Hlavní obsah

Chaotická Premier League vítá rok 2022. Co v lednu (ne)nabídne?

Foto: Profimedia.cz

Mo Salah a Wilfred Ndidi v souboji 20. kola Premier League. Oba by měli v lednu odcestovat na AFCON.

Reklama

Zápasy v rámci anglické Premier League se ruší nevídanou rychlostí. Míra nepředvídatelnosti neustále posouvá své hranice. Jak se ve všudypřítomném chaosu odložených zápasů obratně zorientovat? A čím nás potrápí AFCON?

Článek

Soutěž o zájezd na anglickou Premier League ve virtuální hře Fantasy League, uspořádané ve spolupráci se sázkovou kanceláří Fortuna, navazuje už 21. kolem. V čele se drží nevídaně stabilně tým „jbrekkie“. V prosinci si pak nejlépe vedl celek „Rozvoj K“. Celou tabulku si můžete prohlédnout zde.

Dvojitá kola okoření leden

V celé Premier League existují pouze dva celky, které se nějakým zázrakem dosud úspěšně vyhýbaly veškerým zápasovým odkladům. Jsou jimi Manchester City a Chelsea. Na druhé straně pomyslného spektra „zápasového manka“ se nachází Tottenham, Everton a Watford s celkem třemi zápasy k dobru. Dohromady čtyři dohrávky pak schází Burnley. Všechny zmiňované celky pravděpodobně již brzy čeká takzvané dvojité kolo. A takové události jsou vítanou příležitostí pro všechny Fantasy manažery.

Výhoda „double GW“ totiž v praxi znamená, že pokud nasadíte do své sestavy hráče z mužstva, které odehraje v rámci jednoho hracího týdne dva zápasy, můžete vytěžit bodový zisk ze 180 minut. Pokud trefíte správné muže, máte vysoké šance na vzestup tabulkou.

Spurs faktor

Z teorie se rychle posuňme do praxe. Pod vlivem výše nastíněné strategie a s přihlédnutím k aktuální formě se jeví sázka na Tottenham více než příhodně. Spurs pod Contem získali novou tvář - odvážnější a organizovanější. Po vynucené pauze se vrátili do kolotoče prosincové Premier League v obřím laufu, který dokonale nastínil jejich současné možnosti.

O víkendu se Kohouti v malém londýnském derby utkají s Watfordem, který ve svém posledním ligovém představení vyfasoval „čtyřku“ od West Hamu. Conteho svěřenci nebudou na nic vyčkávat a po neuspokojivém výsledku se Southamptonem (1:1) nastoupí s cílem utkání dominovat a hlavně zvítězit.

Dalším faktorem, proč vsadit na vzestup Spurs, je znovu produktivní Harry Kane (12,2 mil. liber), jemuž se dlouhodobě daří po boku Son Heung-mina (10,5 mil. liber). Vlastnit oba, nebo aspoň jednoho, se jeví jako skvělý nápad.

Co je AFCON?

Už je to tady. Africký pohár národů, tedy africká obdoba Eura, je za rohem. Hned zkraje ledna rozjetou Premier League opustí drtivá většina afrických fotbalistů. Že se jedná o marginální záležitost? Velký omyl.

Ti, kteří nakonec i přes veškeré bariéry odcestují na AFCON, zmeškají minimálně jedno víkendové kolo Premier League (15.-16. ledna), 3. kolo FA Cupu (8.-10. ledna) a semifinále Carabao Cupu (3.-10. ledna). V takovém případě by se jednalo z pohledu nezaujatého diváka o ten nejoptimističtější scénář. A ty se v pandemické éře zpravidla nenaplňují.

Mezi vysoce pravděpodobně absentující borce se řadí například Edouard Mendy (6,2 mil. liber, brankářská jednička Chelsea), Mohamed Salah (13 mil. liber, bůh aktuálního ročníku Fantasy), Sadio Mane (11,8 mil. liber, Salahův parťák z Liverpoolu), Riyad Mahrez (8,7 mil. liber, křídelník Citizens), Said Benrahma (5,9 mil. liber, křídelník West Hamu), Kelechi Iheanacho (6,9 mil. liber, útočník Leicesteru) nebo Wilfried Zaha (6,8 mil. liber, ústřední postava Crystal Palace). Celý aktualizovaný seznam si můžete prohlédnout zde.

Chipy nad zlato

Ačkoli 21. kolo nabízí nespočet atraktivních zápasů, za vrchol by se dalo označit sobotní klání mezi Arsenalem a Manchesterem City, ale stejně tak i nedělní konfrontace Chelsea s Liverpoolem. Už nyní je známo, že 21. kolo rozhodně nenabídne střet Leicesteru s Norwichem a Southamptonu s Newcastlem. Na vině jsou neoriginálně nové nálezy covid pozitivních.

Na závěr špetka „chipové“ administrativy. Odteď je k dispozici druhá (poslední) Wildcard, tedy chip, s jehož pomocí smíte „beztrestně“ vyměnit celou sestavu. Od následujícího kola (22.) bude k dispozici i extra Free Hit. Ten manažerům umožní totéž co Wildcard, ale s jednokolovým účinkem. Se svými bonusovými kartami zacházejte s rozumem a rozvahou.

Uzávěrka Fantasy je tentokrát stanovena na sobotní poledne. Počkejte si raději na poslední chvíli, abyste předešli zbytečně vyhozeným bodům za transfery. Doporučení zní: Nastavte si budík na 30 minut před uzávěrkou a začněte konat. Nečekejte ale na poslední minuty, aby vám kvůli zvýšenému náporu nespadl server a nestáhl tak vaše naděje do propadliště dějin.

Karel Tvaroh přeje všem manažerům hodně štěstí, pevné nervy a hlavně příjemnou zábavu s Premier League i v roce 2022.

Reklama

Související témata:

Doporučované