Hlavní obsah

Spor Zemana se Štěchem pokračuje. Hrad na klíčovou schůzku k zahraniční politice nepustí zástupce Senátu

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Prezident Miloš Zeman chce po roce a půl znovu ladit společnou zahraniční politiku nejvyšších představitelů státu. Jenže na ní nedovolí přítomnost zástupce Senátu.

Článek

Napjaté vztahy prezidenta Miloše Zemana se šéfem Senátu Milanem Štěchem pokračují a promítají se i do reálné politické praxe. Na středu svolal Zeman po dlouhé době opět koordinační schůzku ústavních činitelů k zahraniční politice. Termín ale Hrad zvolil tak, aby se jí Štěch nemohl zúčastnit. „Náhradnici“, první místopředsedkyni horní komory Miluši Horskou, pak Hrad k diskuzi pustit odmítl.

Setkání, na kterém prezident, premiér a šéfové obou komor Parlamentu a ministři zahraničí a vnitra společně ladili zahraniční politiku, se v minulosti konalo pravidelně dvakrát ročně. Na schůzce probírali, jaká stanoviska chtějí a mají za Českou republiku v zahraničí prezentovat tak, aby vystupovali navenek jednotně.

Poslední takové setkání ale proběhlo před rokem a půl. Od té doby prezident opakovaně vystupoval v otázce zahraničních témat přesně opačně než vláda. V poslední době Zeman například dlouhodobě kritizuje sankce, které EU uvalila na Rusko kvůli okupaci Krymu. Nesouhlasně komentoval také vydání ruského hackera Nikulina do Spojených států.

Ve středu 12. září, na kdy si prezident Miloš Zeman všechny účastníky po dlouhé době pozval, je šéf horní komory Milan Štěch na dlouho plánované dvoudenní pracovní cestě v Paříži. „Delegace se vrací ve středu odpoledne. Žádali jsme tedy alespoň o přesunutí setkání z druhé odpoledne na večer. Kancelář Hradu nám ale nevyhověla,“ potvrdil Štěch.

Senát tak měla na setkání reprezentovat první místopředsedkyně Miluše Horská, která šéfa horní komory v jeho nepřítomnosti podle zákona zastupuje. Hradní kancléř Vratislav Mynář ale na nominaci Horské v úterý odpoledne e-mailem odpověděl, že náhradníci na schůzce nejsou možní. „Samozřejmě počítáme s tím, že vám po ukončení jednání zašleme společné prohlášení a následně také zápis z jednání,“ stálo na konci elektronického dopisu.

Štěch Seznamu řekl, že rozhodnutí Hradu považuje za chybu: „Nevím, jestli je to rozhodnutí přímo pana prezidenta, nebo šéfa kanceláře pana Mynáře. Ale pokud je dobrá vůle a zájem, abychom zahraniční politiku prováděli co nejvíc koordinovaně a ve prospěch naší země, tak by určitě bylo dobře, aby tam zástupce Senátu byl,“ dodal.

S Horskou prý dopředu probral všechna avizovaná témata a společně připravili stanovisko, které měla za Senát partnerům prezentovat. Probírat mají účastníci schůzky protiruské sankce, otázku migrace nebo rizika plynoucí z obchodních válek.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na svém Twitteru odmítnutí Horské na schůzce komentoval tak, že je formát setkání jasně daný: „Nejvyšší ústavní činitelé, ministr zahraničních věcí a ministr obrany. V Senátu jistě celou záležitost přijmou s pochopením a neuchýlí se k předvolebnímu čecháčkovskému politikaření.“

Oba nejvyšší ústavní činitelé se kritizují dlouhodobě. Štěch Zemanovi vyčítá třeba slova o tom, že je Senát zbytečnou institucí. Před druhým kolem letošních prezidentských voleb také veřejně potvrdil, že bude volit Zemanova konkurenta Jiřího Drahoše.

Zeman Štěcha například nepozval na loňskou inauguraci první Babišovy vlády a naposled o něm u příležitosti padesátého výročí sovětské okupace Československa v TV Barrandov prohlásil, že byl „normalizačním komunistou, který musel přísahat na správnost okupace“.

Reklama

Doporučované