Hlavní obsah

„Chceme hrát,“ řekli trenéři. Vánoční Premier League pojede na oranžovou

Foto: Profimedia.cz

Mladý fanoušek Manchesteru City si zodpovědně chrání své dýchací cesty.

Reklama

Anglická Premier League se pere s nepříznivou pandemickou situací. Poslední kolo si vynutilo šest odložených zápasů. Trenéři jednotlivých klubů nakonec schválili zelenou pro posvátné „vánoční“ kolo. Tedy přesněji tmavě oranžovou.

Článek

Minulý týden ve Velké Británii patřil mezi ty rekordní. Aspoň z hlediska nových pozitivních nálezů covidu. Počet potvrzených denních přírůstků atakoval hranici 90 tisíc. Podle střízlivých odhadů se ale minulý týden jednalo pravděpodobněji o mnohonásobně vyšší čísla, přesněji kolem 200 tisíc denně. Veškerá data pouze potvrzují, že Británie je v současnosti významným ohniskem nové nakažlivé mutace zvané omikron. Té se nevyhnula ani pečlivě izolovaná bublina profesionálního fotbalu.

Samotná Premier League – výkladní skříň anglického fotbalu – byla prudkou vlnou nových nálezů těžce zasažena. Osmnácté kolo, tedy to poslední, se neslo ve znamení nejistoty a nekončících odkladů. Z původních deseti duelů se nakonec odehrály pouhé čtyři.

A o osudu posvátného „Boxing Day“, tedy vánočního svátku s datem 26. 12., které je odjakživa spjaté s fotbalovými hody, se intenzivně debatuje.

Pokulhávání za Evropou

Těžko hodnotit, co všechno primárně stojí za dramatickým zhoršením covidové situace na ostrovech. Ve sféře Premier League by se ale přece jen dal najít společný jmenovatel, jenž celou situaci minimálně řádně zkomplikoval. A to poměrně zbytečně. Podle aktuálních informací pocházejících z nejdůvěryhodnějších britských zdrojů (The Guardian, BBC, The Athletic UK) patří Premier League k nejméně proočkovaným profesionálním fotbalovým soutěžím.

Shánět aktuální data stran naočkovaných fotbalistů je prakticky nemožné. Nicméně panuje shoda, že anglická nejvyšší soutěž výrazně zaostává za evropským průměrem. Na základě dostupných dat, v rámci celé Premier League působí až 20 procent fotbalistů, kteří dosud nepodstoupili žádnou formu očkování proti covidu. A drtivá většina z nich se do tohoto preventivního procesu ani hnát nehodlá.

To ve zbylých evropských top ligách, jakými jsou francouzská Ligue 1, německá Bundesliga, španělská La Liga a italská Serie A, se mohou pyšnit mnohem vyšší proočkovaností svého „hráčského materiálu“. Každá z těchto soutěží během podzimní části překročila solidní hranici 90 procent hráčů, kteří podstoupili dvě očkovací dávky. Zatímco v Anglii se lidé strachovali o každičký zápas, ve zmíněných kontinentálních soutěžích nedošlo o víkendu k jedinému vynucenému odkladu.

Vir faktor

Premier League razila od samého začátku v otázce očkování poměrně liberální cestu. Možná až přespříliš. Na samotné hráče nebyl ve většině případech vyvíjen prakticky žádný tlak, ačkoli data poměrně záhy potvrzovala výhodnost očkování. Nejeden fotbalista po prodělaném covidu marně hledal svou kondici po dlouhé měsíce. Ale ani taková varování mnohým nestačila.

„Každý tu je po dvou dávkách a dostane booster hned, jakmile to bude možné. Celkově ten očkovací proces vnímám jako otázku solidarity, loajality a určité soudržnosti. Všichni máme příležitost pomoci sobě, ale také hlavně ostatním. Stačí podstoupit vakcinaci,“ vyjádřil se k problematice Jürgen Klopp, kouč Liverpoolu a velký protagonista očkování. „Nebudu se omlouvat za svůj názor. Poslouchejte odborníky a ignorujte lži a dezinformace,“ dodal německý trenér.

K němu se nedávno přidal i Steven Gerrard, bývalá klubová legenda a současný kouč Aston Villy. Ten přispěl do debaty s výrokem, že v rámci lednového přestupového okna zohlední očkovací status případných posil. Gerrard nehodlá podcenit variantu, že by se vinou podcenění prevence jeho budoucí hráč vyřadil z provozu kvůli agresivnějšímu průběhu nebo delší rekonvalescenci.

V souvislosti s desítkami nových nálezů covidu (včetně nové varianty omikron) mnozí kouči volali po hromadném odkládání posledních kol. Premier League se tak rozhodla svolat krizovou poradu se všemi hlavními trenéry a prodiskutovat chod vánočního programu. Z pondělního odpoledne vyplývá závěr, že se soutěž nezastaví a fanouškům naservíruje maximální možný počet prosincového dějství.

Money talks

Hlavním motivačním faktorem pro zachování „zdravého“ chodu soutěže jsou pochopitelně finanční zisky. Vánočnímu „Boxing Day“ náleží suverénně první příčka v tabulce největších zápasových tržeb v roce. Fanoušci přes vánoční svátky vyžadují fotbalové obžerství a také jednoduše utrácí o něco víc. Vzhledem k faktu, že se Premier League dosud nevzpamatovala z obřích finančních ztrát plynoucích z jara 2020, kdy se na více než 100 dní přerušila, nelze očekávat, že by se dospělo k jakémukoliv obdobnému závěru.

„Je stěžejní uvědomit si, že Premier League je organizace založená na byznysu, nikoliv na jakémsi sloužení společnosti,“ citoval server The Athletic anonymní zdroj z vyšších pater vedení Premier League. Aby Premier League zůstala Premier League, musí si primárně zachovat přítok hlavních zdrojů.

Podle mnohých britských epidemiologů by navíc taková dvoutýdenní pauza Premier League nezaručila hladší průběh jarní části. Kratší pauza by totiž významně nesnížila šanci na výskyt dalších pozitivních nálezů. Takový scénář by se teoreticky musel opakovat donekonečna. Na takovou stezku se pravděpodobně nejsledovanější fotbalová liga světa dobrovolně nevydá.

V sázce jsou miliardové kontrakty a také vlastní reputace. Premier League se zřejmě jen tak nezastaví. Otázkou je, co všechno na takové cestě obětuje.

Reklama

Doporučované