Hlavní obsah

Notičky: Ardeleanu a Královec čekají, co prozradí spis. A Hrouzek vítězí.

Foto: Magion149, Seznam Zprávy

Posledním odvysílaným dílem skončila v pondělí třetí řada oblíbeného seriálu Lajna.

Reklama

V newsletteru Notičky Luděk Mádl provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání – pokud se vám budou Notičky líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Asi největší počet našich dosavadních společných vycházek do sportovního zákulisí se týkal kauzy Romana Berbra a jejích souvislostí. Pojďme se k ní tedy dnes vrátit.

Dobrý důvod k tomu poskytla Etická komise Fotbalové asociace ČR, která ve svém novém složení kauzu na fotbalové půdě rozmrazila a na příští čtvrtek si předvolala kvarteto disciplinárně nově vyšetřovaných osob, samozřejmě v souvislosti s berbrovsko-rogozovskou aférou.

Největší rybkou je tu Tomáš Linhart, šéf chrudimského klubu, který je i členem ligového výboru, což je exekutivní orgán Ligové fotbalové asociace, řídící profesionální fotbal v Česku.

Patrně bude před komisí vysvětlovat i tyhle své věty z rozhovoru s vyšehradským sportovním ředitelem Romanem Rogozem: „Něco jsem pro to udělal, to znamená čtyři hráči, co měli hrát, nebudou hrát, ze základu. A dva, co budou zítra hrát, vědí, která bije, ale víš já, víc jsem to řešit nemohl, protože to by mě roz**dalo, jo? Takže tak to je.“

Jeden by řekl, že Linhart před utkáním s Vyšehradem úmyslně oslabil sílu chrudimského týmu. O jeho případu už jsme psali, sám Linhart se k věci odmítl vyjádřit. A Dušana Svobodu, šéfa LFA, který vše kolem berbrovské aféry bagatelizuje, prý tento případ nezajímá. Novou Etickou komisi na FAČR chválabohu ano, takže uvidíme.

Vedle Linharta si Etická komise předvolala i delegáty Miroslava Svobodu a Miroslava Skálu. A také Milana Tandaru, v roce 2019 vedoucího mužstva Slavoje Vyšehrad, kterého Roman Rogoz úkoloval, že má na zmanipulovaný zápas s Ústím nad Orlicí schválně zapomenout přivézt videokameru. „Milánku, ještě jednu věc, jak ti to mám říct, je to hrozně věcí, co musíme převážet kvůli tomu zápasu zítřejšímu, tak si myslím, že určitě nestihneš přivézt videokameru.“ Když Tandara pochopil, zasalutoval: „Ano, provedu, takové úkoly mám rád.“

Zatímco novináři pracují s úryvky, které čas od času někde vyplují na povrch, pro současné vedení Fotbalové asociace ČR zosobněné v tomto ohledu místopředsedou Jiřím Šidliákem a novým šéfem Etické komise Janem Eisenreichem platí, že mají plný přístup do vyšetřovacího spisu. Na rozdíl od malíkovsko-paulyovského vedení asociace totiž nové vedení FAČR obdrželo na státním zastupitelství statut poškozené osoby, a tak získalo i informace potřebné pro reálné disciplinární řízení.

Předchozí Etická komise FAČR vedená Janem Paulym starším v roce 2020 zahájila disciplinární řízení s Berbrem a spol. jen formálně, načež ho uložila k ledu s tím, že nedisponuje žádným důkazním materiálem. Většina z 22 policií stíhaných fyzických osob už z FAČR vystoupila, tím pádem jsou mimo jurisdikci FAČR.

Ze stíhaných osob v ní zbyli rozhodčí Miloš Vitner, Jiří Musil, Zdeněk Koval a Petr Klupák, kteří ovšem nepískají. Jako osoby obviněné z trestného činu je žádná komise coby sudí nenasazuje k zápasům. Stíhaný je i jeden aktivní hráč, a to Martin Uvíra, který nastupuje za FC Zličín.

Minulá komise Jana Paulyho st. si zkraje roku předvolala i další osoby, které policie nestíhá, ale podle dostupných informací mohly realizovat skutky v rozporu přinejmenším s fotbalovými řády. Patrik Filípek a Václav Kohout měli na pokyn Berbra či Rogoze měnit nominace sudích k zápasům, Vladimír Pastyřík a Zdeněk Mudra se kolem podezřelých utkání měli motat coby sudí. Jejich kolega Pavel Rejžek měl za plnění Berbrových úkolů v lize dostat pozici na mezinárodní listině a Jan Hořejší měl coby sekretář Řídící komise Čechy podle policie dokonce předávat úplatek od Rogoze sudímu Hájkovi.

Ve všech těchto případech Paulyho komise zastavila disciplinární řízení. Jmenovaní se k ničemu nepřiznali a tehdejší komise proti nim neměla v rukou žádné důkazy. Ta nová, vedená Janem Eisenreichem, už má informací víc, a tak se prostřednictvím dovolání generálního sekretáře FAČR snaží Hořejšího případ obnovit. Tento pán totiž stále pracuje jako zaměstnanec FAČR, konkrétně jako sekretář úseku řídícího ČFL a české divize. A obnovené disciplinární řízení je nejlepší způsob, jak tuto situaci řešit.

Rejžek, Mudra i Pastyřík na podzim pískali právě třetí nejvyšší soutěž ČFL. Jeden duel v ní odřídil i z ligy odstavený mezinárodní sudí Petr Ardeleanu, u kterého se také čeká, jak budou jeho kontakty s Berbrem na základě spisu vyhodnoceny. Jeho souputník Pavel Královec, podezřelý z Berbrem nařízené manipulace finále Mol Cupu, raději ukončil rozhodcovskou kariéru a ve fotbale teď dělá delegáta v duelech karlovarského přeboru. „Ohledně pánů Ardeleana a Královce jsme zatím ve spisu nenašli víc, než se už objevilo v médiích, ale ještě nemáme prostudované všechno,“ říká k tomu Jan Eisenreich, předseda Etické komise FAČR.

Kouzelník týdne: Luboš Hrouzek

Posledním odvysílaným dílem skončila v pondělí třetí řada oblíbeného seriálu Lajna. A kdo se na Televizi Seznam díval, ten ví, že osobitý trenér Luboš Hrouzek, zosobněný Jiřím Langmajerem, získal na lavičce slovenské reprezentace titul mistra světa. Recept, jak na to, mu poradil i skutečný, pravý a nefalšovaný Jaromír Jágr, který v seriálu také účinkoval.

Seriál byl mezi diváky velmi úspěšný a jeho fanouškům nezbývá než věřit, že se s Hrouzkem a jeho nesmrtelnými hláškami, které mu píše do úst scenárista Petr Kolečko, nesetkali naposledy.

Zásahy týdne

Pelta poprvé, rozsudek. Intenzivně jsme se věnovali vývoji v kauze manipulace sportovních dotací. V pátek jsme začali zpravodajstvím z Městského soudu v Praze, kde padl nepravomocný rozsudek. Někdejšího šéfa fotbalové asociace Miroslava Peltu poslal na 6 let do vězení.

Pelta podruhé, analýza kauzy. Proč byli Jansta a spol. obžaloby zproštěni, zatímco Pelta a exnáměstkyně z ministerstva Kratochvílová by měli putovat do vězení? I tuhle problematiku jsme se pokusili vysvětlit v naší analýze.

Pelta potřetí, glosář o Jablonci. Rozsudek je sice nepravomocný, ale společenská reputace Miroslava Pelty po něm opět klesla. Hledali jsme odpověď na otázku, jak se to odrazí na budoucnosti jeho klubu FK Jablonec.

Pelta počtvrté, očima Miroslava Jansty. Šéf České unie sportu odešel od soudu osvobozen. V obsáhlém rozhovoru se vyjádřil k tomu, co se v inkriminovaném období na ministerstvu dělo, k problému Miroslava Pelty i k budoucnosti financování sportu.

CR7 nebrání, United trpí. Ale nepíšeme jenom o Peltovi, Karel Tvaroh zevrubně rozebral i trápení Manchesteru United.

Tweet týdne

A když už byla řeč o ženském fotbale, tady je důkaz, že i dívky do balonu kopat umí, a ne že ne, i když si to třeba v Příbrami nemyslí… Vychutnejme si ještě jednou krásný gól reprezentantky Kateřiny Svitkové do sítě Nizozemek, finalistek minulého MS žen.

Co trefili jinde

Rosol versus Kaderka. Dozvěděli jsme se, kolik peněz berou za účast v zápasech Davis Cupu čeští tenisté. A o kolik si (neúspěšně) řekl Lukáš Rosol. (ihned)

Běloruský skandál. Zápas běloruských fotbalistek s českými se v Opavě kvůli covidu nakonec ani neuskutečnil. Větším problémem ale byla přítomnost šéfa běloruského fotbalového svazu, který kvůli vazbám na diktátora Lukašenka figuruje na sankčním seznamu EU. (Deník N)

Odešla legenda F1. Frank Williams patří mezi muže, kteří psali dějiny závodů Formule 1, která se po jeho smrti zahalila do černého flóru. Jeho příběh určitě stojí za připomenutí. (Aktuálně)

Všem čtenářům Notiček děkuji za přízeň. Prosím opatrujte se, snad se navzdory covidovým trablům této zimy dočkáme klidných Vánoc. Ale ještě předtím držme ve čtvrtek palce českým fotbalovým klubům, ať se na ně v pohárech můžeme těšit i na jaře!

Luděk Mádl.

Reklama

Doporučované