Hlavní obsah

Bojkot olympiády? Připojit by se mohlo 40 zemí, Češi ho nezvažují

Foto: Profimedia.cz

Ruská atletka Marija Lasickeneová po získání zlata ve skoku do výšky na olympiádě v Tokiu.

Reklama

Podle polského ministra sportu a cestovního ruchu by příští olympiádu mohlo bojkotovat až 40 zemí. Scénář, ve kterém by se akce zúčastnili ruští sportovci, už odmítly například státy v Pobaltí. Česko by se k bojkotu nepřipojilo.

Článek

„Jakákoli snaha Mezinárodního olympijského výboru přivést zpět ruské a běloruské sportovce, aby soutěžili, byť pod neutrální vlajkou, by měla být odmítnuta,“ prohlásili ve čtvrtek ministři sportu Lotyšska, Litvy, Estonska a Polska.

Snahy o návrat ruských a běloruských sportovců podle nich legitimizují politiku i propagandu obou zemí.

Jedná se o další projev nevole vůči MOV, který se koncem ledna nechal slyšet, že se zabývá podmínkami, za kterých by se sportovci z Ruska i Běloruska mohli zúčastnit příští letní olympiády v Paříži. Na té by se mohli objevit jako „neutrální sportovci“ a za podmínky, že aktivně nepodporují válku na Ukrajině.

Kyjev ovšem takovou vidinu nepodpořil a prohlašuje, že neutralita, kterou se sportovní organizace snaží razit, neexistuje. Od minulého týdne tak země obviňuje MOV z podpory „brutální války“ a požaduje úplné odstřihnutí Rusů i Bělorusů od chystané akce. Pokud se tak nestane, Ukrajina prý nevylučuje bojkot olympijských her.

Jak informuje web BBC, polský ministr sportu a cestovního ruchu Kamil Bortniczuk věří, že se podaří vytvořit koalici až 40 zemí, včetně Velké Británie, Spojených států a Kanady, která by zablokování plánů MOV podpořila ještě před jeho zasedáním plánovaným na příští týden. Takový krok by prý zařídil, že by pořádání her ztratilo smysl.

Bojkotovat akci podle čtvrtečních informací nicméně nezvažuje Český olympijský výbor. „Bojkot pro nás nepřichází v úvahu, protože nebudeme trestat české sportovce za ruskou agresi. Omluvili jsme se sportovcům za bojkot Her v Los Angeles 1984 a tuto frustrující zkušenost z doby komunismu nechceme v žádném případě opakovat,“ cituje český orgán ČT Sport.

„Celá diskuze o účasti či neúčasti ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách je teprve v počátcích, rozhodující je postoj mezinárodních sportovní federací,“ doplnili dále představitelé ČOV, a zaujali tak podobnou rétoriku jako mezinárodní výbor, který varoval před unáhlenými závěry.

„Je nesmírně politováníhodné eskalovat tuto diskuzi hrozbou bojkotu v takto předčasné fázi,“ reagoval ve čtvrtek MOV na téma bojkotu her v sérii otázek a odpovědí na svém webu. Upozornil také, že o podrobnostech účasti ruských a běloruských sportovců se ještě oficiálně nejednalo.

Koncem ledna se orgán nicméně nechal slyšet, že by „žádnému sportovci nemělo být bráněno v účasti na soutěžích jen kvůli jeho pasu“. Ocenil také, že Asijská olympijská rada již v prosinci požehnala sportovcům z Ruska i Běloruska, aby se v rámci příprav na olympiádu v Paříži zúčastnili soutěží v její jurisdikci.

Ruští sportovci na olympijských hrách nesoutěží pod vlajkou své země od roku 2016, kdy pořadatelé celé třetině ruského týmu neumožnili startovat na základě odhalení státem organizovaného dopingu. I když Rusko vinu odmítá, ruští reprezentanti se jménem své země dalších her zúčastnit nemohli.

Rusko a olympijské hry

Mezinárodní olympijský výbor dal v podstatě zelenou ruským sportovcům, kteří se chtějí zúčastnit letní olympiády v Paříži. Soutěžit by mohli jako „neutrální sportovci“.

Moskvě to ale nestačí. Chce zajistit, aby její reprezentanti směli na olympiádu bez jakýchkoli omezení.

Ruští sportovci ale z olympiády úplně nezmizeli, směli se zúčastnit za podmínek, kdy na oděvu sice mohli mít napsané jméno své země a její barvy, stejně dominantní ale musela být také slova zdůrazňující, že jsou „neutrální“. Podobnou podívanou diváci nejspíše uvidí i příští rok v Paříži.

Na posledních letních olympijských hrách v Tokiu v roce 2021 se ruští sportovci „pod neutrální vlajkou“ v takzvaném pořadí národů umístili celkově pátí s 20 zlatými medailemi a dohromady 71 cennými kovy. Na poslední zimní olympiádě v Pekingu v roce 2022 zase skončili na devátém místě se šesti zlatými a 32 medailemi celkem, což byl druhý nejvyšší absolutní počet cenných kovů na hrách.

Reklama

Doporučované