Hlavní obsah

Jak prezident Macron přemluvil Mbappého, aby nezmizel do Španělska

Foto: Profimedia.cz

Kylian Mbappé slaví jednu z branek, které vstřelil za PSG v této sezoně.

Reklama

Měl namířeno do neslavnějšího a nejúspěšnějšího klubu světa Realu Madrid. Zastavily ho nejen peníze, které za odmítnutí nabídky dostal, ale i přímluva z nejvyšších míst.

Článek

137 milionů liber (skoro čtyři miliardy korun), pak dokonce 146,5 milionu liber (skoro čtyři a čtvrt miliardy korun) nabízel loni Real Madrid za třiadvacetiletého francouzského útočníka Kyliana Mbappého.

Jeho zaměstnavatel Paris Saint-Germain sumy řítící se přes Pyreneje odmítl. Dosti neprozřetelně. Jelikož totiž mistru světa 2018 končila letos v klubu smlouva, očekávalo se, že odejde bez náhrady, zvláště když několikrát prohlásil, jak touží tančit v sestavě Bílého baletu. Ostatně Real Madrid ho vábil už několik let a stále přihazoval vyšší a vyšší částky odstupného a vylepšoval hráčovu mzdu.

Následoval ale velký přemet, jenž zaskočil všechny, kteří se v zákulisí fotbalu pohybují. Mbappé podepsal s francouzským klubem novou smlouvu na další tři roky. Něco, co dlouho zásadně odmítal.

Zasloužil se o to i prezident Emmanuel Macron.

Telefonáty s hlavou státu

Vedení pařížského klubu zatlačilo pochopitelně nejen na hráčovy city, ale zatížilo mu i bankovní konto tučnou sumičkou v podobě podpisového bonusu, která bude bobtnat každou měsíční výplatou. Výše je předmětem obchodního tajemství, ale do toho nespadá doložka, že získá v klubu i důležité pravomoci a ještě naroste jeho pozice v marketingu.

Škodný rozhodně není, byť neustále slýchá, že v Realu Madrid by se měl ještě lépe. Už jen vzhledem ke sportovním cílům, královský klub znovu sedí na evropském trůnu, kdežto Paris Sait-Germain i s nevyčerpatelným katarským kapitálem v zádech na takovou poctu pořád marně čeká.

Možná by veškeré finanční bonusy a záruky členství ve vedení francouzského klubu byly málo, kdyby se nepřimluvila hlava státu. „Je to pravda, mluvil jsem s Mbappém těsně předtím, než se rozhodl, kde bude hrát,“ prozradil francouzský prezident pro světová média. „Neformálním způsobem jsem mu doporučil, aby zůstal v PSG. Myslím si, že je mou povinností, abych bránil svou zemi,“ dodal s patřičným důrazem.

Kylian je ještě mladý a peněz má dost.
Rodiče Kyliana Mbappého

Nešlo však o ojedinělý zásah v tomto konkrétním případě, Macron a Mbappé navázali docela úzký vztah, který nadále dosti neformálně udržují. „Čas od času si volají,“ potvrzuje nadstandardní vazby Pascal Ferré, šéfredaktor prestižního francouzského časopisu France Football. „Prezident teď jen využil svého vlivu, když Kyliana požádal, aby do Španělska neodcházel, že je to pro blaho vlasti,“ připomenul záležitost posledních měsíců.

Nešlo v žádném případě o nátlak, to obě strany důrazně popírají, nýbrž o prosbu. „Mbappé ho vyslyšel, protože je vlastenec,“ zdůrazňuje Ferré.

Státní odměna na charitu

Nejvyšší představitel Francie a útočník světového věhlasu se letos nespojili poprvé. Znají se už delší dobu. „Poprvé se střetli v únoru 2018, když ho prezident pozval do Elysejského paláce na konferenci o Africe a sportu společně s africkými legendami Georgem Weahem a Didierem Drogbou,“ odtajňuje Ferré a zároveň připomíná, že Mbappé má africké kořeny. Narodil se ovšem už v Paříži, kde otec Wilfried Mbappé, student sportovní školy z Kamerunu, byl hráčem a trenérem místního klubu AS Bondy, kde jeho syn s fotbalovými krůčky začínal.

Další setkání proběhlo o několik měsíců později a mělo hodně slavnostní rámec – prezident odměňoval čerstvé mistry světa, kteří na šampionátu v Rusku získali zlaté medaile. Nikdo ze soupeřů se souboru trenéra Didiera Deschampse nevyrovnal, vítězná Marseillaisa se rozezvučela nad stadionem Lužniki i Kremlem.

Třiadvacet členů mistrovského kádru převzalo nejen Řád čestné legie, ale brali i lichotivé státní prémie za vzornou reprezentaci vlasti ve výši 400 tisíc eur (téměř deset a půl milionu korun). Mbappé je však nevyužil k vlastní spotřebě, věnoval velice slušný finanční obnos na charitu. Přeposlal je společnosti Premiers de Cordée pro nemocné děti, aby mohly sportovat. O tento příspěvek se zasadili jeho rodiče. „Kylian je ještě mladý a peněz má dost,“ vysvětlovali s odkazem, že jako opora bohatého pařížského klubu nouzí rozhodně netrpí.

Matka Fayza Lamari má také ke sportu velice blízko, hrála profesionálně házenou. Pochází z Alžírska, z kmene Kabylů, jako další francouzská fotbalová veličina Zinédine Zidane, tedy rovněž z afrického kontinentu.

Není divu, že na základě těchto kořenů se jejich syn stal jakýmsi africkým ambasadorem. V devatenácti letech! S požehnáním nejvyššího představitele kdysi mocné koloniální velmoci.

Velký fanda Olympique Marseille

Vřelým vztahem k fotbalu se však může pyšnit i prezident Macron. Při studiích ve Štrasburku dokonce nastupoval za výběr školy na levém beku, bývalí spolužáci o něm říkají, že projevoval při hře nebývalou urputnost, patřil mezi nepříjemné obránce. Tedy devíza přímo žádoucí pro politickou kariéru.

Narodil se ve městě Amiens, ležícím severně od Paříže v departementu Somme, v historické oblasti Picardie. Do svého srdce však nenatlačil místní klub, ale slavný Olympique Marseille ze středomořského přístavu vzdáleného stovky kilometrů od svého rodiště. „Když jsem byl mladý, Marseille vládla Evropě, porážela jeden velký klub za druhým,“ připomíná Macron (ročník 1977) jediný triumf francouzského klubu v Lize mistrů v roce 1993. „Když kapitán Didier Deschamps zvedal nad hlavu pohár pro nejlepší tým Evropy, hřál mě neskutečný pocit hrdosti na svou vlast,“ přiznává i po letech.

Jako fanoušek si užil dokonce reprezentační fotbalové triumfy na mistrovství světa 1998 doma ve Francii a následně na mistrovství Evropy 2000, které pořádaly společně Belgie a Nizozemsko. Zlaté opojení po dobytí světového trůnu v roce 2018 v Rusku už si vychutnával jako nejvyšší představitel vítězné země.

Teď se o blaho národa zasloužil na poli fotbalovém přímo – když přemluvil Mbappého, aby neodcházel do španělského Realu Madrid, ale zůstal doma v Paris Saint-Germain.

Reklama

Doporučované