Hlavní obsah

Basketbalová hvězda z USA zmizela v Rusku. „Je ve vazbě,“ uvedl po měsíci soud

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Brittney Grinerová (vpravo) při hře na olympijských hrách 2021 v Japonsku.

Reklama

aktualizováno •

Asi nejlepší basketbalistka všech dob byla před měsícem zadržena v Moskvě a podle všeho obviněna z držení drog. Pak se po ní slehla zem. Teď Rusko oznámilo, že hráčka je a nejméně do 19. května bude zadržována ve vazbě.

Článek

Na jednom z posledních veřejných videí zachyceném kamerovým systémem je americká profesionální basketbalistka vidět, jak prochází letištní kontrolou a táhne za sebou malý černý kufr.

Brittney Grinerová jela do Ruska plnit svoji klubovou povinnost. Hvězdná hráčka klubu Phoenix Mercury přistála na letišti Šeremetěvo v Moskvě, aby tam odehrála další sezonu v ruské lize.

Jak popisuje BBC, na bezpečnostních záběrech má na sobě 31letá hráčka sportovní boty, černé tepláky a černou mikinu s kapucí s nápisem „Black Lives for Peace“ na zádech. Nápadná 206 cm vysoká basketbalistka se tyčí nad celníky i ostatními cestujícími. Na dalším záběru je vidět, jak sedí zřejmě před celníkem a kroutí hlavou, jako by říkala „ne“. A pak už nic, až se minulý týden ve státní ruské televizi objevila zpráva, že Grinerová byla zatčena kvůli držení drogy – konopného oleje.

Ve čtvrtek ruská prokuratura oznámila, že je Grinerová ve vazbě. „Soud vyhověl žádosti vyšetřovatelů a prodloužil dobu zadržení americké občanky Grinerové do 19. května,“ uvedl podle ruské agentury Tass soud.

Nejistota kolem jejího osudu vyvolala mezi fanoušky i sportovními analytiky vlnu podpory, ale také protestů, které jsou namířeny proti americkým úřadům a médiím. Celá záležitost má totiž hned dva znepokojující rozměry.

První – v Rusku se ztratila americká sportovkyně, co se s ní stalo? Druhý – kdyby to nebyla Grinerová, ale americký basketbalista, muž, byl by kolem toho mnohem větší humbuk, tvrdí někteří fanoušci i sportovní odborníci s tím, že reakce na zadržování Grinerové byla podivně utlumena. Podle nich jen další důkaz nekonečné genderové nevyváženosti, která nadále provází americkou společnost, sport nevyjímaje.

Kdyby to byl hráč NBA jejího kalibru… bylo by to na obálce nejen každé sportovní stránky, ale všech zpravodajských médií na světě.
Tamryn Spruillová, sportovní novinářka

„Kdyby to byl hráč NBA jejího kalibru… bylo by to na obálce nejen každé sportovní stránky, ale všech zpravodajských médií na světě,“ řekla Tamryn Spruillová, sportovní novinářka, která píše o WNBA a Grinerové knihu.

Na obhajobu „těch, kteří nic nedělají“, je však třeba říci, že celá věc má dva velmi choulostivé rozměry. První – pokud u Grinerové skutečně Rusové našli něco, co lze označit za drogy, pak je to pro hráčku velký problém a pro americkou stranu velmi citlivá záležitost, která se nedá vyřešit hlasitým křikem.

Pokud Rusové našli jen konopný olej pro zdravotní účely a označují to za drogy, pak je zjevné, že americkou hráčku nepokrytě využívají jako páku v reakci na západní sankce uvalené proti Rusku během ruské invaze na Ukrajinu. Mnozí odborníci ani v tomto případě nedoporučují bezmyšlenkovitě mlátit do stolu.

Nic na tom nemusí změnit fakt, kdo Brittney Grinerová skutečně je. Naopak. Veteránka americké ligy, nejlepší z nejlepších, patří k nejvýznamnějším sportovkyním světa. Jedna z nejdominantnějších členek WNBA historie je zároveň považovaná za nejlepší ofenzivní hráčku. Málokomu se podařilo to, co jí – vyhrála vysokoškolský šampionát, tituly WNBA a Euroligy i zlatou olympijskou medaili.

Ale to není všechno, Grinerová je zároveň průkopnicí za práva leseb, k nimž se přihlásila ve 22 letech. Vzápětí poté se stala první draftovou jedničkou ve WNBA, byla i první sportovní lesbou, kterou podpořil gigant Nike.

Ptáte se, proč tak slavné hvězdě nestačilo angažmá v USA? Odpověď je prostá. Zhruba polovina hráček WNBA hraje mimo sezonu v jiných, většinou evropských týmech. Pro většinu je to cesta, jak zvýšit svůj příjem. V Rusku totiž až dosud dostávaly zhruba pětkrát větší plat než v USA. S Grinerovou to nebylo jinak. Proto od roku 2014 hrála mimo sezonu v USA za euroligový tým Jekatěrinburg.

Znovu tak uslyšíte argumenty obhájců genderové rovnosti. Kdyby byla Grinerová LeBron James, vůbec by do Ruska nešla, protože by si vydělávala dost peněz. A to je asi pravda. Špičkoví hráči v mužské lize NBA si vydělávají 200násobek maximálního platu WNBA.

Ale vraťme se k situaci, která vznikla po ruské invazi na Ukrajinu. 24. února Euroliga suspendovala všechny ruské týmy a představitelé USA a WNBA začali povolávat hráčky z Ruska domů. Jenže Brittney Grinerová přiletěla do Ruska o týden dříve, 17. února, a všechno se zvrtlo na ruské celnici.

Ruská federální celní služba v tiskové zprávě uvedla, že speciálně vycvičený pes na drogy navedl úředníky k prohledání příručního zavazadla americké basketbalistky. Našli přitom náplně do cigaret obsahující hašišový olej. Státní ruská tisková agentura TASS identifikovala hráčku jako Brittney Grinerovou. V případě odsouzení za drogy jí hrozí až 10 let vězení.

Nechceme, aby se Grinerová stala pěšákem v politické bitvě, která se právě teď vede po celém světě.
John Garamendi, člen výboru Sněmovny reprezentantů

Grinerová dosud neměla s drogami vážné problémy. Úplně bez poskvrny však také není. Po zasnoubení s kolegyní, hráčkou WNBA Glory Johnsonovou, byly obě zatčeny na základě obvinění z ublížení na zdraví a výtržnictví. Policie musela řešit jejich bitku v předměstském domě v arizonském Phoenixu, při níž obě utrpěly nějaká zranění. Navzdory incidentu se další měsíc ve Phoenixu vzaly. WNBA suspendovala obě na sedm zápasů, Grinerová se přiznala k obvinění z výtržnictví a absolvovala mnohatýdenní kurz v oblasti domácího násilí. Obě ženy se přesto za rok rozvedly. V červnu 2019 si pak Grinerová vzala Cherelle Watsonovou.

Ale zpátky k současné situaci Grinerové v Rusku. Od začátku vyvstává nad případem řada otazníků a jsou obavy, že Rusové nepostupují poctivě a nezávisle. Proč například potvrdili zadržení americké hráčky až třetí týden v březnu, když prozradili, že byla zadržena na letišti už v únoru?

A teď to hlavní. Nikdo v Rusku neoznámil, kde a za jakých okolností je Grinerová držena. První zpráva z ruské strany přišla až ve čtvrtek po mediálním tlaku, kdy jednou z kritiček ruského přístupu k celému případu je i Hillary Clintonová.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken minulý týden prohlásil, že američtí představitelé dělají vše, co je v jejich silách, aby hráčce pomohli. Agentka Grinerové Lindsay Colasová uvedla, že je s hráčkou i s jejím právníkem v Rusku v úzkém kontaktu, ale nechtěla se k tomu blíže vyjádřit.

Někteří američtí představitelé naznačili, že napjaté americko-ruské vztahy mohou ohrozit bezpečný návrat Grinerové. „Nechceme, aby se stala pěšákem v politické bitvě, která se právě teď vede po celém světě,“ řekl americký kongresman John Garamendi, člen výboru Sněmovny reprezentantů pro ozbrojené složky. „Válka na Ukrajině v podstatě přerušila diplomatické styky mezi USA a Ruskem, což tento problém ještě zhorší.“

To vše může nahrávat argumentům, proč se americká strana tentokrát neozývá tak hlasitě. Ostatně i rodina a přátelé hvězdy o jejím zadržení zatím mlčí.

Aktualizace - Do článku jsme doplnili informace o držení hráčky ve vazbě a další podrobnosti.

Reklama

Doporučované