Hlavní obsah

Notičky: Berbrovi „dědici“ sepsali tajný seznam cílů

Foto: Magion149, Seznam Zprávy

Dominik Hašek volá po co nejpřísnějších sankcích pro ruské sportovce.

Reklama

Co nás ještě na podzim čeká na fotbalových hřištích, to si sami snadno vytaháte z termínových listin UEFA či domácích soutěží. Ale nenajdete tam, co nás čeká ve fotbalové politice.

Článek

Čtete webovou verzi newsletteru Notičky, ve kterém Luděk Mádl každý čtvrtek provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Pokud se vám Notičky budou líbit, přihlaste se k odběru.

Ostatně dost možná právě proto odebíráte i tento newsletter. A v tom případě bych vás neměl zklamat.

Připravte se na cokoli. A nic vás pak nepřekvapí. Dokonce ani mimořádná valná hromada Fotbalové asociace ČR, na níž by mohlo dojít i k pokusu převolit celý výkonný výbor, anebo jeho nemoravskou část.

V české komoře zuří už dlouhé měsíce „občanská válka“. A není divu. Konzervativněji uvažující funkcionáři, kteří po léta fungovali v pokřiveném berbrovském systému, jsou vlastně žijící antitezí F-evoluce, hnutí, jež ve fotbale vzniklo po zatčení všemocného místopředsedy asociace Romana Berbra. A vytklo si za cíl vnést do prohnilého fotbalového systému a způsobu uvažování jiné trendy, než bylo třeba obchodování s „jízdenkami“, kdy si některé kluby od Berbrova gangu kupovaly podporu rozhodčích na celou sezonu.

Pánové, kteří působili v Berbrově pyramidě moci a například na „jízdenkách“ se podíleli, vám samozřejmě budou tvrdit, že tu nic takového nebylo, s jejich osobní účastí už vůbec ne. A neakceptují proto například vyřazení svých jmen ze seznamu ligových delegátů či oslabování jejich vlivu v mnoha dalších sférách.

Tahle postberbrovská struktura stále disponuje nepřehlédnutelnou „politickou silou“ a na valných hromadách FAČR ještě v české komoře nastřádá víc hlasů než F-evoluce. I proto tihle lidé věří, že se Berbrovo království, byť už bez Berbra, může ještě vrátit. A oni v něm znovu uplatní svou erudici a zkušenost, jak říkávají.

F-evolucionáře působící na jejich někdejších pozicích označují jako kombinaci pokrytectví („Tenhle zrovna má o morálce co vyprávět“) a chyb z nezkušenosti, případně poukazují na případy, kdy někdo dostal funkci a nemá na ni čas, což jim by se nestalo.

V řadě případů jistě mohou mít částečně pravdu, stejně tak ani konzervativní tábor netvoří výhradně samá pekelná monstra.

Potíž tkví ovšem v tom, že tyto dva nesmiřitelné proudy v české komoře pokračují i dávno po fotbalových volbách ve válce, ve které nejde o blaho českého fotbalu, ale o snahu poškodit, zesměšnit či jinak zdolat druhou stranu.

A z obou břehů také zaznívají výkřiky o chuti odvolávat členy fotbalové vlády, a to hlasy delegátů mimořádné valné hromady, pokud by byla v zimě svolána.

Interpretovat to lze různě. Třeba jako odvetu konzervativců za červnový neúspěšný pokus F-evoluce odvolat z funkcí českého místopředsedu Jana Richtera a předsedu ŘKČ Martina Drobného.

Druhá parta teď zase chřestí řetězem nad f-evolucionáři ve výkonném výboru FAČR, tedy nad Tomášem Neumannem a Rudolfem Řepkou, jehož pozici může podle důvěryhodných kuloárních zpráv oslabit a zpochybnit i chystaná zpráva Revizní a kontrolní komise FAČR o problematických IT projektech FAČR. A to ještě v berbrovské éře, kdy Řepka působil v roli generálního sekretáře a z toho titulu podepisoval smlouvy, faktury a další písemnosti, nad jejichž obsahem se mohli kontroloři pozastavit.

Spekuluje se, že konzervativci zkusí ze Strahova vytěsnit dva přední členy F-evoluce, k nimž cítí obzvláštní zášť. U Ondřeje Lípy plánují pokus o jeho odvolání ze sportovní rady, u Jana Ďoubala pak z Etické komise.

Asi jediným člověkem, na jehož hodnocení se F-evoluce s jejími protivníky shodne, je generální sekretář FAČR Michal Valtr. Shoda má spočívat v nyní už pevném stanovisku obou táborů, že Valtr nevykonává svou funkci způsobem, který by byl pro ně akceptovatelný.

V ohrožení se může ocitnout dokonce i velký štos vizitek předsedy FAČR, které Petr Fousek zatím nestačil rozdat. V zimě teoreticky můžou letět do kontejneru a někdo jiný si bude tisknout nové.

Kdo? To se právě neví. A to je pro Petra Fouska moc dobrá zpráva, která mu dává slušnou šanci v roli předsedy setrvat.

Dlouhodobě mu sice intenzivně spílají obě strany a nešetří ani poznámkami o možnosti předsedova odvolání. Ale pozor! Kdo chce šéfa asociace odvolávat, musí mít k A připravené i B, tedy kandidáty na místo, které se může uvolnit.

Ale pokud platí, že zhruba tři měsíce před případnými fotbalovými volbami není po kandidátech ani vidu, ani slechu, pak to asi ani v otázce odvolávání Petra Fouska z role předsedy FAČR nebude tak žhavé, jak se někteří tváří.

Kouzelník týdne: Dominik Hašek

Zarputilost a vytrvalost nescházely Dominiku Haškovi nikdy. Ani v ledových arénách, kde kraloval jako jeden z nejlepších hokejových brankářů všech dob, ani mimo sportoviště.

Po vypuknutí války na Ukrajině Hašek na Twitteru opakovaně ostře odsoudil režim prezidenta Putina. A volal také po co nejpřísnějších sankcích pro ruské sportovce. Dominátor by rád zamezil jejich startům ve všech mezinárodních soutěžích napříč sporty. „Nemohli by tak sloužit jako propagace Putinova režimu,“ vysvětluje.

Nedávno se intenzivně angažoval v souvislosti s blížícími se zápasy týmů NHL v Praze. Na Ministerstvu zahraničí apeloval Hašek dokonce v osobním jednání. Šlo mu o to, aby ruští hokejisté působící v týmech San Jose a Nashville nedostali vstupní víza na české území a nemohli tak k pražským zápasům nastoupit.

„Zamini“ sice vyšlo Haškovi vstříc, ale ruští hokejisté získali víza v jiné zemi schengenského prostoru. A v Praze tedy nastoupí, i když Dominátor udělal pro svoji vizi nejspíš maximum.

Zásahy týdne

Skvělý výsledek? Musím říct, že ten si přestavuju jinak. S trenérem Jaroslavem Šilhavým jsem si po Lize národů trochu zapolemizoval.

Návštěva v pohádce. Nechte se od nás pozvat na stadion Bayernu Mnichov. Stojí to za to.

Ulichova klika. Bývalý fotbalový reprezentant se stal úspěšným podnikatelem.

Tweet týdne

Podívejte se, kolik peněz investovaly pořadatelské země nejen do sportovní infrastruktury, než přivítaly účastníky fotbalových mistrovství světa. Dechberoucí čísla!

Co trefili jinde

Ten, co řídí West Ham. Jiřího Švarce nominoval Daniel Křetínský, spolumajitel West Hamu, do představenstva londýnského klubu. Seznamte se. (fotbalpraha)

Rozhovor s Trpišovským. A tentokrát šel trenér Slavie opravdu hodně do hloubky. (Football Club)

Kouzelná linie. Takhle hlídají ofsajdovou čáru na Slovensku. Co ukážou Češi? (isport.cz)

V e-mailové verzi newsletteru jsem nabral kapku zpoždění, snad mi to prominete. Co se týče hlavního tématu dnešních Notiček, sám jsem opravdu zvědav, zda se zapeklitá situace uvnitř fotbalového hnutí v zimě někam posune.

Luděk Mádl.

Reklama

Doporučované