Hlavní obsah

Fousek: Jaký model FIFA zvolí? Líbil by se mi ten, z něhož postoupíme na MS

Foto: Profimedia.cz

Předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek.

Reklama

Baráž o fotbalové MS v Kataru se sehraje bez Rusů. Petr Fousek, předseda Fotbalové asociace ČR, nezná nový formát, ale počítá se zápasem ve Švédsku, jehož vítěz se utká s Polskem.

Článek

Původní plán zněl jasně: 24. března se sehrají utkání Švédsko–Česko a Rusko–Polsko. A jejich vítězové se 29. března utkají o postup na fotbalové MS v Kataru.

Pak ovšem ruská armáda vtrhla na Ukrajinu, načež polská, švédská a nakonec i česká asociace vyhlásily, že proti Rusům odmítají nastoupit.

Mezinárodní fotbalová federace FIFA nejprve přišla s variantou neutrálního hřiště, na kterém by ruští fotbalisté nenastoupili pod státní vlajkou. Ale po apelu Mezinárodního olympijského výboru došlo v pondělí večer ke změně. Rusko bylo až do odvolání suspendováno ze soutěží FIFA a UEFA. Co to tedy pro další formát baráže znamená?

„Obrátili jsme se na FIFA s dotazem, jak bude baráž nyní řešena, předpokládám, že odpověď přijde brzy a veřejnost s ní ihned seznámíme. Soustředíme se nyní na stávající koncept a počítáme s tím, že se 24. března utkáme se Švédskem,“ říká Petr Fousek, předseda FAČR.

„Jaký bude osud té druhé větve, kde jsou Poláci a do své suspendace v ní byli Rusové, o tom nechci spekulovat,“ pokračoval Fousek.

Možností je několik. Poláci do finále baráže postoupí bez boje. Nebo k nim do dvojice FIFA ještě někoho doplní. Hypoteticky nelze vyloučit ani variantu miniturnaje za účasti Česka, Švédska a Polska. „Ale to je velmi málo pravděpodobné řešení,“ odtušil Fousek.

S vlastní iniciativou, jak by měla být baráž vyřešena, Češi orgány FIFA neoslovili. „Jsme v pravidelném kontaktu se Švédy a Poláky. Ale tohle musí určit FIFA,“ říká Fousek.

„K jaké variantě bych se klonil? K té, ze které Česko postoupí na MS 2022 do Kataru,“ pravil Fousek. Samostatná Česká republika hrála na MS jedinkrát, v roce 2006 v Německu. Federální reprezentace pak předtím naposledy na MS 1990 v Itálii.

Původně bylo v plánu, že se vedle finále baráže uskuteční i přátelský duel poražených ze semifinále. „Pokud Polsko nebude doplněno do nové dvojičky dalším soupeřem, tak tahle varianta logicky odpadne,“ doplňuje Fousek.

V souvislosti se suspendací Ruska ze soutěží FIFA a UEFA se objevují i spekulace o posunu Česka v takzvaném koeficientovém žebříčku, podle kterého se nasazují týmy do kvalifikací a hlavních soutěží evropských klubových pohárů.

„Tady je důležité, že je Rusko suspendováno do odvolání tohoto rozhodnutí. Vůbec si netroufám odhadnout, kdy to bude. Nechci mluvit za UEFA. Každopádně si přejeme co nejrychlejší ukončení válečného konfliktu,“ říká Petr Fousek.

Reklama

Doporučované