Hlavní obsah

Americké fotbalistky budou mít stejné peníze jako muži

Foto: Profimedia.cz

Americká fotbalistka Alex Morganová, která stála v čele žaloby.

Reklama

Členky ženského národního fotbalového týmu USA dosáhly přelomové dohody. Tím se jim podařilo ukončit šest let trvající soudní spor. Dohoda hráčkám slibuje 24 milionů dolarů, zhruba třetinu toho, o co žádaly v původní žalobě.

Článek

Po šestiletém soudním sporu dosáhly bývalé i současné hráčky americké ženské fotbalové reprezentace přelomové dohody o rovném odměňování s řídicí organizací US Soccer, která v USA zaštiťuje mužský i ženský fotbal, informoval britský web The Guardian.

Hráčky k dohodě dospěly v úterý, ve středu místního času US Soccer zveřejnila prohlášení. Většina z 24 milionů dolarů (522 milionů Kč), které hráčky skrze vyrovnání získaly, bude rozdělena mezi skupinu několika desítek sportovkyň včetně hvězd Alex Morganové, Megan Rapinoeové a Carli Lloydové.

„S potěšením oznamujeme, že v závislosti na vyjednání nové kolektivní smlouvy vyřešíme náš dlouholetý spor o rovném odměňování. Hrdě se společně zavážeme k prosazování rovnosti ve fotbale,“ uvedla v prohlášení americká organizace US Soccer.

„Dostat se až sem nebylo snadné. Hráčky národního týmu dosáhly nebývalého úspěchu a zároveň se zasadily o dosažení rovného odměňování pro sebe i budoucí sportovkyně,“ uvádí se také v prohlášení.

Monumentální krok vpřed

„Je to neuvěřitelný den. Je to prostě takový monumentální krok vpřed v tom, že se cítíme doceněny, respektovány, a prostě napravujeme naše vztahy s US Soccer, které byly opravdu plné napětí,“ řekla Morganová v rozhovoru pro Good Morning America.

„Myslím, že se za tímto dnem ohlédneme a řekneme si, že tohle je okamžik, kdy se americký fotbal změnil k lepšímu. Něco takového se už nikdy nebude opakovat a my se můžeme posunout vpřed v tom, aby se fotbal stal nejlepším sportem v této zemi a nastavil laťku pro další generaci mnohem lépe, než jsme ji kdy měli,“ řekla její spoluhráčka z reprezentace Megan Rapinoeová.

Pět hráček národního týmu USA, včetně Morganové a Rapinoeové, původně podalo stížnost kvůli platové diskriminaci v roce 2016. Žádost o rovné odměňování, v níž požadovaly odškodné ve výši 66 milionů dolarů, soud v květnu 2020 zamítl. Hráčky se následně odvolaly.

Úterní dohoda tak představuje nečekané vítězství hráček, uvedl americký web The New York Times. Podařilo se jim získat nejen finanční kompenzaci, ale také závazek federace, že zavede stejné reformy, které soudce před dvěma lety odmítl.

Americká fotbalová federace ve snaze vyřešit spor o odměňování žen a mužů nabídla totožné smlouvy hráčům mužských i ženských národních týmů už v září. Spojené státy v roce 2019 počtvrté vyhrály mistrovství světa ve fotbale žen. Tým také celkem pětkrát vybojoval olympijské zlato.

Reklama

Související témata:

Doporučované