Hlavní obsah

Vzbouřenec Lukaku. Jak skončí fotbalista, který dá rozhovor, aniž to Chelsea ví

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Romelu Lukaku (vpravo) během svého debutu v dresu Blues proti Arsenalu odehrál jedno z nejlepších utkání kariéry.

Reklama

Romelu Lukaku, letní posila Chelsea, se dočkal trestu za kritická slova vůči svému zaměstnavateli. Pro šlágr kola proti Liverpoolu ho kouč Tuchel vynechal ze soupisky. Dnes oba čeká schůzka mezi čtyřma očima.

Článek

Ve fotbale existují různé druhy trestů. Finanční, karetní, disciplinární, fyzické a pak pochopitelně i ty psychologické. Osud některých hříšníků přesně definují nejrůznější předpisy, o jiných rozhodují „fotbaloví soudci“ volnější rukou. V případě sporu Chelsea s jejím útočníkem Lukakem se jedná snad o ten vůbec nejhorší možný scénář, jenž má na svědomí přespříliš obětí v rekordním čase. Vyřčená slova totiž nevrátíte.

Belgický útočník v létě s velkou pompou přicestoval do Londýna, aby pomohl svému staronovému chlebodárci uspět v Premier League. Svým nedávným rozhovorem pro Sky Sports Italia si ale nadělal moře nových nepřátel. A pro nejtvrdší fanouškovské jádro Interu Milán, odkud se v létě pakoval „za lepším“, zůstává nadále psancem. Fanouškům Blues místo gólových oslav nadělil zášť.

INTER-view

Ta nejpalčivější slova z úst belgického hroťáka, která rezonovala éterem nejčastěji, musela do modrých srdcích z tábora Blues napumpovat pocit zrady. Ať už se jedná o Thomase Tuchela, Lukakovy spoluhráče, fanoušky Blues, majitele klubu, ale třeba také o snažení celého PR oddělení.

Lukakův propíraný rozhovor svým provedením nepatřil do kategorie standardních, a to v mnoha ohledech. Standardní postup při poskytování rozhovorů byl podle informací serveru The Athletic v případě spolupráce Sky Sports Italia s Lukakem zcela vynechán. Lukaku se dohodl na interview s italskou Sky bez konzultace se svým klubem, tudíž během rozhovoru například nebyl přítomen jediný člen z mediálního oddělení Blues, jenž by na situaci dohlížel primárně z hlediska mediálního obrazu klubu i hráče samotného.

I proto se o tomto rozhovoru dozvěděli v Chelsea ve stejnou chvíli, co celá fotbalová veřejnost. A to prostřednictvím twitterové upoutávky, kterou Sky Sports Italia před vydáním celého rozhovoru vyslala do světa. Jenže k tomu nejhoršímu se teprve schylovalo.

Smysl celého rozhovoru měl spočívat v tom, že se Lukaku zpětně vyjádří k fanouškům Interu a pokusí se si své někdejší obdivovatele, kteří mu jeho odchod nemohli odpustit, za každou cenu udobřit. Ačkoliv jde o monumentálně chabou výmluvu, možná právě proto se Lukaku nezdráhal svůj rozhovor věnovaný italské končině jakkoliv konzultovat s odpovědnými lidmi z Chelsea. Jednalo se přece o takové italské INTER-view.

Lukaku vs. svět

„Nejsem tu aktuálně šťastný, ale to je přirozené. Trenér se rozhodl hrát jiným stylem a já se musím přizpůsobit co nejlépe, jak jen to správný profesionál dokáže. Myslím, že mě může trenér stavět více, ale musím zároveň respektovat jeho rozhodnutí,“ pustil se Lukaku do Tuchela.

Německý stratég nečekal s odpovědí dlouho. „Nelíbí se nám to. Kdybyste se mě, ale doufám, že i kohokoliv jiného, ještě včera ráno (den před vydáním rozhovoru) zeptali na Romelovu spokojenost, nikoho by taková slova ani nenapadla. Je to natolik zkušený hráč, že ví, čeho se dopustil. Jistě tím něco sleduje. Bohužel takovým stylem nemůžete nikdy zvítězit v médiích,“ prohlásil Tuchel.

Ani mezi fandy z prostoru Curva Nord, tedy proslulé tribuny, kterou obývá fanouškovské jádro Interu Milán, se Lukaku sebemenší porce pochopení nedočkal. V rámci oficiálního prohlášení si fanoušci Interu nebrali servítky.

„Navzdory tomu, že jsme tě vítali a chránili jako syna, jednoho z nás, ukázal jsi, že jsi jako ostatní. Skláníš se pro peníze, stejně tak jako jiní fotbalisté. Ti, kteří nás opustí v dešti, pro nás nic neznamenají. Ti, kteří s námi vydrží v bouři, jsou pro nás vším. Ciao, Romelu.“

Pokud by vás zajímalo více o příběhu Lukaka v Interu, letní krizi v italském velkoklubu, klikněte zde.

Kudy dál?

Thomas Tuchel oznámil, že se s Lukakem sejde v pondělí a celou situaci si vyjasní. Lukaku patří ke stěžejním hráčům Blues, čemuž odpovídá i jeho astronomická týdenní gáže, která by měla činit bez bonusů zhruba 340 tisíc liber týdně. Lukaku do svého staronového angažmá vlétl po hlavě, když prakticky sám zdemoloval v londýnském derby nebohý Arsenal. Po jeho debutu mnozí experti pasovali Chelsea do role favorita na titul. Přítomnost Lukaka na hrotu měla být faktorem X, který na rozdíl od Citizens, hrajících bez tradičního koncového hráče, budou moci Blues využít.

Jenže následovala tříměsíční šňůra gólové impotence prolnutá zraněním, jež poznamenala nejen Lukaka, ale celou Chelsea. Výsledkově, ale především herně. V nedělním šlágru s Liverpoolem Blues dokázali obstát, nicméně z dlouhodobého hlediska by odstavení Lukaka jistě nepřineslo nic dobrého.

„Žádného trenéra bych za takový krok nevinil. Pro Tuchela, spoluhráče a všechny fanoušky to musela být velká rána. Já jsem zastáncem toho, aby se fotbalisté vyjadřovali upřímně, ale v tomto případě v rámci celého kontextu to vyznělo spíš neuctivě vůči Chelsea – jeho současnému zaměstnavateli. Snad se ale nedočkáme toho, že za týden přijde Lukaku s tvrzením, že to tak celé vlastně ani nemyslel,“ řekl Gary Neville, uznávaný pundit televize Sky Sports.

Neville to vystihl přesně. V tomto konkrétním případě už totiž nejde o pouhý princip upřímnosti a transparentnosti. Jde tu o komplexní řetězec důsledků nemalých rozměrů, které Lukakova slova hraničící s neúctou ke svému klubu ve finále vyvolají. Jak se k tomu postaví Tuchel a s čím přijde PR oddělení Chelsea, se dozvíme možná už za několik málo hodin.

Reklama

Doporučované