Hlavní obsah

Spor taxikářů s řidičem Uberu má dohru: obvinění za křivé svědectví

Odreagujeme se u toho, popisují řidiči, proč si přivydělávají s Uberem.

 

Reklama

Samotný střet, který skončil výstřely z plynové pistole, policie přehodnotila z trestného činu na přestupek.

Článek

Dvěma taxikářům, kteří se v říjnu v Praze na Florenci střetli s konkurentem jezdícím pro společnost Uber, hrozí pokuta až padesát tisíc korun za křivé vysvětlení.

Jeden z nich navíc může zaplatit dalších dvacet tisíc za přestupek proti občanskému soužití.

Stejnou pokutu by mohl dostat i řidič Uberu, který při konfliktu střílel z plynové pistole. Z tohoto důvodu mu navíc hrozí třicetitisícový trest za přestupek proti zákonu o zbraních.

Nervozita taxikářů

Říjnovým konfliktem na Florenci vygradovala dlouhodobá nervozita na pražských ulicích, kde se potkávají tradiční taxikáři s řidiči Uberu, kteří představují novodobou alternativu k přepravě ve městě. Přes Uber si může prakticky kdokoliv začít přivydělávat převozem lidí.

Pražské taxikáře dráždí, že se o zákazníky přetahují s řidiči, kteří nemusí mít žádné oprávnění, není jisté, zda odvádějí daně a ve většině případů jsou levnější.

Podívejte se na video nahoře v článku, kde jsme se tří řidičů ptali, proč se rozhodli přivydělávat si s Uberem a jaké horké chvilky prožili s tradičními taxikáři.

Policie na základě kamerových záznamů zjistila, jak se celý konflikt odehrál, a překvalifikovala ho z trestného činu na přestupek. Vyšetřovatelé proto předali celý případ k dořešení městskému úřadu na Praze 8.

„Celý incident začal kvůli tomu, že jeden z řidičů taxi přistoupil k vozidlu, které před nádraží přijelo, praštil do něj a nalepil na něj samolepku Nelegální taxi," popsal událost mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Podle něho se pak strhla hádka, při níž napadený řidič vytáhl plynovou pistoli a vystřelil. „Pak z místa odjel, přičemž na základě oznámení na linku 158 ho policisté zadrželi o několik ulic dál,“ říká mluvčí.

Podívejte se, jak řidič Uberu své chování vysvětloval:

Řidič Uberu popsal průběh incidentu s taxikáři na pražské Florenci.

Vyšetřování incidentu intenzivně sleduje i společnost Uber. Muž, který střílel, pro ni nadále nemůže pracovat.

„Jelikož není případ ještě zcela uzavřen, zůstává vzhledem k naší politice jeho účet zatím neaktivní,“ říká Tomáš Peťovský, generální ředitel Uberu pro Českou republiku.

Někteří svědkové navíc vypověděli, že stejný řidič Uberu se už o několik hodin dříve dostal do jiného konfliktu.

„Řidič přijížděl z vedlejší ulice, měl nám dát přednost, ale málem nás naboural,” vypověděl pro Seznam už dříve muž, který jel v autě společně se svou přítelkyní a čtyřměsíční dcerou.

Tvrdí, že řidič Uberu potom začal do auta rodiny opakovaně najíždět.

„Usměrňoval jsem ho, aby na nás netlačil, že mám v autě přítelkyni a malou dceru, ale v tu chvíli vytáhl pistoli a začal nám vyhrožovat,” uvedl muž, jehož identitu redakce zná, ale respektuje jeho přání kvůli obavám o bezpečnost, že chce zůstat v anonymitě.

Co mělo předcházet útoku na Florenci? Podívejte se na video:

Řidič Uberu měl ve stejný den mířit střelnou zbraní i na rodinu s malým dítětem. Uber to popírá.

Reklama

Související témata:

Doporučované