byl znalec k případu přibrán, potvrdila mluvčí tohoto soudu Petra Hovorková. „O ustanovení znalce bylo rozhodnuto tak, aby umožnilo získat způsobilý podklad pro vydání rozhodnutí ve věci samé,“ uvedla Hovorková.

Jméno znalce ale nechtěla komentovat. A advokát Hradu Marek Nespala řekl, že neměl možnost usnesení soudu prostudovat.

Bartík však Seznamu řekl, že jeho advokát podal v této souvislosti námitku proti jménu znalce, který byl soudem vybrán. Soud podle něho vybral doktora Pavla Šlampu.

Šlampu si přitom už vybrala i policie, když šetřila, zda se Bartík zmíněným prohlášením nedopustil trestného činu. Kauzu nakonec policisté odložili. Šlampa ale zároveň uvedl, že Zeman podle dokumentů, co měl k dispozici, rakovinou netrpěl.

V policejním dokumentu, co měl Seznam k dispozici, tento znalec uvedl, že v laboratoři zkoumali Zemanovu krev a moč, prezident dále podstoupil také vyšetření na CT, tedy počítačové tomografii. Závěry byly podle Šlampy jednoznačné.

„Provedená vyšetření nepotvrzují přítomnost pokročilého zhoubného nádoru čtvrtého klinického stadia s metastatickým postižením lymfatických uzlin či orgánů a nepotvrzují ani indicie časného nádoru,“ uvedl Šlampa.

Přeloženo: Prezident Zeman podle zdravotní dokumentace žádný novotvar v těle neměl.

V závěrech policejní zprávy znalec Šlampa pak ještě napsal, že u prezidenta existuje stejné riziko zhoubného onemocnění jako u každého jiného Čecha, který je ve stejném věku, kouří a má cukrovku.

Když poté Seznam tyto informace zveřejnil, vyjádřil se ke svým zjištěním Šlampa pro ČTK. „Jako lékaře mne nesmírně mrzí, že se otázka zdraví člověka stala předmětem nízkého politikaření a šíření dezinformací. Pokládám všechny v médiích prezentované nepravdy kolem zdraví pana prezidenta za značně neetické,“ řekl mimo jiné Šlampa.

A právě kvůli tomu má Bartík nyní za to, že tento znalec nebude v jeho případě nestranný. „Znalec je zjevně podjatý. Takže jsme včera podali s mým advokátem námitky, kterými proti tomu brojíme,“ prohlásil Bartík.

Nelíbí se mu ani, že když Šlampa prvně zjišťoval, zda má Zeman rakovinu, tak prezidenta nevyšetřil. Jen měl k dispozici některé lékařské zprávy a vyjádření. Ty mu měl dovést v zalepené obálce kancléř Vratislav Mynář.

„V této souvislosti si žalovaný (Svatopluk Bartík) dovoluje poznamenat, že jakkoliv nepochybuje o loajalitě kancléře prezidenta republiky vůči prezidentu republiky – tedy žalobci, což je hlavní předpoklad výkonu této funkce, tak se domnívá, že tato kancléřská kompetence je poněkud neslučitelná s účastí na znalecké činnosti ve sporu, jehož stranou je osoba vykonávající úřad prezidenta republiky,“ uvedl Bartíkův advokát Pavel Uhl.

Podle něho by se tak mělo uskutečnit vyšetření Miloše Zemana. A pražská Nemocnice Na Homolce případně Ústřední vojenská nemocnice by měly poskytnout kompletní zdravotnickou dokumentaci prezidenta.

Nespala již dříve řekl, že s vypracováním znaleckého posudku nemá problém. Podle něj by se ale měl týkat zdravotní dokumentace Zemana z doby, kdy Bartík svůj výrok zveřejnil na Facebooku. Tedy z listopadu roku 2017. Dělat posudky k aktuálnímu zdravotnímu stavu Zemana je podle Nespaly nesmyslné.

Reklama

Doporučované