Hlavní obsah

Angažovat Rogoze byla chyba. Pracoval i proti klubu, říká boss Vyšehradu

Foto: Profimedia.cz

Roman Rogoz na archivním agenturním snímku ještě z dob, kdy pracoval pro Dynamo České Budějovice.

Reklama

K tomu, že Slavoj Vyšehrad postoupil z ČFL do II. ligy a udržel se v ní, vedly podle policie korupční manipulace. Klub ale formuluje obhajobu tak, že pro obviněného sportovního ředitele byl ze všeho nejdůležitější výnos ze sázek.

Článek

Slavoj Vyšehrad čeká možná nejdůležitější týden v dějinách klubu. Odvolací komise Fotbalové asociace ČR bude řešit, zda potvrdí trest vyřazení z jarní části soutěží a přeřazení klubu o dvě třídy do pražského přeboru. To vše za úplatkářství a narušení regulérnosti soutěží. Více o trestu najdete zde.

„Etická komise řešila případ našeho klubu překotně, aniž by se seznámila s celým trestním spisem a vzala v potaz, že Roman Rogoz, coby tehdejší sportovní ředtel klubu, svými aktivitami klub Slavoj Vyšehrad i poškozoval,“ shodnou se majitel klubu Jaroslav Klíma a současný sportovní ředitel oddílu Pavel Vandas.

Nechtějí a nemohou mluvit naplno, protože je k tomu váže mlčenlivost spojená s probíhajícím vyšetřováním trestní kauzy, v níž je klub obviněn jako právnická osoba.

Nicméně jejich narážky směřují k tomu, o čem podle informací Seznam Zpráv hovořili otevřeně před Etickou komisí a na prvním setkání s Odvolací komisí FAČR. Tam podle zdrojů, jež si přály zůstat v anonymitě, ale jsou celé aféře velmi blízko, argumentovali Vyšehradští v tom směru, že pro Rogoze nebyly primární úspěchy Vyšehradu, ale výnos z „cinklých“ sázek.

O tom, že byly sázky pro Rogoze důležité, svědčí i některé fragmenty spisu, které se k reportérovi Seznam Zpráv dostaly. O utkání druhé ligy Vyšehrad–Chrudim 1:3 už se psalo v souvislosti s tím, že podle policie Rogoz za pomoc Vyšehradu nabídl úplatek trojici sudích – Musil, Koval, Vitner. A ještě jednal s chrudimským bossem Tomášem Linhartem o tom, aby hosté nastoupili v oslabené sestavě.

Východočeši opravdu nastoupili v netradičním složení, ale přesto vyhráli 3:1. O tom, že tím Rogozovi zkazili i dosud utajovaný plán, svědčí policejní odposlech hovoru mezi vyšehradským masérem Davidem Bejdákem a tehdejším hráčem Vyšehradu Tomášem Čvančarou (dnes Sparta).

„D04 (Bejdák) říká, že prodělal 300 000. S tím, že na ně vsadil. Baví se o tom, kolik tam byla výhra. Tomáš se ptá, jestli Rogy (Rogoz) vsadil také. D04 (Bejdák) odpovídá, že ano. Tomáš konstatuje, že proto byl Rogy tak naštvaný.“ Tolik úryvek z části policejního spisu.

Jasnou linkou, která vede k sázkám, jsou pak i skutečnosti, které policie zmapovala v souvislosti s přípravným utkáním Vyšehradu a Motorletu. Blíže jsme o případu psali zde. „Hele, bude se hrát 4:2 nebo 5:3, podle toho, jak to naskáče. A bude to možná od šedesáté do devadesáté páté,“ instruoval Rogozův kamarád Michal Káník dalšího člena gangu, dnes už spolupracujícího svědka, rozhodčího Tomáše Grimma, který zápas pískal. Právě trojice Rogoz, Káník, Grimm měla v hierarchii celé struktury nejblíže k nejvyššímu Náčelníkovi. A tím byl tehdejší místopředseda FAČR Roman Berbr.

„Lavi“ je pozapomenut. Vyšehrad = korupce

Nějaký čas platilo, že slovo Vyšehrad vyvolávalo mezi fotbalovými fanoušky jasnou asociaci s internetovým seriálem o ztraceném talentu jménem „Lavi“, kterého mistrovsky ztvárnil Jakub Štáfek.

Od října 2020 ale platí spojení Slavoj Vyšehrad = Rogoz, manipulace, korupce. Trestní stíhání někdejšího sportovního ředitele klubu Romana Rogoze a postupné odhalování informací o případu v médiích odkryly pravou tvář funkcionáře, který Romanu Berbrovi říkal láskyplně „taťko“. A on jemu zase „synku“.

Právě v říjnu 2020 byli Berbr i Rogoz, stejně jako zhruba dvacítka dalších osob, zatčeni a obviněni z korupčních trestných činů, jádro skupiny pak i ze zpronevěry.

Středobodem aféry se stal Slavoj Vyšehrad. Právě aktivity Romana Rogoze totiž policisté zmapovali velmi detailně. Vedle odposlechů natočili i schůzky na benzínových čerpadlech včetně předávání peněz.

„Celá ta aféra poškodila klub naprosto neuvěřitelně. Je to kauza, která rezonuje celým českým fotbalem a Slavoj Vyšehrad má kvůli ní jednoznačně pošpiněné jméno,“ říká Jaroslav Klíma, který klub vede zhruba dvě desítky let. „Trénoval jsem a zase trénuju áčko i béčko, někdy i dorost. V té době, kdy jsem pana Rogoze angažoval, jsem ale rozvíjel i nějaké jiné své aktivity, potřeboval jsem, aby mi s tou sportovní částí někdo pomohl,“ říká Klíma, podnikatel v gastronomii.

„Dneska samozřejmě vím, že to byla chyba pana Rogoze angažovat. Ale tehdy jsem na něj dostal dobré reference. Od koho? Třeba od agentů, ne nebudu je jmenovat. Důležité pro mě bylo, že pan Rogoz léta pracoval v nejvyšší soutěži, měl konexe, které jednoznačně využíval i ku prospěchu klubu.“

Tuhle myšlenku rozvíjí Pavel Vandas: „Pan Rogoz uměl sehnat hráče ze Slavie, ze Sparty, z Jablonce, z Příbrami. Vždyť tu tehdy působil i Čvančara, který je dnes na Letné a je členem reprezentace do 21 let. O tom, co dělal Rogoz s rozhodčími ale pan Klíma nevěděl. Kdyby ano, policie by ho jistě také obvinila, vždyť měl také napíchnutý telefon, odposlechy byly tady všude,“ rozhlédne se po restauraci Arrosto, přilehlé k tribuně stojící vedle hřiště Slavoje Vyšehrad pokrytého umělou trávou. Najdete ho jen pár kroků za Kongresovým centrem (dříve Palácem kultury), vedle Jedličkova ústavu v Praze.

„Vždyť pracoval i u Poborského“

Tvrzení, že majitel a šéf klubu Jaroslav Klíma neměl o Rogozových nekalých aktivitách žádnou povědomost, hraje v obhajobě Vyšehradských důležitou roli.

Na poznámky, že se Rogoz již před příchodem na Vyšehrad těšil ve fotbalovém zákulisí mimořádně špatné pověsti, například ve spojitosti se svými angažmá v Příbrami či v Českých Budějovicích, Klíma neslyší. „Já jsem o tom povědomost neměl. Věděl jsem, že Rogoz pracoval třeba u pana Poborského v Českých Budějovicích. A Karla Poborského považuju za slušného člověka, který fotbal dělá dobře.“

O tom, že ne všechno ve Slavoji Vyšehrad cítil jako perfektní a hlavně „košer“, ale svědčí i skutečnost, že například zmiňovaného maséra Davida Bejdáka, přes kterého Rogoz realizoval některé své aktivity, vyhodil Klíma z klubu ještě před vypuknutím aféry, tedy před pozatýkáním Berbra, Rogoze a spol.

„Měl jsem nějaké signály a ztratil jsem v něj důvěru,“ říká Klíma o Bejdákovi, který je nyní obviněn v souvislosti s aférou manipulace veřejných zakázek Českých drah, v níž se Rogoz také angažoval. Více jsme o ní psali zde.

Z klubu museli z rozhodnutí vedení odejít i hráči Laňka, Nitrianský a Pouček. „Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování a s ním související mlčenlivostí, k níž jsme se zavázali, k nim nyní nemohu říkat nic víc. Snad jen to, že existují příběhy, které dokreslují, že ne všechno bylo tak černobílé, jak k tomu přistoupila Etická komise FAČR,“ říká Klíma.

„A to nemluvím o tom, že nám začátkem prosince Etická komise oznámila, že si ještě pozve další svědky, my se k jejich svědectví znovu vyjádříme. A výroku komise směrem k Vyšehradu, že prý se dočkáme někdy na přelomu března a dubna. A najednou 22. prosince vidíme v médiích, že jsme vyřazeni ze soutěže, přeřazeni do pražského přeboru. A na odvolání že máme všehovšudy pět dní. Řeknu vám, to byly moc hezké Vánoce,“ podotýká trpce Vandas.

Etická komise FAČR každopádně formulovala svůj výrok na základě policií seskupených důkazů o ovlivnění 8 zápasů ve prospěch Slavoje Vyšehrad. Vše podle spisu realizoval Roman Rogoz tak, že díky protekci u Romana Berbra zajistil výběr vhodných rozhodčích na utkání. A ty potom oslovil s nabídkou úplatku.

Na úplatky i sázky si Rogoz půjčoval

Týkalo se to sezony 2018/2019, kdy Vyšehrad postupoval z České fotbalové ligy (ČFL) do druhé ligy. A ročníku následujícího, kdy se v druholigové soutěži Slavoj zachraňoval. Tady už Rogozovi pomáhal s protekčním nasazováním sudích další jeho kamarád, předseda Komise rozhodčích Jozef Chovanec.

Kde bral Rogoz peníze na úplatky? „Ode mě rozhodně ne. Od klubu dostával plat, co s ním dělal, to netuším. Ale ze spisu vyplývá, odkud ty peníze plynuly. Já o tom však nemůžu hovořit,“ říká Klíma.

Naráží nejspíš na ty části spisu, ze kterých vysvítá, že si Rogoz neustále půjčoval. Například od podnikatelů a zároveň rodičů mladých fotbalistů, kteří za Vyšehrad nastupovali. Je možné, že na úplatky nebo sázky byly použity i finanční prostředky, které jádro Berbrovy skupiny vysálo z kasy plzeňského krajského fotbalového svazu. Více zde.

„Já si celkově myslím, že v prioritách pana Rogoze hrál Slavoj Vyšehrad v podstatě minimální roli. Když si tak čtu ty věci, co jsou ve spisu, jímá mě hrůza z toho, jak to ve vztahu třeba mezi ním a panem Berbrem fungovalo. Až si říkám, že ty peníze na úplatky přece ani nepotřeboval. Měli takový vliv, že by jim ti rozhodčí šli na ruku i bez nich. V té době, kdy tu pan Rogoz působil, jsem ale o něčem takovém neměl ani tušení. A ani v nejmenším by mě nenapadlo, co všechno provádí. Podle mě se fotbal má hrát na hřišti. Jsem z toho zděšený a zdrcený, když zjišťuju, co se vlastně dělo,“ říká Jaroslav Klíma.

Po podzimu měl Slavoj Vyšehrad slušnou šanci útočit v ČFL znovu na postup do druhé ligy. Disciplinární trest, pokud se potvrdí, ale škrtne A-týmu Slavoje celé jaro. A pošle klub o dvě třídy níž, do pražského přeboru.

„Pár důležitých hráčů už odešlo. Suchan je ve Vlašimi, Hroník v Prostějově, Vandas na Žižkově,“ zmiňuje sportovní ředitel Pavel Vandas i svého syna. „Další hráči trénují, čekáme, co řekne odvolací komise. Uzávěrka profesionálních přestupů je 22. února. Když budou všichni vědět, že hráče nemůžete na jaře nasadit, jejich cena půjde prudce dolů k nule. Máme tu i mládežnické týmy. Přeřazení áčka do přeboru by znamenalo snížení tabulkových cen hráčů třeba o 70 procent. Každopádně platí, že pokud se trest potvrdí, bude to mít pro klub devastující účinky,“ podtrhuje Pavel Vandas.

„V životě člověk dělá spoustu chyb. Angažovat Romana Rogoze byla jedna z mých největších,“ připouští Jaroslav Klíma. „Jestli po něm budu nějakou škodu vymáhat? Obávám se, že si toho na něm moc nevezmu. Ale každopádně počkáme, až všechny ty věci doběhnou, včetně pravomocného rozsudku. A pak se k téhle otázce ještě vrátíme.“

Jak to na Slavoji Vyšehrad vypadá? Prohlédněte si malou galerii:

+1

Reklama

Doporučované