Hlavní obsah

Sporná dotace na tousty zabrala, tržby pekárny z Agrofertu raketově narostly. A může si snížit i daně

Penamu po otevření nové linky podpořené dotací stouply tržby ze 347 na 544 milionů.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Seznam mapuje pozadí stomilionové dotace pro pekárnu skupiny Agrofert premiéra Andreje Babiše.

Článek

Když společnost Penam otevírala loni na jaře novou pekárenskou linku, hosté mohli hned ochutnat nové druhy toustového chleba. Z evropských dotací na výrobnu dostala 100 milionů korun.

Dotace je dnes pro Penam, součást skupiny Agrofert zakladatele a premiéra Andreje Babiše (ANO), značně problematická: Evropská komise ji označila za nesprávně schválenou.

A nyní se ukazuje, že Penam z ní těží vlastně dvakrát. Jednak mohl díky 100 milionům, které loni přišly na firemní účet, otevřít za Prahou novou výrobnu a zmnohonásobit produkce. Podle čerstvé výroční zprávy Penamu loni narostly tržby z 347 na 544 milionů. Vylepšená linka je totiž schopna chrlit namísto 1750 kusů plných šest tisíc kusů za minutu.

A jednak pekárna může čerpat díky proinvestovaným stamilionům i daňové výhody: firma má od státu dva přísliby na čerpání investičních pobídek. U jednoho musí proinvestovat 200 milionů a z daní si smí proto odepsat až 187 milionů. Právě z toho titulu si už dříve odečetla z daní 12,8 milionu. Druhý příslib požaduje investici alespoň 100 milionů, a pak si může pekárna odmazat z daní až 81 milionů korun. Z tohoto balíku ještě čerpat nezačala.

Jak ovšem ukazuje čerstvá výroční zpráva, ziskovost firmy klesla. Zatímco v roce 2017 vydělala 25 milionů, vloni už čistý zisk spadl na osm milionů.

Dotace pro pekárnu nedaleko za Prahou je součástí auditu Evropské komise, který zkoumal, jestli byly dotace firmám z holdingu Agrofertu přiznané oprávněně. Audit zjistil chyby za 450 milionů, které by Česko mohlo v budoucnu vracet.

U dotace na toustový chleba například proto, že podle auditorů nejde o žádný nový výrobek, jak stálo v podmínkách dotace. Jen o něco vylepšený, ale stále běžný toustový chléb. Stejně tak že není nijak převratná technologie, jíž se vyrábí.

Agrofert tvrdí, že jeho pekárna podmínky dotace splnila. „Jsme připraveni veškeré výtky ze strany auditorů Evropské komise vyvrátit. Předpokládáme, že do konce prázdnin by mělo být hotovo,” řekl mluvčí společnosti Karel Hanzelka.

Finální rozhodnutí, jestli byly dotace neoprávněné, má v Evropské komisi padnout zřejmě na jaře.

Reklama

Doporučované