Hlavní obsah

Detaily o dlužníku Hlouškovi. Bankrot vyhlásil, aby rodiče nepřišli o dům

Foto: Profimedia.cz

Adam Hloušek.

Reklama

Bouchlo to jako šrapnel. Bývalý český reprezentant Adam Hloušek, jenž požíval pověsti zodpovědného fotbalisty, dluží přes 20 milionů korun. Jeho lidský pád šel plíživě, o to větší je to překvapení.

Článek

Insolvenční návrh, který sám na sebe podal fotbalista Adam Hloušek, přišel za pět minut dvanáct. Tedy přesněji 21. února v 15:48, kdy dorazil ke Krajskému soudu v Hradci Králové.

Za pět minut dvanáct to ale bylo pro Hlouškovy rodiče, kterým reálně hrozilo, že kvůli synovým dluhům přijdou o dům, jak později v tomto textu popíšeme.

Strohou řečí insolvenčního rejstříku čítá seznam Hlouškových dluhů 35 položek. Za každou je dílek příběhu, jak se hlouběji a hlouběji nořil do potíží s nezvládnutým gamblerstvím.

Adam Hloušek své finanční problémy dlouho docela úspěšně tajil, věděli o nich jen jeho věřitelé. Vše se provalilo, když mu jeho poslední klub FC Trinity Zlín pozastavil smlouvu a jeho trenér Pavel Vrba prohlásil do televizní kamery, že je Hloušek bůhvíkde.

Hloušek se přidal na nikoliv úplně krátký seznam fotbalistů, kteří nezvládli osobní život.

Cílevědomý mladíček

Vždycky působil – nejspíš i byl – jako slušně vychovaný, cílevědomý, odpovědný hoch. Velký talent, kterého odchoval semilský fotbal. „Znám ho od žáčků, když ho otec Jirka, který také kopal a vedl mládež, přivedl do Jablonce,“ sděluje Vlastimil Cakl, letitá dobrá duše jabloneckého klubu.

Má jenom slova chvály. „Pochází z velice slušné fotbalové rodiny, strýc Josef vedl jedno období ligovou Bohemku,“ rozebírá Cakl. „Byl úžasně vychovaný, správně nastavený, měl to v hlavě uspořádané a věděl, čeho chce dosáhnout,“ vypočítává kladné stránky.

Když se dozvěděl, v jakých finančních problémech se Hloušek topí, nemohl tomu uvěřit. „Jenom jsem žasl,“ přiznává Cakl.

Vysvětlení nemá. „Adam byl dlouho sám, neměl partnerku. Jestli to mohlo něco znamenat?“ ptá se sám sebe. „A je mi jasné, že když odešel do Slavie a potom do Německa, vydělával velké peníze,“ naznačuje Cakl.

Svět velkých peněz Hloušek prostě nezvládl.

Půjčky i v zahraničí

Mezi věřiteli, kteří se přihlásili k insolvenčnímu řízení, jsou nejen instituce – jako OSVČ dluží na sociálním a zdravotním pojištění, za bydlení, za auto, bankám. Od spoluhráčů i z reprezentace si půjčoval až neuvěřitelné obnosy.

Obránce Ondřej Čelůstka uvádí 7 636 000 korun, útočník Tomáš Necid 332 tisíc. Zadlužil se i v zahraničí, kde rovněž oslovoval kolegy z hráčské šatny. Finský legionář Kasper Hämäläinen, jenž s ním působil v Legii Varšava, hlásí pohledávku 224 tisíc eur (v přepočtu asi 5,38 milionu korun). Celková výše se vyšplhala až na částku přes 20 milionů korun.

Ve čtyřiatřiceti letech se Adam Hloušek vydal do složitější části svého života.

Domek rodičů

Vlastimil Cakl opakovaně zdůrazňuje, že byl Hloušek dobře vychovaný. „Táta byl na něj přísný,“ odkrývá.

Snad na základě této vazby přišlo hozené záchranné lano. Hloušek své potíže s dluhy dlouho tajil, neřešil je, vytloukal klín klínem – tedy splácel akutní dluhy dalšími půjčkami. Až nakonec hrozilo, že v exekučním řízení přijdou rodiče o baráček v Semilech.

Adam Hloušek

  • Narozen 20. 12. 1988, Turnov
  • Hráčská kariéra: SK Semily (1995–1999), FK Jablonec nad Nisou (1999–2009), Slavia Praha (2009–2011), FK Jablonec nad Nisou (2011), 1. FC Kaiserslautern / Německo (2011), Slavia Praha (2011), FK Jablonec nad Nisou (2011–2012), 1. FC Norimberk / Německo (2012–2014), VfB Stuttgart / Německo (2014–2016), Legia Varšava / Polsko (2016–2019), Viktoria Plzeň (2019–2020), 1. FC Kaiserslautern / Německo (2020–2021), Termalica Nieciecza / Polsko (2021–2022), FC Trinity Zlín (2022–2023).
  • Reprezentace Česka: 2009–2017 (8/0)
  • Úspěchy: trojnásobný mistr polské ligy, Talent roku 2009

Pouhé dva dny před aukcí domu u soudu přiznal své závazky a oficiálně zažádal o oddlužení. Soudní exekutorka na základě tohoto úkonu odložila dražbu na neurčito. „V průběhu řízení se objevila procesní překážka provedení dražby,“ uvedla v usnesení vydaném 22. února, tedy přesně v den plánované dražby.

Bezprostřední hrozba, že by rodiče přišli o střechu nad hlavou, byla odvrácena. Aspoň dočasně. „Má k nim velký vztah,“ upozorňuje Cakl.

Pomoc nevyhledal

Už několik let funguje projekt Čistá hlava, který spustila Česká asociace profesionálních hráčů. Snaží se pomocí odborníků pomoct fotbalistům, kteří se dostali do psychických potíží.

Mezi klienty patří hráči, kteří prošli složitým obdobím, jež vyústilo v gamblerství, alkoholismus, či dokonce v pokusy o sebevraždu. Mezi nejznámější patří Martin Fenin, Tomáš Fabián nebo Karel Hrubeš.

Hloušek se k této instituci neobrátil. „Na krizovou linku nevolal, nevyhledal nás,“ sděluje MUDr. Dušan Randák, psychiatr a specialista na léčbu závislostí, jenž spolupracuje s projektem Čistá hlava. „Nevím ovšem, jestli nevyhledal lékařskou pomoc jinde.“

Psychiatr Randák je přesvědčen, že měl Hloušek tento krok učinit. „Určitě bychom mu pomohli, nemuselo by to dojít tak daleko,“ ubezpečuje. „Je to velká škoda,“ vzkazuje vlastně všem, kteří se dostanou do podobné situace, aby se nebáli svěřit se do rukou odborníků. „Člověk se nezbaví toho, o čem mlčí,“ je základní heslo projektu.

Dlužník zmizel

Po několika letech strávených v německé Bundeslize a polské Ekstraklase se Hloušek loni v létě vrátil do české ligy, upsal se FC Trinity Zlín. V září nastoupil jako střídající ke dvěma zápasům (Sparta 0:0, Brno 2:3), nasbíral pouhopouhých čtrnáct minut. Pak ho zdravotní potíže převedly do stavu nepoužitelných.

Klub nyní neví, kde se Hloušek nachází. Možná doma v Semilech, ale není ani vyloučeno, že zmizel a někde se skrývá.

Má před čím. Přišel do Zlína, aby mu pomohl v boji o záchranu. Teď ji potřebuje především sám.

Reklama

Související témata:
Adam Hloušek

Doporučované