Hlavní obsah

Češi se pokusí zastavit „vlak z Polska“. Říká se mu Lewa

Na severu Čech jsme našli obránce, který ví, jak na Lewandowského. Pusťte si video, v němž Theo Gebre Selassie říká, jak porazit Polsko.Video: Seznam Brand Studio

 

Reklama

Česku se v kvalifikaci o Euro 2024 postaví tým v čele s Robertem Lewandowskim. V druhém díle videosérie Nahrávky a nabíječky II hledáme způsob, jak hvězdného útočníka zastavit.

Článek

Je to jako pokoušet se zastavit vlak. Největší zbraní polské fotbalové reprezentace je Robert Lewandowski, útočník CF Barcelona.

Večer odstartuje česká fotbalová reprezentace boj o účast na mistrovství Evropy. Zápasem s Polskem, favoritem kvalifikační skupiny E. Očekávání jsou samozřejmě vysoká: české fotbalisty chtějí jejich příznivci vidět na finálovém turnaji.

Ze skupiny na Euro v Německu postupují dva týmy. Kromě Polska už Čechy čekají - jak fotbalisté říkají – „hratelní“ soupeři. Moldavsko, Albánie, Faerské ostrovy…

Češi začínají ve 20:45 v Edenu. Čeká je kvalitní tým, nad nímž ční Robert Lewandowski.

Je vůbec možné ubránit jednoho z nejlepších útočníků současnosti? Pusťte si video nahoře v tomto článku.

Nahrávky & Nabíječky II.

Foto: Seznam Zprávy

Zuzana Hodková a Jindřich Šídlo.

Jindřich Šídlo, autor satirického pořadu Šťastné pondělí, a moderátorka SZ Byznys Zuzana Hodková se opět vydávají po stopách české fotbalové reprezentace. Důvod je jasný: Euro 2024. 

Poté, co loni české fotbalisty sledovali v Lize národů, je tentokrát doprovodí v kvalifikaci na šampionát. Zápasy a především jejich zákulisí vám přiblíží v sérii netradičně pojatých videí.

Redaktorka Seznam Zpráv Zuzana Hodková se s politickým komentátorem a velkým fotbalovým fandou Jindřichem Šídlem rozjela do Liberce za hráčem, který si s Robertem Lewandowskim užil své.

Theodor Gebre Selassie je po devíti letech odehraných v Bundeslize na Lewandowského odborníkem. Jako obránce Werderu Brémy stál extrémně produktivnímu střelci v cestě za góly nejméně dvakrát ročně, devět let.

„On vám neuteče, to nikdy nebyl jeho styl. Ale ve vápně je extrémně nebezpečný. Zakončuje levou, pravou, hlavou…“ popsal Gebre kvality současného útočníka Barcelony. „Hlídat ho vždycky vyžadovalo absolutní soustředění v každé vteřině. Na okamžik polevíte a je zle.“

Podle Gebre Selassieho mohl z 19 zápasů proti Bayernu Mnichov, kdy Lewandowski hrál, Werder Brémy s českým obráncem v sestavě vyhrát jeden. Ale nevyhrál, skončilo to 1:1. „Což mě dodnes mrzí,“ vzpomíná Theo. Tenkrát Roberta Lewandowského uhlídal.

Češi ubránili Lewandowského také 16. června 2012. Bylo to na Euru a česko tehdy porazilo domácí Poláky 1:0. „Ale tehdy to ještě nebyl Lewandowski, jak ho známe. Řekl bych, že se teprve dostával do té top formy,“ přikyvuje Theo Gebre Selassie.

5 golů za 9 minut

Ve své době byl Robert Lewandowski na svém postu možná nejlepším hráčem světa. Jenomže letos v létě už mu bude 35 let.

„Nehraje už to, co hrál, když byl na úplném vrcholu,“ zamýšlí se Gebre Selassie. To uměl dát pět gólů za devět minut. V září 2015 to odnesl Wolfsburg. Ale v Barceloně dobře vědí, co v Robertu Lewandowském mají. K obrovskému talentu, velké píli a profesionalitě dnes přidává ještě ohromné zkušenosti. „Což je pro obránce dvakrát nepříjemné. Protože on ví, kdy může souboj vypustit a kdy ho dohrát na 110 procent. Hrát na něj bude i dnes strašně těžké.“

Zkušeného Vladimíra Coufala, a o to víc jednoho z mladíků, který stoperskou dvojici doplní, čeká pěkně divoký večer.

Reklama

Doporučované