Hlavní obsah

Nedostižní Citizens a chaotičtí United. Podzimní vysvědčení Premier League

Foto: Profimedia.cz

Záložník Manchesteru City Rodri (vlevo) slaví se svými spoluhráči vítěznou trefu na hřišti Arsenalu.

Reklama

Anglická Premier League vkročila do druhého poločasu. Jak si na podzim vedla desítka nejlepších, hodnotí Karel Tvaroh.

Článek

Hodnocení jednotlivých celků je založeno čistě na sportovních výkonech předvedených v rámci aktuálního ročníku Premier League. Mužstva jsou seřazena podle aktuálního umístění (ke dni 12. 1. 2022) v ligové tabulce.

1. Manchester City

Citizens se v létě rozloučili se Sergiem Agüerem, po němž navzdory všeobecnému očekávání osiřela pozice klasického útočníka v kádru. Přesto svěřenci Guardioly prochází sezonou s hladkostí kolmice z kopačky Joaa Cancela, fotbalového univerzála v bleděmodrém. Současní Citizens si počínají tak geniálně, že žádného hroťáka ke štěstí zjevně ani nepotřebují. Foden a spol. dosud v lize zaznamenali 17 výher, dvě remízy a dvě porážky.

Na úvodní překvapivou prohru 0:1 na hřišti Tottenhamu zareagovali Citizens po svém. Potupným bůrem smetli z povrchu zemského jak Norwich, tak Arsenal. Ze vzájemných duelů s Chelsea a Liverpoolem, tedy největšími soky v boji o titul, se City pyšní bilancí čtyř bodů. V ostře sledovaném derby totálně vyškolili United, z nichž si na Old Trafford udělali živé tréninkové figuríny.

Za zmínku stojí zejména výkony neúnavného Bernarda Silvy, univerzálního šikuly Cancela, jistého brankáře Edersona, zmoudřelého Kylea Walkera, jistých stoperů, ale i hladového Phila Fodena. Guardiolovi se také podařilo uvést do hry nováčky Colea Palmera nebo Jamese McAteeho.

Známka: 1

2. Chelsea

Úvod sezony Blues se nesl ve znamení rekordně pevné obrany. Po 12. kole svítilo na kontě inkasovaných gólů číslo 3. Klíčový faktor úspěchu modrých ztělesňoval propracovaný obranný systém, kterým Tuchel od svého příchodu pozvedl hru Chelsea. Stopeři Thiago Silva s Antonio Rüdigerem předváděli stabilně excelentní výkony, k nim se přidal i odchovanec Trevoh Chalobah a mnozí další.

S příchodem Romela Lukakua, nejdražší letní posily Blues, to vypadalo, že trable s neproměňováním šancí zůstanou pouhou vzpomínkou. Jenže belgický forvard se v říjnu zranil a s jeho absencí se až nečekaně vážně zadrhla i celá západolondýnská mašina.

Blues začali tropit laciné chyby, které vedly ke zbytečným bodovým ztrátám. Porážka 2:3 na West Hamu poslouží jako dokonalý příklad úpadku hry Chelsea. Bluesmanům nestačilo ani dvojnásobné vedení. Mendy s Jorginhem si počínali trestuhodně při rozehrávce, která vyústila ve zbytečný pokutový kop. Rozhodující gól šel na vrub čistě Mendymu, který vyloženě podcenil nepovedený centr Masuakua.

Tuchelovi na radosti nepřidají ani citelné ztráty v podobě dlouhodobých absencí Reece Jamese a Bena Chilwella, tedy klíčových krajních obránců. Blues sice drží druhé místo, ale desetibodová propast na první Citizens působí tmavě modrou optikou nedosažitelně.

Známka: 2

3. Liverpool

Liverpool se pomalu ale jistě vrací do svého předcovidového stavu, tedy do svých objektivně nejlepších časů. Nezastavitelný Mohamed Salah by si čistě za podzim zasloužil ocenění pro nejlepšího hráče planety. Pochvalu si vyslouží také nadprůměrně produktivní Diogo Jota a suverénně nejnebezpečnější duo krajních obránců: Trent Alexander-Arnold a Andy Robertson.

Reds dokázali zdemolovat Manchester United na jejich hřišti v poměru 5:0, čímž tehdy řádně rozviklali stoličku pod Solskjaerem. Kdo jiný než Mohamed Salah mohl završit svůj hattrick na Old Trafford jakožto vůbec první hráč v novodobé éře Premier League.

Průběžně třetí Reds mají na druhou Chelsea zápas k dobru, čili v případě výhry se přiblíží Citizens na rozdíl osm bodů. Reds s Chelsea v obou případech remízovali, v klání proti Citizens došlo taktéž ke gentlemanské dělbě bodů.

Známka: 1-

4. West Ham

V souvislosti s West Hamem nelze nezmínit, že se po dlouhé době v Premier League na trávníku objevili v jednu chvíli a ještě ve stejném dresu hned tři Češi. Jmenovitě Tomáš Souček, Vladimír Coufal a Alex Král, nováček v táboře Hammers.

Hammers po slibném startu jistě pomýšleli na pozici v top 4, která by zajistila účast v příštím ročníku Ligy mistrů. Kladiváři si v posledních měsících vybudovali schopnost porazit každého, což se promítlo výhrami nad Liverpoolem, Chelsea a Tottenhamem. Zejména listopadové domácí vítězství nad rozjetým Liverpoolem by se dalo označit za úspěch podzimu. Jednalo se totiž o teprve druhou porážku, kterou Reds okusili napříč všemi soutěžemi v celém ročníku.

Pro svěřence Davida Moyese bude v druhé polovině sezony klíčové zdraví. Nedostatečně široký kádr může nakonec snadno zhatit ty nejvyšší ambice.

Známka: 1-

5. Arsenal

Arsenal se pomalu ale jistě vrací na výsluní. Aktuálně jim náleží páté místo, ale na Citizens ztrácí už téměř 20 bodů. To má na svědomí především tragický vstup do ročníku. Úvodní tři kola zastihla Gunners uprostřed covidové kalamity, a tak se museli smířit se skóre 0:9.

Jenže záhy Gunners významně zpevnili obranu, k čemuž přispěl i vcelku odvážný tah Artety, který se rozhodl posadit dlouhodobou jedničku Bernda Lena na úkor čerstvě příchozího Aarona Ramsdalea. Právě Ramsdale dodal svými spolehlivými výkony celému týmu neuvěřitelnou pohodu a potřebné sebevědomí. K němu se přidala i další letní posila Benjamin White, ale také mimořádně pracovití krajní obránci.

I směrem dopředu táhnou Arsenal především mladíci. Jmenovitě se Arteta může spolehnout na produktivního Emileho Smitha-Rowea, přímočarého Bukaya Saku, kreativního Martina Odegaarda nebo střízlíka Martinelliho. V záloze se náramně rozehrál Thomas Partey, který ale pro svou účast na AFCONu bude minimálně v lednu scházet.

Mladý Arsenal diváky baví, ale někdy i na vlastní úkor. Zejména v nedávných soubojích s oběma Manchestery (porážky 1:2 s City, 2:3 s United) nebo Evertonem (1:2) Gunners ukázali, že jim ještě schází potřebná úroveň game-managementu, tedy jakési schopnosti dovést dobře rozjetý zápas do zdárného konce. I proto představuje pro současný Arsenal průběžné 4. místo velký úspěch a příslib do jarní části.

Známka: 2+

6. Tottenham

Angažmá Nuna Espirita Santa na lavičce Spurs bylo snad ještě kratší, než jejich předloňský pobyt na čele tabulky. Harry Kaneovi, ofenzivní modle Spurs, to od začátku ročníku absolutně nestřílelo, a tak se spekulovalo, jestli ho raději nemělo vedení v létě pustit za tučný balík do Manchesteru City.

Sebevědomí Spurs kontinuálně srážely drtivé porážky v londýnských derby. Proti Chelsea došlo k totální demolici Kohoutů v poměru 0:3, na Arsenalu (1:3) vybouchli zejména herně, na Crystal Palace (0:3) byli Spurs vyškoleni z vlastních chyb a nemohoucnosti a s West Hamem (0:1) byli Spurs po zásluze potrestáni za laxní bránění rohového kopu.

Spurs dokázali v lize přelstít z velké 6 zatím „pouze“ Manchester City, když je v úvodním kole zastihli netradičně rozladěné. Jenže celý narativ kolem Spurs by se měl obratem změnit. Pomoci s tím má stále ještě relativně čerstvě angažovaný Antonio Conte. V nádherném a na události bohatém duelu s Liverpoolem (2:2) „noví Spurs“ dokonale nastínili svůj jarní potenciál.

Známka: 2-

7. Manchester United

Podzimní dění v táboře rudých ďáblů by se dalo nejlépe shrnout slovem „chaos“. Jakmile United vyrukují na solidně organizovaný celek, mají potíže s tím, aby ho přehráli. United v létě mohutně posilovali, aby svého městského rivala konečně dohnali. Jenže Manchester City si zatím v poklidu vybudoval na United 22bodový náskok, ačkoliv v úvodu sezony na své sousedy ztrácel.

Ani navrátilec Cristiano Ronaldo není všemohoucí. A jeho portugalskému parťákovi Brunovi se na podzim patrně vlivem výkonnostního poklesu všech spoluhráčů přestalo dařit. Nefunkční presink United byl po dlouhé týdny vyloženě k smíchu. Smrtící kombinace domácího debaklu od Liverpoolu (0:5), herního zostuzení Manchesterem City (0:2) a agonické porážky s Watfordem (1:4) nakonec Solskjaerovi zlomila vaz.

Jenže i s Ralfem Rangnickem, dočasným koučem (do léta), se hvězdným United nedaří opustit bludný kruh průměrnosti. V minulých kolech předvedli nemohoucnost porazit trápící se Newcastle, poslední ligové kolo jsme mohli sledovat totální zmar proti skvěle organizovaným Vlkům. Zřejmě vůbec nejdražší základní jedenáctka v Premier League tak bude zřejmě bojovat nanejvýš o postup do Evropské ligy. Velké zklamání.

Známka: 4

8. Wolves

Při bilancování podzimní části Vlků se nejeden zarazí při pohledu na skóre. Po Citizens se Vlci pyšní druhou nejpevnější obranou. Wolves evidují bilanci 14:14, tedy 14 vstřelených branek a 14 inkasovaných. Na 19 zápasů se jedná o netradičně dietní příděl. Za vším hledejme Bruna Lage. Tedy skoro za vším.

Bruno Lage, současný kouč Vlků, proměnil styl hry Wolves jako rozený kouzelník. Vlci se prezentují jako špičkově organizovaný celek, který se dokáže do soupeře v tu pravou chvíli zakousnout. V obranné fázi jsou svěřenci Lage trpělivě zakonzervovaní před vlastní šestnáctkou a přitom už zákeřně štelují svá dynamická tykadla, která číhají na nebezpečný kontr.

Obří vzpruhu představoval návrat Raúla Jiméneze, jenž se zotavil ze život ohrožujícího zranění lebky. Ačkoliv Jiménez přihodil několik cenných tref, snad to jediné, co bychom mohli Wolves reálně vytknout, je až příliš nízká produktivita.

Známka: 1-

9. Brighton

V Brightonu konečně zlepšili svou produktivitu, čímž se svěřenci progresivního Grahama Pottera odpoutali z nebezpečných sestupových vod a okupují o poznání příjemnější 9. místo. Pokud bychom sestavili tabulku mužstev na základě počtu porážek, Brightonu by dokonce náležela 4. příčka. Svého přemožitele totiž Seagulls našli v aktuálním ročníku pouze čtyřikrát.

Ke zlepšení výrazně přispěl rozstřílený forvard Neil Maupay, jemuž poskytují šikovní spoluhráči dokonalý servis. K ústřednímu tvůrci hry Trossardovi se přidal i senzační Mwepu, jeden z objevů ročníku. Na levém kraji se zabydlel neúnavný Cucurella, další personální úspěch skautingu Brightonu.

Seagulls předvedli patrně nejkrásnější představení podzimu v říjnu na Anfieldu, tedy coby hosté proti Liverpoolu. Ačkoliv prohrávali už 0:2, zápas nezabalili a div, že nakonec nevyhráli. Brighton se stal teprve pátým mužstvem, které v historii Premier League dokázalo zvrátit výhru Reds při jejich domácím dvougólovém vedení. Celkem 244krát dovedl Liverpool takový zápas do vítězného konce. Pamatujme, že Brighton působí v Premier League teprve pátým rokem.

Známka: 1-

10. Leicester

Vedle Manchesteru United působí každý celek z horní poloviny jako organizovaná jednotka, tedy snad až na Lišky z Leicesteru. Svěřenci Brandana Rodgerse patří k nejhorším celkům v defenzivní činnosti. Standardní situace soupeřů představují pro Lišky pravou noční můru. Podzim zastihl ambiciózní Leicester plný nevyrovnaných a nevyzpytatelných výkonů.

Na klidu nepřispěla ani dlouhodobější absence Youriho Tielemanse, stěžejního dirigenta zálohy, který až do podzimní části nechyběl po celé dva roky v kuse. Tým s pátou nejhorší obranou v lize má jediné štěstí: Hráči jako Patson Daka, Jamie Vardy, James Maddison, Harvey Barnes nebo Kelechi Iheanacho směrem dopředu (téměř) vždycky něco vymyslí.

Známka: 3

Příště: známkování klubů, které budou bojovat o udržení v Premier League

Reklama

Doporučované