Hlavní obsah

Co vám banky nabízejí, když se řekne spořicí účet

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Spořicí účet si zakládáte v bance nebo v družstevní záložně. Vaše peníze na něm nejsou vázány dlouhodobě na přesně stanovenou dobu (na rozdíl od termínovaného vkladu).

Článek

Co to je?

Spořicí účet si zakládáte v bance nebo v družstevní záložně. Vaše peníze na něm nejsou vázány dlouhodobě na přesně stanovenou dobu (na rozdíl od termínovaného vkladu).

Na spořicí účet si ukládáte své finance a banka vám připisuje úroky podle dané úrokové sazby. Slouží pouze ke spoření, které díky úroku neztrácí hodnotu v takové míře, jako peníze na účtu běžném. Úroky se nicméně pohybují velmi nízko, na inflaci těchto a nadcházejících měsíců ani zdaleka nestačí – proto je toto spoření považováno za velmi konzervativní.

Peníze ze spořicího účtu můžete buď podle potřeby vybírat, nebo posílat na běžný účet, ke kterému je právě spořicí účet často zakládán jako doplněk. Můžete ho tedy najít jako bonus k běžnému účtu, řada bank ho nabízí také jako nezávislou službu. V některých případech mohou banky požadovat pro založení spořicího účtu základní vklad.

Ukládání peněz na tomto typu účtu se považuje za bezpečné a nerizikové spoření. Vaše finance jsou ze zákona pojištěny do výše sto tisíc eur.

Druhy a na co si dát pozor

Klienti bank si mohou zvolit dva druhy spořicích účtů. Účty s výpovědní lhůtou a bez ní. Jestliže máte výpovědní lhůtu, nemůžete během ní s penězi manipulovat. V druhém případě je možné peníze ze spořicího účtu vybrat kdykoliv bez hrozby sankcí.

Výpovědní lhůty nejsou na trhu příliš obvyklé. Když už se vyskytnou, trvají většinou maximálně několik dní. Vyplatí se si tuto informaci zjistit předem, aby v budoucnu nedošlo k nepříjemné situaci.

Jak už bylo řečeno, banka vám na spořicí účet posílá úrok. Právě úrok je tím pádem nejdůležitějším parametrem při vybírání z různých nabídek. Některé banky pak nabízejí vyšší úrok, ale požadují za to různé podmínky (například placení kartou každý měsíc). Vypočtěte si proto, jestli se vám v takových případech nabídka vyplatí.

Banky si také mohou nárokovat poplatky, a to například za vedení účtu, odchozí platby, výběr a vklad peněz nebo za zrušení účtu.

Výhody a nevýhody spořicího účtu

Výhody

– Vyšší úroková sazba než na běžném účtu

– Bezpečné spoření

– Peníze nemusí být na účtu určitou dobu, lze s nimi manipulovat

– Některé banky nabízejí vedení účtu bez poplatků nebo bez výpovědní lhůty

Nevýhody

– Oproti jiným službám malé úroky

– Častá podmínka: založení běžného účtu u stejné banky

– Pokud je výpovědní lhůta, není možné s penězi po určitou dobu manipulovat

Srovnání

Jestliže se rozhodnete pro spořicí účet, projděte si podrobně nabídku trhu. Někde na vás může čekat vysoký úrok, ale s tím spojené poplatky či jiné podmínky.

Aktuální porovnání nabídek nabízejí online srovnávače, na kterých můžete snadno najít službu, jež vám bude nejvíce vyhovovat. Zjistíte na nich aktuální úrokovou sazbu (čím vyšší vklady, tím nižší úrok) i to, jaké podmínky banka nebo družstevní záložna vyžadují.

Nejznámější srovnávače spořicích účtů

Reklama

Doporučované