Hlavní obsah

Mise Newcastle: Nejbohatší klub světa rozjel boj o setrvání v lize

Foto: Profimedia.cz

Allan Saint-Maximin (vpravo) slaví trefu do sítě Manchesteru United.

Reklama

V lize se Straky topí na předposledním místě. Přesto zůstávají fanoušci optimističtí. Technicky nejbohatší klub světa vstupuje do svého prvního přestupového období. Jakou strategii zvolí nové vedení?

Článek

Oficiální převzetí fotbalového Newcastlu, které klub oznámil 7. října roku 2021, ukončilo 14letou éru nenáviděného majitele klubu Mikea Ashleyho, během níž tento tradiční klub dokonce dvakrát sestoupil do anglické Championship, tedy druhé nejvyšší soutěže.

Klub získal nového většinového majitele, jehož působnost na britských ostrovech vyvolala okamžitou záplavu kritiky. S příchodem saúdskoarabského Veřejného investičního fondu (PIF) do anglické Premier League došlo alespoň na papíře ke dramatické změně finančních poměrů. V čele PIF totiž stojí faktický vládce Saúdské Arábie, korunní princ Muhammad bin Salmán, jehož ekonomické možnosti jsou zcela nesrovnatelné s konkurencí.

Páka 83 procent

Abychom si lépe představili ekonomickou sílu nových majitelů Newcastlu, pomůžeme si jednoduchým srovnáním à la koláčový graf. Před vstupem PIF na půdu anglické nejvyšší fotbalové soutěže vévodily tabulce nejbohatších majitelů Manchester City, Chelsea a Arsenal. Jen tato trojice by v součtu odhadovaného jmění svých majitelů dala dohromady 48 procent veškerého bohatství v rámci celé soutěže. S příchodem PIF do Newcastlu zmiňované trojici rázem připadá pouhých 8 procent. Celkem neuvěřitelných 83 procent totiž nově patří Strakám z Newcastlu.

Přesto mají v severovýchodní části Anglie jednu jedinou starost, která svou naléhavostí přehlušuje všechno ostatní: udržet se v Premier League. Jakkoliv neuvěřitelně to zní, máme-li představu o současném zázemí Newcastlu, herně podprůměrné Straky se v lize aktuálně krčí na předposledním, devatenáctém místě. Tým sráží četná zranění, ale především nedostatečná kvalita na jednotlivých postech. Lednová posilovací mise nejbohatšího klubu světa právě začala.

Další hvězdné války?

Newcastle tedy vstupuje do lednového přestupového okna se solidní finanční municí a nadějí na lepší časy. Dlužno dodat, že ani monumentální finanční páka PIF v případě fotbalového účetnictví není zdaleka všemohoucí. Ve jménu dodržování finančního fair play (FFP), tedy velmi zjednodušeně souboru pravidel zabraňujících klubům dlouhodobě rozhazovat nad vlastní poměry, si v Newcastlu nemohou dovolit zasypat trh takřka nekonečným množstvím vlastních petrodolarů.

I tak se má nově ustanovené vedení Strak od čeho odpíchnout. Jakkoliv byl exmajitel Ashley široko daleko nenáviděnou osobou, jeho byznysové myšlení drželo Newcastle nad vodou. Za poslední tři roky po sobě zanechal profit kolem 100 milionů liber. V souladu s FFP se tak mohou v Newcastlu opřít o slušný základ.

Dalším krokem, který s největší pravděpodobností mazané vedení Newcastlu provede, je upečení nových sponzorských smluv se spřátelenými byznysovými velikány. Tím se elegantně prokličkují kolem rigidního FFP a zcela legálně si během kratšího úseku navýší přestupový rozpočet. V lednu to ovšem zřejmě nebude.

V Newcastlu stoprocentně zapracují i na navýšení svých komerčních příjmů. Jejich aktuální výše významně pokulhává za čelem Premier League. Pro srovnání – takový Manchester City, klub vlastněný šejky ze Spojených arabských emirátů, si ročně přijde v rámci komerčních výnosů na desetinásobek toho, co Newcastle. Podle serveru The Athletic je v souvislosti s tímto druhem příjmu zcela reálné, že se podaří Newcastlu v horizontu tří let takový příjem navýšit až pětinásobně.

Když hrozí padák

Největší výzvou bude patrně představovat jakýsi „paradox Newcastle“. Aby se udržel v nejnáročnější soutěži světa, potřebuje přilákat poměrně zvučné posily, hráče stabilně zavedené na fotbalové mapě nebo přinejmenším výjimečné talenty. Jenže takoví hráči se s vidinou zvýšeného rizika květnového sestupu do trvalého přesunu zřejmě jen tak nepohrnou. Ačkoliv jim Newcastle jistě nabídne lukrativní podmínky, pokud je dostatečně neujistí, že souběžně přivede několik dalších zvučnějších posil, pravděpodobně žádnou hvězdu jen tak nepřesvědčí.

Problém by pochopitelně nastal i v případě, že by se Newcastlu podařilo v lednu přetáhnout několik drahých hvězd, s nimiž by v létě stejně nakonec sestoupil do Championship. Hráči, kteří se nechají zlákat vidinou zlatých kohoutků, by zřejmě nešli s platem dobrovolně dolů v případě „nouze“.

Pro současné vedení klubu, jemuž například stále chybí zaměstnanci na tradičně klíčových postech pro sportovního nebo výkonného ředitele, představuje leden ten pravý křest ohněm. Situace si vyžaduje maximálně konstruktivní a zároveň citlivá řešení.

Výhodnou cestu pro Newcastle by tak teoreticky mohla představovat série půlročních hostování. Kdo se chce před blížícím se katarským MS ukázat, ten potřebuje oslnit svou formou na co možná nejdůstojnější platformě. Předposlední Newcastle naláká potenciální posily na vidinu své účasti v následujícím ročníku Premier League jen stěží, zato má před sebou jistotu nabitého jarního programu v nejsledovanější soutěži.

Proti efektivitě hostovací strategie se ovšem na zadní staví vliv covidové nejistoty, která nekompromisně zužuje kádry z minuty na minutu, a zřejmá neochota domácích klubů jakkoliv podpořit „odporně bohaté“ konkurenty. Pokud by se Newcastle poohlédl do zahraničních soutěží, musel by namísto půjček počítat spíš s nákupy. A to ne zrovna výhodnými. Byť si mnohé francouzské, španělské či italské celky prochází finanční krizí, o život bojující Newcastle si přece může – a tudíž musí – za prémiové zboží trochu připlatit.

Domácí sběr

„Spekuluje se asi tak o 127 hráčích. Agenti cítí šanci. Newcastle má odteď nesrovnatelné možnosti. Osobně očekávám minimálně 4 nové posily. V defenzivě, která jim vůbec nefunguje, dle mého potřebují oba krajní beky a stopera. Sven Botman z Lille se jeví jako zajímavá varianta, ale s klubem má kontrakt do roku 2025 a jeho cena se odhaduje na 60 milionů liber,“ prohlásil v živém vysílání Keith Downie, reportér Sky Sports.

Právě za Botmana podle Fabrizia Romana, italského renomovaného fotbalového novináře, už Newcastle nabídl 35 milionů eur. Francouzské Lille – ačkoliv v krizi – takovou nabídku racionálně smetlo ze stolu.

Jednu jistotu už Newcastle má: krajního beka Kierana Trippiera, vítěze loňského ročníku španělské La Ligy a úřadujícího vicemistra Evropy, jehož transfer z Atlétika Madrid byl oznámen ve středu. Celková suma za 31letého anglického reprezentanta se má pohybovat kolem 25 milionů liber.

Není žádná náhoda, že Eddie Howe, současný kouč Newcastlu, vehementně usiloval o služby Kierana Trippiera. Howe si před 10 lety vytáhl Trippiera z Manchesteru City za 400 tisíc liber do Burnley, kde se Trippier vypracoval a vysloužil si přestup do Tottenhamu.

Dalo by se říct, že pokud jde o domácí hráče, tedy fotbalisty britského původu, Howe má na vhodné posily vytříbený čich. V rámci svého slavného angažmá v Bournemouthu, kde působil mezi lety 2012–2020, podepsal například Calluma Wilsona, Matta Ritchieho, Aarona Ramsdalea, Nathana Akého nebo Joshuu Kinga. Všichni se prakticky instantně ujali. A na všech klub náramně vydělal.

Na Wilsonovi vydělal Bournemouth 17 milionů liber. Ritchie přišel za pouhých 400 tisíc liber a shodou okolností přestoupil do Newcastlu za 12 milionů liber. Ramsdale v době přestupu do Bournemouthu nastupoval za rezervu Sheffieldu United. Howe si ho vyhlédl a nechal pořídit za milion liber. Prodejní částka z následného zpětného odkupu Sheffieldu činila 18,5 milionu liber. Nathan Aké dorazil z Chelsea za 20 milionů liber. Posléze byl prodán za 41 milionů liber do Manchesteru City.

Do Burnley dokázal Howe za jedinou sezonu přivést kromě Trippiera například Bena Meeho, z něhož se stal postupně lídr a kapitán. Klub stihl obohatit i o příchody Dannyho Ingse a Charlieho Austina.

S domácími hráči to tedy Howeovi po většinu času klapalo. S většími přestupy ze zahraničí to už taková sláva nebyla. Z jeho osmileté éry z Bournemouthu si můžeme namátkou vybavit Iturbeho, Gradela nebo Tomlina.

Dalšími často skloňovanými jmény v souvislosti s přesunem do Newcastlu jsou Joe Rodon, velšský stoper ve službách Spurs, nebo Jason Denayer, belgický stoper působící v Lyonu. Spekuluje se i o Jessem Lingardovi, jenž by mohl napodobit vlastní příklad z West Hamu, kde loni na jaře zářil nad očekávání. Howe se jen stěží obejde bez vhodného posílení v útoku. Redaktoři Sky Sports dokonce přišli s divokou představou, že by do Newcastlu mohl přijít z Arsenalu nechtěný Aubameyang. Přestupová částka by se měla vejít do 30 milionů liber.

A když bude nejhůř…

Newcastle se podle všeho nepustí do spanilé nákupní jízdy, v rámci níž by skoupil hvězdy světového formátu. Vedení vnímá riziko, že klub skončí s nepřiměřenou finanční zátěží a rozdrážděnou kabinou v Championship, a tomu svou strategii přizpůsobí.

Newcastle čekají v lednu pouhé dva zápasy v rámci Premier League, přitom oba s potenciálem nastartovat zbytek sezony. Jedná se o konfrontace s celky na chvostu tabulky. Watford zavítá do Newcastlu 15. ledna. A další víkend se Straky poperou s Leedsem United. Newcastlu běží čas.

Reklama

Související témata:

Doporučované