Hlavní obsah

Chelsea zaváhala a ztratila náskok. Premier League zápasila s vánicí

Foto: Profimedia.cz

Pomocník v Burnley. Místní pořadatelé se snažili, ale příroda byla nad jejich síly a zápas mezi Burnley a Spurs musel být odložen.

Reklama

Chelsea nedokázala svůj drtivý tlak přetavit ve vítězství. United se dostali do vedení po kardinální hrubce Jorginha, který se o několik minut později vykoupil proměněnou penaltou. Ronaldovi s Lukakuem role žolíků nevyšla.

Článek

Narativ šlágru 13. kola Premier League byl zřejmý už od skončení posledního kola. Manchester United, který si prochází turbulentním obdobím, bude rád, když v duelu se svým londýnským sokem, průběžným lídrem soutěže, neschytá další potupný debakl v řadě. Roli favorita Chelsea ještě umocnila její úterní výhra 4:0 nad Juventusem Turín v souboji o první místo ve skupině Ligy mistrů, ale i vidina absence klíčových stoperů United – vykartovaného Harryho Maguirea a zraněného Raphaela Varaneho.

Předčasné Vánoce

Domácí zápasu skutečně dominovali. Blues kontrolovali hru se 65 procenty času držení míče, 24 střelami, 15 rohy a 36 centry. V prvním poločase se již tradičně zaskvěl David de Gea, brankář United, jenž vychytal nájezdy Calluma Hudsona-Odoie i dělovku Antonia Rüdigera. Dynamit z kopačky německého stopera gólmanovi hostí málem přivodil vážné zranění.

United do zápasu vyrukovali s taktikou „neprohrát“. K tomu jim měla dopomoci tzv. hybridní formace. Při bránění využívali hráči United o poznání defenzivnější rozestavení. S míčem na kopačkách se snažili v rámci ofenzivnějšího rozestavení o rychlé protiútoky, které ovšem často ztroskotávaly ještě na vlastní polovině.

Ve druhém poločase došlo ke všemu podstatnému, ale prsty v tom neměli střídající žolíci Cristiano Ronaldo ani Romelu Lukaku. Nejprve domácí Jorginho lehkovážně ztratil míč na půlící čáře, když se snažil „zalepit“ rutinní odkop United. Zpracování mu hrubě nevyšlo, míč odskočil přímo do běhu tandemu Sancho-Rashford a prvně jmenovaný si při nájezdu „dva na Mendyho“ věděl rady. Jadon Sancho, letní 85milionová posila (v eurech), se tak prosadil vůbec poprvé v Premier League. Asistenci si tak technicky připsal nešťastník Jorginho, jenž hostům předčasně nadělil vánoční dárek.

Že by se chtěl Jorginho nechat vystřídat, aby už nic nezkazil? Že by se po zbytek utkání na hřišti schovával? Ani náhodou. Italský středopolař, jehož někteří fotbaloví fanoušci dokonce pasují do role favorita na vítězství v anketě Zlatý míč 2021, ukázal svou mentální sílu. Za několik minut od své strašidelné chyby se sebevědomě hrnul k míči, aby svou hrubici odčinil z pokutového kopu a vrátil svůj tým do hry. Jak slíbil, tak konal. Na světelné tabuli tak v 70. minutě svítilo nerozhodné skóre 1:1.

Londýnské „déjà vu“

Chelsea do svého soupeře bušila, ale marně. Navíc nechybělo mnoho a defenzivně ladění hosté mohli odjet se třemi body. Dosud stabilní brankář Blues Mendy totiž deset minut před koncem svou lehkovážnou rozehrávkou doslova nabil dotírajícímu Fredovi, jenže ten ve vyložené šanci ukázal, proč měl na Stamford Bridge spíš defenzivnější úkoly.

A když United přečkali i tutovku Rüdigera v samém závěru, mohli se zcela upřímně radovat z vybojovaného bodu. Hosté se během nerozhodného stavu nikam nehnali. Defenzivně laděná sestava měla ve svém středu Nemanju Matiće, Freda and Scotta McTominaye. Právě poslední jmenovaný byl pro svůj heroický přínos vyhlášený jako muž utkání. Talisman McTominay proti Chelsea odehrál v dresu Red Devils už své 8. utkání a přitom nikdy neodešel poražen.

V týdnu Michael Carrick, dočasný kouč, posadil na lavičku Bruna Fernandese, v Londýně Cristiana Ronalda. Náhradník Oleho tak demonstroval svou autoritu a cílevědomost, když neváhal pro vyšší dobro upozadit své největší hvězdy. United zcela zjevně zlepšili svou práci bez míče, která patrně stála Solskjaera trenérské místo. Díky efektivnímu presinku získali hosté celkem šest míčů na půli soupeře, což se jim od Ronaldova debutu v září nepodařilo.

To Blues se museli cítit jako poražení. Podruhé v řadě na domácím stadionu svého oponenta válcovali a podruhé za sebou odchází s neuspokojivým výsledkem 1:1. Poslední dva ligové duely na Stamford Bridge Chelsea vyslala na branku United a Burnley celkem 49 střel, nasbírala celkem 100 dotyků v pokutovém území soupeře. Směrem na brankáře Edouarda Mendyho letěly pouhé čtyři střely. Jenže obě utkání vyústila v bolehlav ze ztráty čtyř drahocenných bodů.

„Takové věci se ve sportu stávají. Stalo se nám to už podruhé v řadě, že jsme do utkání investovali hodně úsilí, hráli velmi dobře a přitom skončili s neuspokojivým výsledkem. Tohle je ale ve fotbale prostě běžné. Sezona je dlouhá a občas se výsledkově klopýtne. Jsme teprve v prvním poločasu celé soutěže a zatím jsme tam, kde jsme chtěli být,“ řekl Thomas Tuchel, kouč Blues.

Chelsea tak v neděli ztratila svůj tříbodový polštář, který si natřásala na čele Premier League před dotírajícími Citizens. Blues navíc postrádají Bena Chilwella a N'Gola Kantého, ale naštěstí pro ně se jim další důležití muži paralelně rehabilitovali. Pro Tuchela představuje klíčový okamžik, že se do hry vrací jak Timo Werner, tak Romelu Lukaku. Především uzdravený belgický forvard by se měl postarat o produktivitu Blues a stát se opět rozdílovým mužem.

Úsporní Citizens tančili na sněhu

Jednalo se o bitvu v rámci průběžné „top čtyřky“, ale herní obraz tomu ani zdaleka nenasvědčoval. Domácí diktovali tempo hry od začátku do konce, což při typickém herním stylu obou mužstev nebylo nikterak překvapivé. Svěřenci Pepa Guardioly přestříleli Hammers 19:5, drželi míč necelých 70 procent času, a přesto předvedli na své poměry úsporný výkon. Zejména ve druhém poločase se Citizens nikam nehnali a zápas s míčem na kopačkách pokojně kontrolovali.

Nebýt obětavých zákroků krajních obránců Bena Johnsona a Aarona Creswella, kteří v obou případech vykopávali míč z prázdné branky, bezzubí hosté mohli odjet s debaklem. Právě po sebelikvidačním skluzu Creswella se dostal na podmáčený trávník střídající Vladimír Coufal. Ten naskočil za zraněného spoluhráče na pozici levého obránce, ale s rozjetými Citizens ani jeho pozitivní energie nic nezmohla.

Po brankách domácího kapitána Ilkaye Gündogana a střídajícího Fernandinha pokazil domácí obraně radost z rýsujícího se čistého konta žolík Manuel Lanzini, jenž zpoza vápna nártem namířil balon o tyč do sítě bezmocného Edersona. Přitom poněkud odevzdaní hosté nejevili v průběhu zápasu známky sebemenšího odporu. Citizens svého soupeře po všech stránkách totálně rozebrali. Finální skóre 2:1 působí vůči Hammers ještě hodně milosrdně.

Přitom téměř kompletní první poločas se hrál za sněhové vánice. „Myslel jsem si, že nám to spíš pomůže. Věřil jsem, že jejich technické mužstvo si s tak náročnými podmínkami na kombinační fotbal neporadí, ale opak byl pravdou,“ prohlásil David Moyes, kouč West Hamu. Možná právě kvůli terénu se Hammers nedokázali vrátit zpět do zápasu. Hosté totiž bez míče naběhali mnohem víc kilometrů než domácí. Na podmáčeném trávníku se tak zřejmě sami umořili.

Když káže příroda

To v Burnley, autem něco přes hodinu severně od Manchesteru, se kvůli sněhové kalamitě nakonec k ostrému duelu Premier League ani nenastoupilo. K výkopu mělo dojít ve 14:00 anglického času (tedy stejně jako v Manchesteru), ale hlavní rozhodčí Peter Bankes se nakonec rozhodl společně s kouči Burnley (Sean Dyche) a Tottenhamu Hotspur (Antonio Conte) zápas odložit. K finálnímu verdiktu přitom došlo pouhých 50 minut před plánovaným výkopem.

Ačkoli se přes 40 pilných zametačů (včetně některých vysoce postavených zaměstnanců Burnley) snažilo dát nezpůsobilý terén do kupy, převládla jednohlasná shoda, že by se utkání mohlo všem stranám jedině vymstít.

„Udělali jsme vše, co bylo v našich silách. Bylo tu opravdu hodně sněhu, a tak jsme se shodli, že bude nejlepší utkání odložit. Bezpečnost všech je naším primárním cílem. Samozřejmě bychom teoreticky mohli zápas každých 15 minut přerušovat, abychom odklízeli terén, ale to by bylo nedůstojné jak pro hráče, tak pro fanoušky,“ zdůvodnil rozhodnutí Peter Bankes.

Na závěr dovolte krátký a veselý vzkaz pro všechny fotbalové diváky a milovníky anglické Premier League. Ten zní: Máte se nač těšit. V týdnu od 29. listopadu se odehrají hned dvě kompletní kola. To čtrnácté začíná již v úterý soubojem mezi Newcastlem a Norwichem od 20:30 SEČ. A pro Fantasy manažery přichystáme další speciály věnované oběma hracím kolům.

Reklama

Doporučované