Hlavní obsah

Hrubý faul vyjde Kuchtu draho, disciplinárka oznámila trest

Foto: Profimedia.cz

Jan Kuchta dostal disciplinární trest: Zákaz startu v pěti utkáních.

Reklama

Liberecký brankář ležel na zemi, frustrovaný sparťan Kuchta mu šlápl na hlavu. Byl vyloučen a disciplinární komise mu za jeho bezohledné jednání vyměřila trest. Dostal zákaz startu v pěti soutěžních utkáních.

Článek

Z pohárové Evropy už Sparta vypadla, první ligový duel s Libercem prohrála. Dnes dostal trenér Brian Priske další nepříznivou zprávu. Na příštích pět soutěžních utkání nemůže počítat s útočníkem Janem Kuchtou.

Ten byl po intervenci videorozhodčího vyloučen v závěru utkání se Slovanem Liberec. Šlápl totiž kolíky svých kopaček na hlavu Oliviera Vliegena, belgického brankáře soupeřova týmu. Naštěstí mu Kuchta nezpůsobil žádné zranění.

Právě vzhledem k tomu, že oběť bezohledného zákroku nebyla zraněna a neocitla se v pracovní neschopnosti, umožňoval disciplinární řád udělit Kuchtovi „stopku“ na jedno až šest utkání. Disciplinární komise si vybrala variantu s pěti zápasy.

„Vyloučený hráč se dnešního zasedání osobně zúčastnil, a přestože se několikrát vyjádřil, že nešlo o úmysl, disciplinární komise se na dnešním zasedání shodla, že hráč Kuchta mohl střetu své nohy s hlavou brankáře Vliegena zabránit, žádným způsobem se o to však dle dostupných záběrů ani nepokusil,“ vysvětluje Richard Baček, předseda disciplinárky.

„Nechceme hráči Kuchtovi předestírat, že měl v úmyslu brankáře Slovanu zranit, nicméně dle dostupných záběrů měl liberecký brankář v dané chvíli míč již plně pod kontrolou, a i za této situace noha hráče Kuchty mířila přímo proti hlavě soupeře,“ upozorňuje Baček.

A dodává: „Disciplinární komise tak po zhlédnutí dostupných videozáběrů konstatovala, že šlo o nedovolený zákrok, který byl veden krajně bezohledným způsobem s vysokou mírou rizika vážného zranění protihráče. S ohledem na výše uvedené uložila disciplinární komise hráči trest zastavení závodní činnosti na pět soutěžních utkání.“

Olivier Vliegen řekl v průběhu týdne deníku Sport: „Kuchtič mi zavolal, omluvil se. Říkal, že to byl pro něj těžký zápas, abych to nebral jako útok na sebe. Neudělal to naschvál, nějak se to stalo. Omlouval se, já jsem mu řekl, že jsme dál kamarádi.“Kuchta by měl Spartě scházet v Českých Budějovicích, doma proti Olomouci, v Mladé Boleslavi, s Bohemians a v Jablonci. Po uplynutí poloviny trestu, tedy po 3 zápasech, může komisi teoreticky požádat o prominutí zbytku trestu.

Jan Kuchta je členem fotbalové reprezentace. V lednu přestoupil ze Slavie do Lokomotivu Moskva. Nyní v létě přišel na roční hostování do Sparty.

Reklama

Doporučované