Hlavní obsah

Covid zasáhl i do fotbalové kauzy Kúdela, Kamaru čeká křížový výslech

Foto: Profimedia.cz

Konflikt mezi Glenem Kamarou (druhý zleva) a Ondřejem Kúdelou z březnového utkání Rangers–Slavia bude CAS řešit až letos v dubnu.

Reklama

Slávista Ondřej Kúdela si stojí za svým. Odmítá, že by se v duelu s Rangers dopustil rasistického chování, ačkoli byl za něj od UEFA potrestán. Jeho jméno může očistit Mezinárodní sportovní arbitráž CAS. Ale ne dříve než v dubnu.

Článek

Hřmotná kauza Ondřeje Kúdely, která mezi UEFA, Velkou Británií a Českem vyvolala ostrou slovní válku, do níž se zapojila dokonce i Kancelář prezidenta republiky ČR, měla už v pátek 21. ledna napsat další významnou kapitolu do svého vývoje. Mělo totiž proběhnout jednání u Mezinárodní sportovní arbitráže (CAS) v Lausanne. Nakonec však došlo k přesunu na jiné datum.

Odvolání Ondřeje Kúdely proti disciplinárnímu trestu UEFA udělenému za rasismus by měl tribunál CAS projednat 11. dubna. A to takříkajíc naživo.

„Kvůli protipandemickým opatřením nabídla CAS online jednání v původním termínu 21. ledna, anebo odročení. Vzhledem k tomu, že je povoláno několik svědků včetně Glena Kamary, u něhož chceme provést křížový výslech, pro který je důležitá bezprostřední reakce, o niž bychom v online prostředí přišli, shodli jsme se s UEFA, že o online jednání nemáme zájem. A došlo tedy k odročení na duben,“ vysvětluje René Cienciala z advokátní kanceláře Urban & Hejduk, který Kúdelu v jeho sporu zastupuje.

Málokterý zápas v dějinách českého fotbalu vyvolal tolik zlé krve jako odveta osmifinále Evropské ligy mezi Rangers a Slavií. Hosté vyhráli 18. března 2021 v Glasgow 2:0 a postoupili dál. Mezi četnými kontroverzemi, které zápas vyvolal, stále ční obvinění obránce pražského týmu Ondřeje Kúdely z projevu rasismu vůči domácímu hráči Glenu Kamarovi.

Podle Kamary měl Kúdela na jeho adresu použít slova „fu**ing monkey“, tedy „za**aná opice“. Kúdela odmítá, že by to kdy řekl, ale disciplinární orgány UEFA uvěřily verzi Glena Kamary, finského reprezentanta s africkými kořeny. Kúdela dostal stopku na 10 soutěžních utkání řízených UEFA. Přišel kvůli tomu o účast na Euru v dresu národního týmu, Slavii scházel ve čtvrtfinálových zápasech Evropské ligy proti Arsenalu, jakož i na startu této sezony, například v kvalifikaci Ligy mistrů s Ferencvárosem.

Vzhledem k tomu, že už si Ondřej Kúdela celý disciplinární trest odpykal, nabízí se samozřejmě otázka, čeho chce svým odvoláním k Mezinárodní sportovní arbitráži vlastně nyní dosáhnout.

„Když jsme proces odvolání k CAS zahajovali, trest ještě zdaleka plně vykonán nebyl. A obvykle to u sportovní arbitráže probíhá rychleji. Vůči původně určenému předsedovi tribunálu CAS jsme ale podali námitku podjatosti, pak se hledal nový, UEFA požádala o prodloužení lhůty pro podání jejího vyjádření. A před Vánoci se právnímu zástupci UEFA časově překřížily dvě kauzy u CAS,“ vysvětluje advokát René Cienciala, proč celý proces tak dlouho trvá.

„Teď už jsme v situaci, kdy došlo k vyčerpání trestu. Ale můj klient využije u CAS svého práva na spravedlivý proces, ve kterém chce očistit své jméno od obvinění z rasismu, které je podle něj zcela nedůvodné,“ říká Cienciala.

Ten vede Kúdelovu obhajobu v této sportovně laděné linii projednávání kauzy, jež se od UEFA posunula k CAS. Vedle toho je ale stále v běhu i trestněprávní vyšetřování údajného rasisty Ondřeje Kúdely vedené skotskou policií.

„V této linii pana Kúdelu nezastupuji, ale pokud mám správné informace, provádí v té věci policie další úkony. I pro toto trestní šetření tedy může být důležité, když klient dává najevo, že s obsahem obvinění, potažmo s potrestáním od UEFA nesouhlasí. Nechci nic předjímat, ale pokud by snad panel CAS konstatoval, že ze strany Ondřeje Kúdely k výrokům či jednání s rasistickým podtextem nedošlo, bylo by pak možné uvažovat o navazujících právních krocích. Ale to nemám s klientem projednáno, a tudíž bych se k tomu nechtěl vyjadřovat nijak blíž,“ říká Cienciala.

Nabízí se úvaha, že kdyby CAS konstatovala neoprávněnost uděleného trestu, mohl by si Kúdela po UEFA nárokovat odškodnění, případně vyžadovat nějakou satisfakci od Glena Kamary. „Opravdu to nebudu víc komentovat,“ přidržel se Cienciala předchozího sdělení.

V inkriminovaném utkání Rangers–Slavia hráli domácí extrémně tvrdě, došlo mj. k vážnému zranění brankáře hostí Ondřeje Koláře na hlavě. Nervózní atmosféra na hřišti vyvrcholila, když Kúdela s rukou před ústy přistoupil ke Kamarovi a cosi mu řekl. Podle Kúdely šlo o slova „fu**ing guy“, podle Kamary padla rasistická zmínka o opici. Po utkání nechtěl pořádající klub pustit slávisty do prostoru šaten. Zato se tam na vyjasňovací schůzku vydal Kúdela a od Kamary tam měl dostat ránu pěstí.

Kamara dostal trest na 3 utkání v evropských pohárech, Kúdela na 10 soutěžních utkání v rámci evropských pohárů a reprezentace.

Kauza svým způsobem pokračovala i na podzim, kdy se s Rangers utkala Sparta. Ta hrála domácí utkání se skotským celkem před hledištěm, ve kterém byly jen školní děti. Dospělí na duel nesměli, shodou okolností také kvůli rasismu, jehož se příznivci Sparty dopustili v průběhu duelu s Monakem.

Když děti přihlížející duelu Rangers–Sparta doprovázely Kamarovy doteky s míčem negativní akustickou odezvou, vyvolali Rangers na UEFA další vyšetřování kvůli rasismu. V tomto případě ovšem úspěšní nebyli. S britským velvyslancem řešil celou věc a její dozvuky v ostrovním tisku dokonce i tehdejší český ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

Právě s Glenem Kamarou by se tedy Ondřej Kúdela mohl 11. dubna v Lausanne opět sejít. „Svědek Kamara by tam být měl, s mým klientem ještě řešíme, zda se jednání osobně zúčastní,“ říká Cienciala.

„Naše argumenty pro jednání zůstávají stejné. Naše obrana nebyla na UEFA vlastně vůbec posouzena. Věříme, že se tedy někdo konečně věcně vypořádá s našimi argumenty a námitkami a nebude je odmítat paušálně, tak jak se dělo dosud. Zatím se nikdo pořádně nezabýval ani nekredibilitou jediného svědectví, na kterém se točí UEFA,“ připomíná Cienciala slova Kamarova spoluhráče Bongani Zungy, který měl konverzaci s Kúdelou na hřišti slyšet.

„Naše argumenty nebyly na půdě UEFA vyslyšeny a vypořádány, proto jsme se obrátili na Mezinárodní sportovní arbitráž,“ uzavírá Cienciala.

Až se případ na CAS dostane k projednání, bude už Ondřeji Kúdelovi 35 let. V létě mu kontrakt s pražskou Slavií končí. V průběhu podzimní části sezony odehrál jen několik utkání, trápilo jej dlouhodobé zranění. Nyní se už s týmem připravuje v portugalském Algarve na ligové jaro, zatím se ovšem nezapojuje do soubojových cvičení a situací, aby nedošlo k obnovení zranění.

Reklama

Doporučované