Hlavní obsah

Zabiják van Nistelrooij pověřen speciální misí: Sejmout největšího rivala

Foto: Profimedia.cz

Ruud van Nistelrooij.

Reklama

Legendární nizozemský kanonýr Ruud van Nistelrooij se na tři roky upsal PSV Eindhoven. Tentokrát ovšem v roli trenéra. Cíl má jasný: Sesadit Ajax z čela a vybudovat konkurenceschopný projekt.

Článek

Nizozemský internacionál Ruud van Nistelrooij se může pochlubit opravdu snovou hráčskou kariérou, během níž se podepsal pod nespočet individuálních a týmových úspěchů. Mezi lety 1993–2012 nastoupil van Nistelrooij k 523 soutěžním zápasům, v nichž se dokázal celkem 284krát prosadit.

Svůj vrchol prožil van Nistelrooij v Manchesteru United (2001–2006), se kterým dobyl anglickou Premier League, tamní ligový pohár nebo prestižní FA Cup. Za zmínku stojí i jeho následující štace v Realu Madrid (2006–2010), kde se nizozemský forvard přičinil k zisku dvou ligových titulů.

V reprezentačním dresu „De Oranjes“ nasázel chladnokrevný RvN celkem 35 branek, čímž se zařadil mezi historicky nejlepší kanonýry této ofenzivní velmoci. Jméno nizozemského kanonýra nyní figuruje i v rámci prestižní nominace 25 adeptů na zařazení do síně slávy Premier League.

Ke kořenům

Současný kouč PSV Roger Schmidt van Nistelrooijovi uvolní místo na lavičce letos v létě, kdy mu vyprší kontrakt. Pokud se spojení „RvN + PSV“ oboustranně vyplatí, nemělo by mít kratšího trvání než do roku 2025.

„Vždycky jsem snil o tom, že se mi poštěstí trénovat PSV,“ nechal se slyšet van Nistelrooij bezprostředně po oficiálním oznámení. Dnes 45letý trenér totiž mezi lety 1998–2001 na eindhovenské adrese působil. A jak měl během svých aktivních let ve zvyku, zanechal po sobě odkaz hodný legendy. Během této éry dokázal v 67 zápasech nastřílet 62 branek.

Když přijde na trenérské zkušenosti, jde přece jen o jistou neznámou. Ačkoliv se van Nistelrooijova trenérská kariéra zrodila pouhé dva roky po ukončení aktivní hráčské kariéry, tedy v roce 2014, jedná se o vůbec první seniorskou roli hlavního trenéra, kterou Nizozemec okusí na vlastní kůži. Falešný trenérský zelenáč má za sebou působení coby asistent trenéra v reprezentačním áčku a jako hlavní trenér na sobě pracoval v rámci klubové akademie a rezervního mužstva PSV.

„Poslední roky jsem pracoval velmi intenzivně s Toonem Gerbrandsem, generálním ředitelem PSV. Od samého začátku jsem byl přesvědčen, že mám na kariéru fotbalového trenéra, jen jsem si myslel, že budu potřebovat nabrat ještě minimálně rok zkušeností. Jenže v životě se občas věci dějí jinak, než očekáváte a je jen na vás, jak se k tomu ve finále postavíte. Já věřím, že je na čase se posunout a že půjde o správný krok,“ dodal RvN.

V cestě Ajaxu

„PSV se chce od léta vydat novou cestou. Já jsem připraven udělat svůj kus práce a přispět k budoucím úspěchům. Po diskuzi s vedením můžu prohlásit, že jsme velmi ambiciózní. Z dlouhodobého hlediska tu chceme vytvořit něco velmi speciálního. Už se nemůžu dočkat,“ vyhlíží kupředu van Nistelrooij.

PSV má co napravovat. S 24 tituly jde o historicky druhý nejúspěšnější celek nizozemského fotbalu. Jenže na domácí scéně to v posledních letech drhne, a to zejména kvůli vzestupu Ajaxu Amsterdam. Největší konkurent z hlavního města se osobně postaral o to, aby se v Eindhovenu neslavil ligový triumf od léta 2018. Poslední dva tituly putovaly rovnou do Amsterdamu, přičemž ročník 2019–20 se nedohrál kvůli propuknutí covidové pandemie.

Hráči PSV v aktuálním ročníku dýchají na záda Ajaxu z druhého místa. S pouhou dvoubodovou ztrátou je 7 kol do konce boj o čelo maximálně otevřený. V Evropské lize na podzim obsadilo PSV v rámci základní skupiny třetí místo, čímž se kvalifikovalo do Evropské konferenční ligy. V té se utkají s anglickým Leicesterem v rámci čtvrtfinálových bojů. V kádru PSV aktuálně působí i německý záložník Mario Götze, někdejší hráč Borussie Dortmund či Bayernu Mnichov a autor jediné branky ve finále MS 2014.

Reklama

Související témata:

Doporučované