Hlavní obsah

Ajax oprášil „totální fotbal“ a drtí Evropu. Hvězdné vedení klubu prospívá

Foto: Profimedia.cz

Hráči Ajaxu slaví branku v Lize mistrů. Zleva: Noussair Mazraoui, Sébastien Haller, Antony Matheus Dos Santos a Dušan Tadić.

Reklama

Ajax válí. V Lize mistrů se zapsal do historie nesmazatelným odkazem, na domácí scéně své soupeře deprimuje moderním pojetím nizozemského „totálního fotbalu“. Kdo všechno vlastně stojí za vzestupem Ajaxu?

Článek

Ajax Amsterdam zažívá i na své poměry monumentální rozkvět. V domácí lize průběžně střeží první příčku s dechberoucím skóre 48:2 a v té nejtvrdší možné evropské konkurenci opanoval celou skupinu bez ztráty jediného bodu. Ajaxu se v týdnu podařilo dokonat i jeden klubový rekord – zvítězit ve všech 6 zápasech v rámci základní skupiny Ligy mistrů. Tím se stal Ajax teprve 7. klubem v historickém pořadí, kterému se to kdy podařilo. Ve středu se k nim přidal ještě Liverpool a podruhé ve své historii Bayern Mnichov.

Není divu, že fotbaloví experti, světová média a samozřejmě i nizozemský tisk v souvislosti s amsterdamským velkoklubem chválou nešetří. „Ajax v tomto století ještě nevypadal lépe,“ zkonstatovaly nizozemské noviny BN DeStem.

Totální fotbal se vrací

Současný tým Erika ten Haga šlape po celý podzim s obdivuhodnou konzistentností. Například v říjnu se podařilo Ajaxu v rozmezí pěti dnů nejprve zdemolovat v Lize mistrů Borussii Dortmund v poměru 4:0, a hned o víkendu už slavili svěřenci ten Haga další velkolepý triumf. Tentokrát se stal obětí Ajaxu PSV Eindhoven. Červenobílí naložili svému přímému konkurentovi v boji o nizozemský titul na cestu domů nepopulárního bůra. Soupeři navíc nepovolili ani jednu jedinou čestnou trefu.

„Ajax už ale dávno není tím mužstvem, které by chtělo za každou cenu soupeři nasypat co nejvíc gólů bez ohledu na způsob, kterým bude bránit. Jejich styl bránění v aktuální sezoně je výjimečně propracovaný, a přitom působí přirozeně. V obranné fázi připomínají svou organizací spíš nějaký severoitalský celek. Je to o jakési plynulosti pohybu všech na hřišti. Jak říkal sám kouč ten Hag: Všichni brání, všichni útočí,“ glosuje filozofii ten Haga Raphael Honigstein na serveru The Athletic. Skóre 48:2 mu dává za pravdu.

Současný Ajax se podle statistického modelu ClubElo vyrovnal svému vrcholu z léta 2019, tedy z doby, kdy smolně vypadl v semifinále Ligy mistrů s londýnským Tottenhamem. V té době se mluvilo v souvislosti s kádrem Ajaxu o generačním, ne-li několikageneračním úspěchu. Podle fotbalového ClubElo modelu, jenž poměrně efektivně srovnává přední evropské kluby, osciluje Ajax kolem 10. místa v rámci celé Evropy. ClubElo počítá body na základě posledních výkonů klubů, adekvátně reflektuje i jejich umístění v tabulce. ClubElo přičítá vždy více bodů těm klubům, které porazí papírově silnější tým.

Otázka zní, jak se to všechno Ajaxu daří?

Kvalita přitahuje kvalitu

Fenomenální tažení Ligou mistrů by nebylo možné bez podání maximálně týmových výkonů, ale jedno jméno tu přece jen jasně vyčnívá. Je jím Sébastien Haller, muž s nedávnou minulostí v londýnském West Hamu United, kterého z Premier League vystrnadil jamajský ostrostřelec Michail Antonio.

Když Haller odcházel v lednu 2021 za 25 milionů liber do Ajaxu, mnozí si klepali na čelo: Tolik peněz za náhradníka ve West Hamu, který nastřílel během dvou let jen 14 branek? Dlužno dodat, že reprezentant Pobřeží slonoviny přicházel v roce 2019 do West Hamu za rekordní sumu 45 milionů liber a fanoušci Kladivářů se z jeho zpeněžení ještě radovali.

Akvizice Hallera se Ajaxu maximálně vyplatila. Od svého příchodu se ujal na jedničku. V 50 soutěžních zápasech zaznamenal celkem 11 asistencí a 32 branek. V Lize mistrů své spoluhráče doslova táhl za vítězstvím zápas co zápas. Haller se stal po Cristianu Ronaldovi teprve druhým fotbalistou, jemuž se podařilo v rámci základní skupiny Ligy mistrů skórovat ve všech 6 zápasech. A to není zdaleka všechno. Desetigólový Haller je průběžným králem střelců v milionářské soutěži. První místo drží před Ronaldem, Lewandowskim, Salahem, Messim nebo Benzemou.

Na Hallerově případu lze snadno ilustrovat, o co v Ajaxu jde. Zjednodušeně řečeno: V Ajaxu mají čich na dobré lidi. Platí to jak pro management, tak pro skauting. Současný Ajax totiž nemá sebemenší šanci ve srovnání s evropskou špičkou, pokud vezmeme v potaz čistě finanční možnosti klubu nebo celkovou atraktivitu domácích soutěží. Cesta, kterou se v Amsterdamu vydali, upřednostňuje dlouhodobá řešení. Ta si zakládají na trpělivosti a rozumu.

Klíčovým mužem v zákulisí Ajaxu je bezesporu Marc Overmars, bývalá fotbalová hvězda Ajaxu i Arsenalu. Overmars z pozice fotbalového ředitele, kde působí již téměř celou dekádu, si byl vědom, že se Ajax nemůže stoprocentně spoléhat na mladé pušky, což byla ve velké míře dosavadní strategie. Ajax sice odjakživa patří k vyhlášeným líhním talentů, ale i ta nejtalentovanější sestava potřebuje řád a zkušenosti.

Ajax ovšem na mládí rozhodně nezanevřel, ba naopak. Ale své nadějné borce vhodně doplnil fotbalisty, které vedení shledalo jako podhodnocené. K přestupu Sébastiena Hallera by tak v dřívější éře Ajaxu možná ani nedošlo. Totéž platí o Dušanu Tadićovi, který je v současnosti pro Ajax klíčovým mužem.

Stratég, který zaujal Hřebíka

Tadiće Ajax přetáhl po čtyřletém angažmá v anglickém Southamptonu, kde sice pravidelně nastupoval, ale podávanými výkony se své současné amsterdamské verzi ani nepřiblížil. Srbský ofenzivní záložník od svého příchodu herně rozkvetl. Během své úvodní sezony v Nizozemsku dokázal pouze v lize nasázet 28 branek a na 13 přihrál. Pro srovnání – za 4 roky na jihu Anglie vsítil v rámci ligových bitev o 8 gólů méně. Jedno je jasné: Pod ten Hagem se dějí zázraky.

A teď zpátky k Overmarsovi. Právě on stojí za příchodem stratéga Erika ten Haga. Nizozemský kouč během svého působení u rezervy Bayernu Mnichov zaujal i českého taktického specialistu Jaroslava Hřebíka, který ho údajně v létě roku 2015 lákal do pražské Sparty. Během své štace v Bayernu se ten Hag s nadšením učil od svého trenérského idolu – Pepa Guardioly, současného kouče Manchesteru City, který tou dobou působil jako hlavní kouč bavorského velkoklubu.

„Pep byl ryzím trenérským pionýrem. Změnil fotbal v Německu. Sledoval jsem skoro každý jeho trénink, hodně mi to dalo. Co se týče jeho metod, filozofie a požadavků po hráčích, odnesl jsem si toho opravdu hodně. Inspirovalo mě, jak bylo všechno zaměřené na ten nejmenší detail,“ citoval ten Haga deník Süddeutsche Zeitung.

Jak známo, ten Hag nakonec do Sparty nezamířil. Vyslyšel totiž nabídku Utrechtu, svého někdejšího klubu. Zde se náramně vypracoval a v roce 2017 obdržel laso od Ajaxu. Tou dobou v managementu Ajaxu působila další klíčová osobnost, a sice legendární brankář Edwin van der Sar, současný výkonný ředitel, jenž osobně stojí za celou řádkou přestupů.

Stoický klid

Ten Hag dokázal zanedlouho z Ajaxu vybudovat mužstvo, kterého se mohl v Evropě po dlouhých letech zase pro jednou obávat každý. Osu týmu sice tvořili mladíci Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, Donny van de Beek, David Neres nebo Kasper Dolberg, ale k nim se přidal excelentní Hakim Ziyech, Daley Blind, Lasse Schöne, Dušan Tadić a také André Onana. Rázem byl z Ajaxu špičkový tým, který díky integraci mladíků ctil klubový étos, ale v rámci snahy konkurovat nejlepším neváhal využít i služeb zkušených.

Odměna na sebe nenechala dlouho čekat. Domácí tituly se staly pro Ajax samozřejmostí, v Evropě se v sezoně 2018/19 prokousali červenobílí až do zmiňovaného semifinále Ligy mistrů. Po svém nešťastném vypadnutí prodali v Ajaxu hráče za celkových 361 milionů eur. Klub v létě 2019 opustil například Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt nebo Kasper Dolberg.

Vedení Ajaxu nepanikařilo. V Amsterdamu převládl spíš stoický klid. Všichni věděli, jaký je plán. Vědělo se, že nemá cenu vplout do rozbouřených vod ekonomických zápasů, které by byly stejně předem prohrané. Místo svých bývalých hvězd se kádr vhodně doplnil, a to za méně než polovinu letních příjmů. Celé si to sedlo a jelo se dál.

Právě tady se ukázalo, jak cenné může být, když klub angažuje lidi, kteří to s ním myslí skutečně nejlépe. Výhoda takových srdcařů ve sféře vedení nastane v bodě, kdy je zapotřebí klub stabilizovat a vyrovnat se s výraznými změnami. Lidé, kteří jsou s klubem dlouhá léta spjatí, se o zachování jeho zdravého chodu zpravidla přičiní nejlépe, jak dovedou.

Mladíci, kteří si prošli akademií Ajaxu, byli jednoduše nahrazeni o něco mladšími talenty. Do popředí se dnes derou borci jako Ryan Gravenberch, Jurrien Timber, Antony či Devyne Rensch. Mladíky doplnili další, zkušenější hráči, však ten recept už všichni známe.

Reklama

Související témata:

Doporučované