Hlavní obsah

V Česku začíná první zvýhodňování očkovaných lidí

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Se začátkem srpna platí podmínky, které v Česku od začátku pandemie vůbec poprvé staví do zvýhodněné pozice lidi, kteří se nechali očkovat proti covidu-19. Například na sportovištích nebo kulturních akcích.

Článek

Zvýhodnění očkovaných lidí, které nyní v Česku poprvé vstupuje do běžného života, se zatím týká specifických situací. Zkušenosti ze států, které jsou s vakcinací dál, ale naznačují, že lidé očkovaní proti covidu-19 budou mít časem také v České republice patrně snazší život. Zatím jsou naočkovaní lidé se začátkem srpna zvýhodňováni například na sportovních a kulturních akcích.

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Ukažme si, jak to celé funguje, na konkrétním příkladu zítřejšího zápasu třetího předkola Ligy mistrů Sparty Praha proti AS Monako. Fanoušci se na stadion na Letné dostanou ve dvou skupinách. Neočkovaných může být maximálně tři tisíce. Jen tolik lidí si bude moci koupit i lístek, který bude také patřičně označený, tedy že je pro neočkované.

Po vyprodání kvóty pro neočkované se ale budou doprodávat i lístky pro celý zbytek stadionu. A bude jich mnohem víc. Přes 15 tisíc vstupenek tak bude k dispozici jenom pro plně naočkované fanoušky, případně ty s prodělaným covidem v posledních 180 dnech.

Pro neočkované fanoušky navíc platí dál pravidlo, že se musí prokázat negativním PCR nebo antigenním testem. Příznivci Sparty s již ukončením očkováním se ale nijak omezovat nemusejí.

Očkovaní lidé bez omezení

Dosud mohlo na venkovní kulturní a sportovní akce pět tisíc diváků, nově jich může od 1. srpna přijít sedm tisíc. Uvnitř se kapacita zvedá z dvou tisíc na tři tisíce – do této kategorie spadají i fotbalové stadiony. Jde o návštěvníky s negativním testem, po covidu či s vakcínou. Nad limit pak jen lidé po nemoci či s očkováním.

„U akcí konaných v prostorech s kapacitou větší než 3000 diváků bude moci být naplněna i zbývající kapacita, to však pouze za podmínky, že všichni diváci nad limitem tří tisíc osob budou buď plně očkováni, nebo splní podmínku prodělaného onemocnění covid-19,“ vysvětluje nové opatření vládní Covid portál s odkazem na nové opatření Ministerstva zdravotnictví.

Do kategorie s limitem tří tisíc neočkovaných patří i fotbalové stadiony. Pokud by tedy na úterní zápas chtělo dorazit, dejme tomu, pět tisíc fandů bez očkování, dva tisíce z nich odejdou s nepořízenou.

A pro nenaočkované fanoušky ještě hůř: Přednostně nakupují lístky držitelé permanentek. Pokud by vykoupili všechny lístky pro neočkované, žádný další příznivec fotbalu bez vakcinace by se na stadion nedostal. Na rozdíl od těch naočkovaných, pro něž by byly stále tisíce volných míst.

Na úterním utkání bude tedy probíhat rovněž dvojí kontrola. „Máme dvouúrovňový systém vstupu na stadion. První úroveň je covidový checkpoint, na kterém se prokazujete platným covidovým dokumentem, což je prodělání nemoci, PCR nebo antigenní test anebo očkování. Dostanete na ruku pásek jako každý divák a až pak procházíte vstupem na stadion,“ popisuje příchod na zápas pražské Sparty její mluvčí Ondřej Kasík.

Pokud třeba bude v O2 areně akce pro 20 tisíc lidí, tři tisíce mohou být testovaní a 17 tisíc očkovaní. To je třeba jeden benefit, další je, že kdo se nechá naočkovat, nebude se muset testovat. Když jsme dělali průzkumy v centrech bez registrace, dvacet či třicet procent lidí přišlo proto, že jim vadí povinné testování. To navíc nebude od 1. září hrazené.
Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví za ANO pro iDNES.cz

Na každém lístku, který si na klání proti Monaku fanoušci koupí, bude uvedené, jestli ho kupoval očkovaný člověk – mezi něž se budou počítat i ti s dokladem o prodělání covidu v posledním půl roce – nebo neočkovaný. „To se následně na checkpointech bude také kontrolovat, jestli typ vstupenky sedí s covidovým dokumentem,“ doplňuje Kasík.

Již při koupi lístku ve vstupenkovém systému fanoušci Sparty zadávají, zda jsou očkovaní. „A podle toho náš systém pracuje s limitem třech tisíc návštěvníků. Pokud by se tedy stalo, že by si všichni držitelé permanentek v první fázi prodeje nakoupili lístky pro neočkované, v dalších fázích by byli k dispozici už jenom vstupenky pro naočkované,“ vysvětluje Kasík.

Což je ovšem čistě hypotetická možnost. Takzvaní permanentkáři, kterých je celkem 1850, jsou z většiny již naočkovaní. Podle průzkumu, který si Sparta nechala mezi nimi zpracovat, víc než 1100 lidí je plně naočkovaných a dalších 500 je po první dávce a čeká na druhou.

„Nedá se podle toho usuzovat, jestli je celkově mezi fanoušky Sparty víc naočkovaných nebo naopak, ale nějaký indikátor to už je. Očekáváme, že většina fanoušků bude nakupovat vstupenky pro očkované,“ míní mluvčí Sparty.

Neočkovaní nepermanentkáři bez šance

Podobné opatření připravil i další pražský klub, Slavie. Neočkovaní nepermanentkáři se již na stadion prostě nedostanou. Všechny vstupy spadající do kategorie „PCR nebo antigenní test“ vyhradila pro držitele permanentek.

Na zápas se mohou dostat ale i fanoušci, kteří nejsou držitele permanentek. „Očkovaní fanoušci si mohou zakoupit za 200 korun kartu fanouška se jménem EDENka. Po registraci v systému a následném ověření na pokladnách budou moci bez dalšího omezení a nutnosti chodit na pokladny před každým utkáním se vstupenkou rovnou na stadion,“ uvádí Slavie na svém webu.

Očkovaní fanoušci nebo ti, kteří prodělali covid v předcházejících 180 dnech, si vstupenky zakupují ve volném prodeji a jenom na domácí utkání Slavie. „Aby jim byla následně vstupenka aktivována pro vstup na zápas, je nutné ji před každým zápasem validovat na pokladnách. Zde předložíte potvrzení o prodělání koronaviru v předcházejících 180 dnech nebo potvrzení o ukončeném očkování. Pokud nejste očkovaný ani v ochranné lhůtě 180 dní po prodělání covidu, není možné si zakoupit vstupenku na utkání. Všechny vstupy pro testované byly vyhrazeny pro permanentkáře klubu,“ upřesnili pražští sešívaní.

Prague Pride rozprostře lidi do více akcí

Dnešním podvečerem také začíná festival Prague Pride, který má oficiální zahájení v šest večer na Střeleckém ostrově. Pravidla pro venkovní festival platí obdobná jako pro sportovní utkání, jenom nejvyšší možná kapacita je vyšší, neboť nejde o stadion – sedm tisíc návštěvníků. Stejně jako v případě Sparty, kapacitu je možné navýšit, ale jenom o naočkované lidi, případně ty s prodělaným covidem.

Prague Pride bude rozprostřený celkem do osmi dní, a kromě diskuzí nebo promítání filmů se plánuje i pubquiz, divadelní představení nebo každodenní večerní koncerty. Tématem letošního ročníku je coming out, tedy veřejné ohlášení jiné než heterosexuální orientace.

Podle vyjádření mluvčího Prague Pride Daniela Zikmunda však nepočítají s tak vysokým počtem lidí v jednu chvíli na jednom místě. „Oficiálně je náš strop na prodej vstupenek nastavený na dva tisíce a nemyslíme se, že to bude víc. Akce jsme plánovali tak, aby se jich konalo víc souběžně a tedy nebylo mnoho lidí na jednom místě,“ vysvětluje Zikmund.

Letos organizátoři upustili i od tradičního průvodu Prahou. „Naším cílem je prvotně ochrana návštěvníků, proto jsme zavedli přísná opatření. Na všechny akce platí stejné podmínky vstupu, a to negativní test, očkování nebo prodělaný covid v posledních 180 dnech. Nová opatření kvůli nízkému počtu ani reflektovat nemusíme,“ uzavřel Zikmund.

Na koupaliště jen s očkováním. Anebo testem

Do bazénů a na koupaliště budou mít podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) nadále přístup jen lidé, kteří jsou očkovaní, v posledních 180 dnech prodělali nemoc covid-19 nebo se nechali otestovat antigenním, případně PCR testem.

Reklama

Doporučované