Hlavní obsah

Sporný atlas nesmí do škol. Mapa světa je o skutečném stavu věcí, říká jeho vydavatel

Ministerstvo školství vyřadilo atlas světa. Video: Jaroslav Kejzlar

 

Reklama

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) odebralo novému školnímu atlasu schvalovací doložku. Nakladatelství Kartografie Praha, které atlas zpracovalo, proti rozhodnutí podalo námitku. Předmětem rozepře je vyznačení sporných území na mapě světa.

Článek

Krym patřící Rusku nebo vyznačené území neuznaného Islámského státu – to jsou sporná místa v atlase světa, který do školních lavic dodalo nakladatelství Kartografie Praha. Ministerstvo školství odebralo atlasu schvalovací doložku poté, co si na některá vyobrazení stěžovali velvyslanci Ukrajiny a Gruzie.

„Sporná území jsou vlastně po celém světě, nejedná se jenom o Ukrajinu a Gruzii. Jedná se o oblasti v Africe, v Asii – je jich opravdu po celém světě velké množství,“ vysvětluje vedoucí odborné redakce Kartografie Praha Jan Ptáček a dodává, že ministerstvo by nemělo takto reagovat jen na popud zahraničních zastupitelských úřadů. „Bereme to tak, že atlas by měl ukazovat ten skutečný stav, jenž opravdu na světě je, a ne mezinárodněprávní hledisko, které dost často je i nejasné,“ dodává.

Ministerstvo obhajuje své rozhodnutí odebrat atlas ze seznamu učebnic tím, že u sporných míst chybí další vysvětlení. S Kartografií Praha jedná o dalším postupu tak, aby se prý žáci v lavicích učili ze správných učebnic. V úvahu podle vyjádření MŠMT přichází také varianta, že do atlasu bude doplněna stručná poznámka ke sporným územím. Ministerstvo chce po této zkušenosti do budoucna věnovat větší pozornost recenzentům, kteří atlas hodnotí a podle nichž se úřad následně rozhoduje při udělování doložek.

Mezi oběma stranami nyní probíhají jednání, na kterých se domluví, jak dál postupovat. Kolik bude Kartografii Praha celá kauza stát, prý zatím není jisté. Jasno by mělo být za půl až tři čtvrtě roku.

Reklama

Doporučované