Hlavní obsah

Notičky: Opilství, návrat a další průšvih. Pilný dokroužil kolečko

Foto: Magion149, Seznam Zprávy

Na Apple Podcasts se dokonce Nosiči vody ocitli na vrcholku hitparády. A klesat dolů se nám samozřejmě nechce!

Reklama

V newsletteru Notičky Luděk Mádl provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání – pokud se vám budou Notičky líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Krátce poté, co Etická komise Fotbalové asociace ČR, jakožto zástupce poškozené strany v kauze Romana Berbra a spol., dostala přístup do vyšetřovacího spisu, začala zostra konat. Potrestala mimo jiné Slavoj Vyšehrad vyloučením z jarní části ČFL a přeřazením do pražského přeboru od příštího ročníku. To vše ještě samozřejmě může pozměnit odvolací řízení.

Řada osob, zejména rozhodčích, se disciplinárnímu šetření a případnému trestu vyhnula, když se raději vzdala členství ve fotbalové asociaci. Tím pádem už například Ondřeje Ginzela, který na Berbrův rozkaz zajišťoval žlutá „trička“, a mnohé další, kteří z FAČR vystoupili, nemůže Etická komise ani jiný fotbalový orgán řešit. Ale zároveň to znamená, že pan Ginzel a další, kteří volili stejnou cestu, nesmějí ve fotbale pracovat. A už vůbec ne řídit zápasy jako rozhodčí.

Z řad fanoušků padají návrhy typu: Vyloučit na doživotí! Jenže eliminovat někoho z řad asociace nadosmrti podle řádů nelze. Vždycky záleží na tom, jak se k případné žádosti takové osoby o návrat do asociace postaví její vedení v době, kdy je taková žádost podána.

Namátkou dva případy pro ilustraci: Petr Špaček ze Živanic byl za kritiku asociace a rozhodčích vyloučen z řad FAČR poté, co se o to přičinila zejména dvojice předseda Malík – místopředseda Berbr.

Díky odposlechům už víme, že když jel do Živanic protežovaný Vyšehrad, dostal sudí od Berbra doslova „povolení zabíjet“, takže pan Špaček měl ve své kritice pravdu. Martin Malík už je dnes v propadlišti dějin, Berbr čeká na obžalobu – a Petr Špaček mohl do FAČR znovu vstoupit.

Úplně jiný příklad nám nabídne pan Marek Pilný. Ten se coby čtvrtý rozhodčí podílel na slavné opilecké eskapádě sudích v utkání Příbram–Slavia na jaře 2016. Pilný byl vyloučen z FAČR a tehdejší předseda Pelta se zapřísahal, že zajistí, aby šlo o vyloučení doživotní. Jenže o rok později už kvůli vlastní dotační aféře Pelta předsedou nebyl, reálnou moc uchopil místopředseda Berbr. A jeho chráněnec Pilný byl opět členem FAČR raz dva. Dokonce se opět stal předsedou OFS Trutnov a rozhodčím na úrovni ČFL.

Kruh se ovšem znovu kouzelně uzavřel, když před pár dny vešlo ve známost, že i Marka Pilného bude Etická komise FAČR řešit v souvislosti s možným ovlivňováním zápasů.

Co z toho všeho plyne? Pokud už Ginzela a spol. zpátky do FAČR nikdo nepustí, bude to dobrá zpráva. V opačném případě bude opět zapotřebí rozblikat výstražný majáček.

Jistá nejasnost ještě spočívá ve vymezení pravomocí Etické komise FAČR a Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace. Ta kdysi zahájila disciplinární řízení ve věci Slavoje Vyšehrad, ale následně došlo k dohodě, že si věc převezme Etická komise FAČR.

Otázka samozřejmě zní, kdo bude případně řešit ty nejožehavější případy, například kdo se pražské Slavie bude ptát, jaké peníze a za co po ní Roman Berbr tak úpěnlivě a dlouhodobě vymáhal.

Podle zákulisních zpráv se disciplinárce LFA pod vedením Richarda Bačka do řešení korupčních afér moc nechce, tím spíše, že zmínky ve spisu Šváb a v dalších částech spisu se týkají nejednoho člena ligového výboru LFA nebo jeho klubu.

V případě, že by snad mělo dojít na kompetenční spor, má Etická komise FAČR u každého případu s podezřením na úplatkářství, podvod nebo narušení regulérnosti soutěže pravomoc stáhnout si vyšetřování takového případu takříkajíc pod sebe, do své péče.

Etická komise FAČR zatím viděla jen zlomek spisu. Nyní by se měla dostat k jeho dalším zhruba 30 000 stránkám…

Kouzelníci týdne: Nosiči vody

Dneska si dovolím přihřát trochu vlastní a vnitroredakční polévky, využít téhle možnosti a poděkovat vám za sebe i kolegy Jaromíra Bosáka a Karla Tvaroha za veskrze pozitivní a povzbuzující reakce na první díl našeho nového podcastu Nosiči vody, který se na Seznam Zprávách a v tradičních aplikacích objevil v úterý.

Vynasnažíme se i nadále mluvit o fotbale otevřeně, s názorem a vycházet i ze zkušeností, které už jsme za ty roky, co se kolem fotbalu motáme, stačili posbírat.

Na Apple Podcasts se dokonce Nosiči vody ve středu nějakým kouzlem ocitli na vrcholku hitparády. A klesat někam dolů se nám samozřejmě nechce!

Pokud budete mít k podcastu tipy, rady, náměty, pište mi je prosím na ludek.madl@sz.cz. Díky, zachovejte nám přízeň a doporučte nás kamarádům!

Zásahy týdne

Top 50 nejvlivnějších. S novým rokem jsem si dovolil sestavit tuhle českou fotbalovou hitparádu.

Komentář k žebříčku. Tady se dozvíte, jak se při skládání žebříčku postupovalo, a proč mu vévodí trojice Křetínský-Paska-Fousek.

Nosiči vody poprvé. A žebříček do třetice, tentokrát jako nosné téma prvního vydání nového podcastu Nosiči vody.

Gaye kabina vytěsňuje. Fotbalový šampion Patrice Evra otevřeně o tématech, která jsou jindy tabu.

Premier League v půli sezony. A pololetní vysvědčení rozdával Karel Tvaroh.

Tweet týdne

Tak schválně: Kdo byl nejdražším fotbalistou světa, když jste se narodili?

Co trefili jinde

Křetínského skládka. Firma AVE, která patří majiteli Sparty, je ve sporu s městem Čáslav, podle jehož představitelů obchází zákon a nezaplatila 4 miliardy korun. (Reportéři ČT)

Kokosy na sněhu. Po stopách slavného jamajského bobu. (idnes)

Rangnick spasitel. Co německý fotbalový profesor zamýšlí provést s týmem Manchesteru United. (BBC)

Díky za zájem a za podporu, dávejte si pozor a chraňte své zdraví, ať i tu omikronovou vlnu přečkáme pokud možno co nejlépe. Nevím, jak vy, ale já budu v neděli Arsenalu fandit v derby, snad mi zase spraví náladu!

Luděk Mádl.

Reklama

Doporučované