Hlavní obsah

Autor ikonické trefy končí v slzách. Agüerův gól si Anglie pamatuje dodnes

Foto: Profimedia.cz

Sergio Agüero v dresu Manchesteru City.

Reklama

Ve středu přišel fotbalový svět o jednu z legend. Sergio Agüero, argentinský útočník, se rozhodl ve svých 33 letech ukončit kariéru kvůli problémům se srdcem. Jak si ho budeme pamatovat?

Článek

Psal se rok 2012. Manchester City se rval na dálku se svým městským rivalem o titul. Poslední kolo Premier League slibovalo dramatickou podívanou. Všechny zápasy měly výkop ve stejný čas.

Manchester United, tehdy ještě pod vedením Sira Alexe Fergusona, dokázal zvítězit na hřišti Sunderlandu. Rozezněl se poslední hvizd, který hostující hráči tak trochu rozpačitě oslavili. Věděli totiž, že Citizens o svou naději ještě bojují. Zatím není vyhráno.

93:20!

Citizens v domácím utkání proti QPR působili přinejmenším nervózně. Těsně před koncem stále prohrávali 1:2. Pro zisk titulu na úkor nenáviděných sousedů bylo třeba skóre otočit. Pozitivní víry tehdy na stadionu příliš nezbývalo. Jenže domácí miláčci si na trávníku usmysleli, že se nic nemá vzdávat předčasně. Srovnání zařídil v nastaveném čase Edin Džeko. Sezona vygradovala v ten opravdu nejdramatičtější možný finiš.

Rozjela se poslední minuta. „Manchester City pořád živí naději,“ prohodil povzbudivě Martin Tyler, dnes již proslulý komentátor ze stáje Sky Sports.

V 94. minutě rozjel ofenzivní akci z hloubi pole Sergio Agüero. Jako neúnavný stroj se rozjel vykonat klíčovou misi. Šikovně si narazil s Balotellim, jenž mu v pádu zády k bráně předložil míč do pokutového území. Argentinský forvard se neukvapil, nápřahem pravačky naznačil střelu, ale míč si potáhl hlouběji do vápna a nekompromisním nártem prostřelil bezmocného brankáře hostí.

„Agüerrroooooo,“ hulákal nevěřícně Tyler. „Přísahám, že už nikdy neuvidíme nic podobného. Radím vám, sledujte to, nasajte to. Dvě trefy v nastavení tedy znamenají, že Citizens právě vytrhli titul přímo z rukou United!“

Ikonická trefa. Ikonický komentář. Agüero naservíroval fotbalovým divákům chvíle tak emotivní, že by intenzitou přeneseného prožitku hravě nahradila celý fotbalový zápas, možná i celý ročník. Jeden tábor odšpuntoval erupci euforie, druhý byl uvržen do deprese. Fotbal ve své nejkrásnější podobě.

Sestřelil Lvíčata, oslnil Shearera

Agüerova trefa v čase 93:20 mimo jiné znamenala, že „hluční sousedé“, jak se Citizens v dobách trvalé nadvlády United hanlivě přezdívalo, se konečně dočkali svého titulu. Po dlouhých 53 letech. V novodobé éře Premier League se jednalo o vůbec první triumf bleděmodrých.

Sergio Leonel Agüero del Castillo, přezdívaný jako Kun Agüero, se zapsal do fotbalové historie velmi tučným písmem v mnoha ohledech. Argentinská legenda nasázela v dresu Citizens v Premier League 184 branek v 275 zápasech. Celkem pak Agüero nasbíral ve všech soutěžních zápasech za Citizens 260. Stačilo mu na to 390 startů. Během odkopané dekády v Manchesteru City se Agüero stal suverénně nejlepším klubovým střelcem všech dob. Jeho ikonické trefy byly doplněny stabilní výkonností, vítěznou mentalitou a mozaikou ryzí fotbalové geniality.

„Jeho pohyb na hřišti a rychlost myšlení byly vždy tak trochu z jiného světa. Jeho největší zbraň nespočívala zdaleka jen v technických dovednostech a jakémsi univerzálním talentu. Agüero byl mnohem vzácnější hráč. Jeho unikátní přínos tkvěl v dokonalosti načasování, mentální síle, geniálním předvídání a fotbalovém instinktu. Instinktu zabijáka. Jsem si jistý, že Agüero by ve svých nejlepších letech snesl srovnání i s Thierrym Henrym nebo Ericem Cantonou, tedy dvou možná nejlepších ofenzivních plejerů, kteří se představili v Premier League,“ pěl ódy na Argentince Alan Shearer, historicky nejlepší střelec Premier League.

I přes skutečnost, že Agüero strávil svá nejlepší léta v Británii, tenhle chlapík stihl přirůst k srdci dalším desítkám (ne-li stovkám) milionů fanoušků po celém světě. Za svou rodnou vlast nasázel ve 101 startech 41 branek, což ho činí historicky třetím nejúspěšnějším Argentincem. Po boku Lea Messiho dobyl juniorské MS v roce 2005, které obhájil o dva roky později na úkor českého výběru. Martin Fenin poslal Čechy do senzačního vedení, ale právě Agüero svou trefou zařídil srovnání, které jeho krajany nakoplo k drtivému finiši.

Ve finále „dospělé“ verze MS v roce 2014 se museli Agüero a spol. sklonit před Německem. V létě roku 2021 se Agüero svými výkony z pozice pravidelného žolíka zasloužil o vytoužený triumf Argentinců v rámci Copa Ameriky, tedy jihoamerické podoby Eura.

Agüero už ve svých 15 letech debutoval za mateřský klub Independiente, čímž se stal historicky nejmladším hráčem, který kdy okusil atmosféru argentinské nejvyšší ligy. Z domoviny putoval do Evropy už v roce 2006. Atletico Madrid vysázelo za jeho přestup 20 milionů eur. Tehdy mu bylo pouhých 18 let.

I v madridském klubu se chytil náramně. Ve 175 zápasech nasázel 74 gólů, výrazně přispěl k vítězství v Evropské lize v roce 2010. Finálové utkání s Fulhamem rozhodl Agüero dvěma trefami. Mimochodem triumf slavil po boku argentinského střelce i Tomáš Ujfaluši, David de Gea nebo Diego Forlán.

Začátek konce

Už na jaře roku 2021 bylo křišťálově jasné, že si Agüero v Manchesteru odkroutí svou poslední sezonu. Ze hry se pomalu vytrácel, a tak se už od března hlasitě spekulovalo, kam povedou jeho další kroky. Ty nakonec směřovaly zpátky do Španělska. Tentokrát ovšem do Barcelony, kam se vydal z velké části kvůli Messimu. Jenže jeho dlouholetý reprezentační parťák se musel z katalánského domova pakovat kvůli bublající finanční krizi.

Agüero nastoupil v podzimní části La Ligy k pouhým 4 utkáním a vstřelil jediný gól do sítě Realu Madrid, kterým snižoval na konečných 1:2. Na konci října kvůli potížím s dýcháním byl nucen střídat v zápase s Alavésem. Následná vyšetření odhalila maligní arytmii.

„Rozhodl jsem se skončit s kariérou profesionálního fotbalisty. Je to velmi těžký okamžik, ale jsem rád, že jsem své rozhodnutí učinil. Zdraví má přednost. Udělal jsem maximum, abych živil naděje, ale nebylo by to rozumné. Jsem pyšný na svou kariéru. Všude, kde jsem hrál, se o mě špičkově starali. Za hodně vděčím i všem lidem okolo argentinského národního mužstva, vám všem a samozřejmě mé rodině,“ prohlásil dojatý Agüero.

Na Camp Nou se s Agüerem dorazil „rozloučit“ i Pep Guardiola a bývalí spoluhráči, kterým tenhle argentinský kanonýr přirostl k srdci.

Podle nedávného textu od Daniela Taylora každé čtyři dny průměrně dojde ke kolapsu člověka na fotbalovém hřišti. „Hráči si dnes obecně čím dál častěji stěžují na srdeční potíže. Agüero naštěstí neprodělal infarkt, ale zcela zřejmě pocítil na svém hrudníku problém, který mu zabránil v pokračování v zápase,“ píše Taylor.

Ačkoli byl Agüero pod vlivem zdravotních okolností donucen ukončit svou kariéru, v rámci možností se jedná o ten nejlepší možný výsledek. Jeden jediný život má přece mnohem větší cenu než sto dalších zápasů. Ostatně, přesně tak to sám Agüero popsal.

Reklama

Doporučované