Hlavní obsah

19letý junior mrtev, největší hvězda na frontě. Ukrajinský biatlon válčí

Foto: Archiv Dmytra Pridručného, Seznam Zprávy

Ukrajinský biatlonista Dmytro Pidručnyj u své jednotky.

Reklama

Ukrajinští biatlonisté truchlí a s nimi i sportovní svět. Na frontě při obraně Charkova zahynul junior Jevgenij Malyšev. Jeho kolegové už jsou ale ve válce také.

Článek

Jevgenije Malyševa zabili Rusové na frontě u Charkova, jeho domova. Bylo mu teprve 19, za pár dní měl oslavit 20 let.

Zapátrali jsme, kde jsou ostatní ukrajinští biatlonisté. Volali jsme do finského Kontiolahti, zda přeci jen někteří nepřijeli na nadcházející závody světového poháru. Finský mluvčí závodů Heikki Hamunen Seznam Zprávám ale potvrdil, že Ukrajinci ve Finsku nejsou a ani nebudou závodit. „Máme takové informace, že Ukrajinci k nám nepřijedou a nebudou se účastnit světového poháru. Ale ani Rusové nebo Bělorusové,“ řekl.

Ti nejlepší jsou už na frontě

Dmytro Pidručnyj, nejznámější z ukrajinských biatlonistů, mistr světa z roku 2019, mezitím narukoval k ukrajinské národní gardě v Ternopilu, 150 km na východ od Lvova. Na mnohem horším místě je údajně jeho kolega Bogdan Tsymbal, který se nachází v kritickém místě fronty u Černigova asi 100 km na sever od Kyjeva, nedaleko od ruských hranic. Na frontě by měla být i Julia Džymová, členka zlaté ukrajinské štafety z olympiády v roce 2014 v Soči.

K zálohám, jak už jsme psali, nastoupili i další ukrajinští sportovci – bývalý slavný boxer Vladimir Kličko nebo profesionální tenista Sergej Stachovskij. Kličkův bratr Vitalij se pak coby starosta Kyjeva pohybuje často v blízkosti prezidenta Vladimira Zelenského.

„Vážená biatlonová rodino, moji mezinárodní přátelé a fanoušci, můj tým a já zůstáváme na Ukrajině, abychom chránili naše domovy a rodiny před ruskými ozbrojenými silami,“ napsal na Twitteru nejlepší z ukrajinských biatlonistů Dmytro Pidručnyj. „Nikdo se nebudeme účastnit žádných dalších soutěží. Teď jsem v rodném Ternopilu, kde sloužím u národní gardy. Tahle fotka byla pořízena při náletu," uvedl Pidručnyj.

Vyjděte do ulic ve svých městech. Požádejte svou vládu a NATO, aby nám pomohli.
Biatlonista Dmytro Pidručnyj

„Žádám vás, abyste nám pomohli! Zde je to, co můžete udělat: 1. Darujte. Oficiální bankovní účet na pomoc ukrajinské armádě na fotkách na Twitteru i Instagramu. 2. Vyjděte do ulic ve svých městech. Požádejte svou vládu a NATO, aby nám pomohli 3. Dokažte všechny informace, které jste si přečetli o ruské invazi, z několika zdrojů. Neříkejte mi, že sport nesouvisí s politikou. SOUVISÍ! Když vojáci a civilisté mé vlasti umírají, když toto čtete. Žádám vás, nenechávejte nás v tom, prosím!“ apeloval Pidručnyj.

Pod příspěvkem ho podpořilo mnoho světových biatlonistů: například Norové Johannes Boe nebo Tiril Eckhoffová, Ital Thomas Bormolini, Němec Benedikt Doll i čeští závodníci Michal Krčmář nebo Jessica Jislová.

Ukrajincům se mezitím dostává všemožné podpory. Slovenský trenér ukrajinského týmu Juraj Sanitra ubytoval doma na Slovensku část Pidručného rodiny.

Česká dražba olympijské kolekce

Dvojnásobná juniorská šampionka Tereza Voborníková si pro zlato na šampionátu v USA došla s nápisem „Modlete se za Ukrajinu." Další čeští biatlonisté Mikuláš Karlík, Markéta Davidová a Eva Puskarčíková se rozhodli vydražit kousky své olympijské kolekce a peníze pošlou rodinám ukrajinských biatlonistů prostřednictvím Ukrajinské biatlonové federace.

Šéf českého biatlonu Jiří Hamza je pak dvakrát denně ve spojení se svým ukrajinským kolegou Volodymyrem Brynzakem. „Další peníze Ukrajincům pošleme i z naší federace, ale všechno půjde přímo na ně prostřednictvím bankovních účtů,“ potvrdil Hamza. „Jinak já jsem lidem nejen od ukrajinského biatlonu nabídl ubytování. První rodina už k nám jede z Polska, další lidi ubytováváme ve Vysočina aréně. Zkoušíme sehnat i materiál – helmy, vesty.“

Hamza zároveň vyjádřil smutek nad někdy chladným postojem z části sportovního prostředí. „Čím je kdo dál na západ, tak mám pocit, že méně chápe naléhavost situace. Musíme se chovat daleko razantněji. Musíme lidi vyburcovat… Vítám, jak se k tomu postavila česká vláda,“ zdůraznil a znovu zopakoval, že v danou chvíli nemá Rusko na sportovní mapě místo, a to nejen v biatlonu.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované