Hlavní obsah

Glosa: Fousek našel pojítko pro český fotbal – zklamání z předsedy

Luděk Mádl
novinář
Foto: Profimedia.cz

Petr Fousek je ve funkci předsedy fotbalového svazu od června. Mnozí od něj čekali viditelnější, rychlejší změny.

Reklama

Český fotbal měl loni na vybranou. Provozovat asociaci dál jako továrnu na zlo a nechat ji v ruku těch, co jejímu tvůrci Berbrovi drželi fangli. Anebo zvolit reformy, tedy předsedu Fouska. Utekl rok a Fouskovi u ucha drnčí budík.

Článek

Glosu si můžete také poslechnout v audioverzi.

„Pokud mě zvolíte, budu samozřejmě předsedou všech, celého českého fotbalu,“ dával loni Petr Fousek krátce před volební valnou hromadou najevo, že chce být jakýmsi spojovníkem mezi hlavními znesvářenými tábory a přivést je po volbách ve výkonném výboru ke společné činorodé práci.

Lze konstatovat, že po necelém roce vládnutí je právě Petr Fousek opravdu prvkem, který atomizovaný svět českého fotbalu v jedné specifické rovině spojuje. A sice v tom, že jako předseda za rok své činnosti dokázal naštvat, zklamat, rozčarovat či přinejmenším alespoň zdeptat nekonečným vyčkáváním opravdu kdekoho.

Proč o tom píšu právě teď? Protože ten pocit už se přesunul zpoza opony až na jednací stůl výkonného výboru Fotbalové asociace ČR. Tedy ještě ne tak úplně. Ale v plném světle vidíme něco, co bych nazval specifickou formou varovného signálu určeného právě Petru Fouskovi. Oč jde?

Reformní platforma F-evoluce, která se ve fotbalových volbách měla vůči konzervativním strukturám, co tu zbyly po Romanu Berbrovi, asi jako Občanské fórum vůči KSČ v roce 1990, přišla v neděli pozdě večer s velmi ostrým sdělením.

Potvrdila, že bude na úterním zasedání výkonného výboru FAČR požadovat odvolání generálního sekretáře Michala Valtra. Má k tomu po mém soudu dva důvody.

Jeden vyřčený, lépe řečeno napsaný v už zmíněné zprávě pro média. F-evoluci, reprezentované například Vladimírem Šmicerem, se nelíbí, že ředitelé odborů bývají na asociaci jmenováni bez výběrových řízení. Prý jsou dokonce vybíráni lidé bez odborných předpokladů, píše se v prohlášení, které dále zmiňuje i další menší údajné nedostatky generálního sekretáře Valtra.

Z toho plyne, že by asi F-evoluce, kterou ve dvanáctičlenném výkonném výboru FAČR zastupují dva muži, chtěla mít na obsazení těchto ředitelských pozic větší vliv. Což je diskutabilní, neboť sekretariát, jeho činnost i obsazení by měly být právě v gesci generálního sekretáře.

Další věcí je, jak se vyloží výraz transparentnost, s nímž F-evoluce operuje, například právě v oblasti personalistiky. Anebo smluvních vztahů spojených s FAČR a s mýty o „vývodech“ odvádějících ze Strahova část peněz kdovíkam.

Jenže tím už se dostáváme k onomu druhému důvodu, zatím naplno nevyřčenému. Z kruhů F-evoluce zaznívá už delší dobu – zatím spíše v kuloárech – velká nespokojenost s tím, jak celkově pracuje předseda Petr Fousek.

Aktuální otevřený útok na Michala Valtra tedy nelze interpretovat jinak než jako varování samotnému Fouskovi, že příště už si F-evoluce vezme veřejně na paškál přímo jeho.

Generální sekretář Valtr je dlouholetým Fouskovým spolupracovníkem, Fousek si ho pochopitelně do funkce vybral a prosadil. Útok na Valtra je tedy prakticky útokem na Fouska, byť lehounce zašifrovaným.

Připomeňme, že na volební valné hromadě se sešly hlasy konzervativního postberbrovského tábora, jehož předsednickým kandidátem byl Karel Poborský. Dále tu byly hlasy f-evoluční, moravské a neutrální. A díky nim vyhrál Fousek s tím, že ve výkonném výboru se oba základní tábory poskládaly v poměru 8:4 ve prospěch toho fouskovského.

Potenciál prosazovat nové věci se tedy jeví jako značný. Jen by je měl někdo formulovat a takříkajíc protlačit. A to se jaksi přirozeně čeká od předsedy.

Co Fousek zvládl? Nastavil profesionální podmínky pro komisi rozhodčích. Etická komise začala řešit berbrovskou aféru. Vytvořily se podmínky pro registraci dětí ukrajinských uprchlíků v českém fotbale. A-tým reprezentace uhrál na Euru čtvrtfinále a na MS nepostoupil, žádná další reprezentace z nabídky FAČR, jestli se nepletu, zatím také ne.

Na papíře vznikla také nová organizační struktura FAČR, ale ani rok poté do ní není dosazena jedna z nejdůležitějších figur, totiž technický (sportovní) ředitel.

Až na uzavření dlouhatánského disciplinárního řízení se ve Fouskově asociaci čekalo s vyhazovem pro sekretáře Jana Hořejšího, který podle policie dělal i poslíčka s obálkou plnou korupčních bankovek. Především však proslul jako zcela bezpáteřní a bezskrupulózní jedinec, nejspíš i pro tuto výbavu Berbrovi po léta velmi blízký. Říci mu „seberte se a sbohem“ trvalo skoro rok. Totéž u finančního ředitele Libora Kabelky. Na toho může časem ještě spadnout zodpovědnost za akci Dezinfekce, která na první, druhý i třetí pohled vyhlíží jako jasný tunel na peníze FAČR. Záleží samozřejmě i na policii, která věc stále šetří.

Právě tahle obtížně pochopitelná liknavost nového vedení FAČR při loučení se s exponenty „starého režimu“ stejně jako chybějící agenda rozvoje, která buď vůbec neexistuje, nebo je dovedně tajena, píší zatím Fouskovi velmi nevýrazné vysvědčení.

S image zdrženlivého fotbalového diplomata, kterou si Fousek pěstuje, mohl těžko aspirovat na roli aplaudovaného miláčka davů. Vlastně mohl, kdyby český fotbal někam reálně posouval a dokázal to alespoň trochu srozumitelně vysvětlovat.

Obávám se ale, že když není co komunikovat a vysvětlovat, nenadělá s tím nic ani Vladimír Menšík.

Tak jsem zvědav, co si poslechneme už v úterý po jednání výkonného výboru FAČR. O situaci kolem reprezentačního trenéra, technického ředitele, jakož i kolem výzvy k odvolání generálního sekretáře.

Předpokládám, že se dozvíme, že první otázka je předčasná, druhá se démonizuje a tou třetí se výkonný výbor bude zabývat interně, a to postačí.

Nepostačí. Petře Fousku, mnoho lidí vám uvěřilo, že český fotbal budete posouvat k větší důvěryhodnosti, budete dbát na jeho mnohostranný rozvoj a průběžně o tom informovat. A těm tohle rozhodně nestačí.

Reklama

Doporučované