Hlavní obsah

Hvězda z Arsenalu se rozzářila. Pro Slavii v tu nejhorší možnou chvíli

Foto: Profimedia.cz

Reiss Nelson (uprostřed) slávistům zatápěl svou přímočarostí.

Reklama

Čtvrtfinálová odveta Evropské konferenční ligy mezi Slavií a Feyenoordem je na programu dnes od 21:00. Ze soupeřových klenotů má největší formu Reiss Nelson. Ve Feyenoordu hostuje z londýnského Arsenalu, aby herně dozrál.

Článek

Je odchovancem Arsenalu, anglického velkoklubu, ve kterém dostalo s nástupem kouče Mikela Artety mládí zelenou. Novodobé Gunners táhne v ofenzivě Bukayo Saka (20 let), Emile Smith Rowe (21 let) nebo Martin Odegaard (23 let). Kanonýři letos nastupují v nejmladší sestavě v rámci anglické Premier League. A to vcelku suverénně.

Životní forma?

Jenže v případě 22letého Nelsona to na rychlé zabudování do soukolí Arsenalu stále nevypadá. To se ale na jaře může rychle změnit. Úspěch v pohárové Evropě by mu jistě přišel vhod. Ale v cestě má Slavii. A pošramocenou reputaci.

Reisse Nelsona zastihl duben v mimořádné formě. V úvodním zápase proti Slavii výrazně přispěl asistencí na první gól, když se s míčem proháčkoval před vlastní šestnáctkou, aby ho ve sprintu vyvezl až před půlicí čáru. Pak už jen stačilo kolmicí vysunout neméně dynamického Luise Sinisterru a Nelson se mohl běžet radovat se spoluhráči. Ve čtvrteční konfrontaci s českým mistrem, ve které odehrál 76 minut, se Nelsonovi dařilo v kombinaci. Ani v defenzivní činnosti nelenil a předvedl několik sprintových návratů.

O pár dnů později už Nelson neúnavně zatápěl obraně Heraclesu, který Feyenoord zničil v poměru 4:1. Anglický ofenzivní záložník byl po dvou asistencích a jedné trefě vyhlášen mužem utkání.

V posledních sedmi soutěžních zápasech, do nichž rodák z Londýna naskočil, se dokázal dvakrát prosadit a rozdat 4 asistence. Jenže Nelsonova cesta na fotbalový vrchol se v posledních letech poměrně zkomplikovala. Alespoň bereme-li v potaz jeho ohromný potenciál a mediální humbuk, který ho věrně doprovázel od 15 let.

Dřímající talent

Nelson nastoupil do vyhlášené akademie Arsenalu jen co se stal školou povinný. Už tou dobou bylo jasné, že tenhle chlapec má shůry vrchovatě naděleno. Nelson coby žáček trávil dlouhé hodiny při fotbálku s partou spolužáků, s nimiž si kopal všude po místních parcích. Nelson dokonce často upřednostňoval školní fotbal před klubovými tréninky. Chtěl trávit co nejvíc času s kamarády.

Jedním z jeho největších parťáků byl jistý Jadon Sancho, dnes jeden z nejdražších fotbalistů Premier League. Právě ve srovnání se Sanchem, který už ve svých 21 letech prošel Manchesterem City, Borussií Dortmund a Manchesterem United, patřilo dlouhá léta Nelsonovi výkonnostní prvenství. Odmyslete si současnou formu Sancha a jeho kumpánů z United, takový výrok si zaslouží zvýšenou pozornost.

Nelsona nechválili jen zaslepení příbuzní nebo milosrdní přátelé. Samotný Arsène Wenger, historicky nejdéle sloužící manažer Arsenalu, byl svého času z tehdy 15letého Nelsona vyloženě nadšený. „Je to jeden z nejlepších 15letých hráčů, které jsem kdy viděl,“ přiznal Wenger.

Výrok francouzské trenérské legendy nelze brát na lehkou váhu, vždyť pod jeho vedením hráli borci jako Thierry Henry, Patrick Vieira, Dennis Bergkamp, Tomáš Rosický nebo Robin van Persie. Arsenal za éry Wengera dobyl Premier League bez jediné porážky v roce 2004 a málem i Ligu mistrů v roce 2006, kdy dokráčel do finále. Ale to je na jiné povídání.

Nelson se záhy dočkal vytoužené profesionální smlouvy. Arsenalu se upsal v prosinci 2016. V sezoně 2017/18, která znamenala pro Wengera derniéru, začínal Nelson naskakovat na krajním obránci v Evropské lize. Bylo zřejmé, že v něm dřímá obrovský potenciál. V utkáních Premier League 2, tedy nejvyšší soutěže rezervních kádrů, své vrstevníky převyšoval o dvě třídy, ale zápasová praxe mezi dospělými mu citelně scházela.

Německá cesta

I proto se v létě 2018 rozhodl pro radikální změnu. Nelson nasedl na tehdy skoro až průkopnický plán, který začali razit angličtí talenti ve velkém – zkusit své štěstí v kontinentální Evropě. Tak jako přítele Sancha i Nelsona zlákala ofenzivně laděná německá Bundesliga. Od hostování v Hoffenheimu si anglický chlapec sliboval prvotřídní fotbalovou školu, tím spíš, že se ho ujal respektovaný kouč Julian Nagelsmann, současný trenér Bayernu Mnichov.

Německá premiérová sezona se Nelsonovi poměrně vydařila. Anglický mladík si připsal ve 23 ligových startech 7 branek, k tomu přihodil 5 startů v Lize mistrů a jeden v domácím poháru. Od vyhlášeného stratéga Nagelsmanna se navíc přiučil spoustě taktických prvků, naučil se pracovat bez balonu a efektivně presovat soupeře.

Jenže od svého návratu do anglické metropole Nelson následující dvě sezony paběrkoval. Během nich vstřelil 3 góly a bylo zřejmé, že pokud se chce stát znovu konkurenceschopným, zákonitě ho čeká další angažmá. K hostování si zvolil nizozemský Feyenoord.

Nejde o zabijáka

„Vnímají mě jako dobrého hráče. Chtějí mě herně posunout. Na takovém místě si přeju hrát a zlepšovat se. Byl jsem nadšený z přístupu všech lidí v klubu a taky z tréninkového centra, které je se špičkovým vybavením na úžasné úrovni,“ řekl Nelson po přesunu do Rotterdamu.

Začátky v nové zemi neměl anglický mladík zrovna růžové. Září totiž promarodil se zraněním a více prostoru na place se dočkal až hluboko v listopadu. Ani během zimy Nelson svými výkony vyloženě nepřesvědčil a v médiích se vyrojily pochybnosti o jeho skutečném potenciálu.

„Talentovaný je dost, ale s čím má Reiss potíže, to je vytváření šancí pro sebe a své spoluhráče,“ prohlásil jeho současný trenér Arne Slot. „Je velmi šikovný, rychlý a obratný, ale chybí mu finální fáze, takové to dotažení celé akce. Myslím, že to není rozený zabiják, jeho hlavní přednosti by měly být jinde,“ dodal Slot.

V sázce je hodně

Ačkoliv je Nelson pod neustálým drobnohledem kritiků, své místo si minimálně pro odvetu se Slavií zřejmě dostatečně pojistil. Od 21:00 udělá všechno pro to, aby navázal na senzační formu a vyvrátil veškeré pochybnosti. V sázce není jen úspěch Feyenoordu, ale vysněný dres Arsenalu.

Pokud by Slavia postoupila do semifinále EKL, navázala by na svůj historický úspěch na evropském poli z roku 1996. O tom hovoří nejnovější Nosiči vody, fotbalový podcast Seznam Zpráv, který si můžete přehrát zde. Nosiči vody vzpomínají na to, kdo tehdy v kádru sešívaných působil a jakou cestu museli urazit za Pohárem UEFA.

Utkání startuje výkopem ve čtvrtek večer ve 21:00 a odvysílá ho ČT sport. Na výhru domácích je u sázkové kanceláře Fortuna vypsán kurz 2,74 a vítězství Feyenoordu ocenili 2,47. Očekává se vyrovnaný a poměrně opatrný zápas, protože při průběžně vyrovnaném skóre může o postupujícím rozhodnout jediná trefa. Ale u těchto celků, které jsou založené na útočném pojetí hry, jeden nikdy neví.

Reklama

Doporučované