Hlavní obsah

Notičky: Politika Blažka možná čeká druhý střet s Berbrovým mužem Vaňkátem

Foto: Magion149, Seznam Zprávy

Xavimu stačilo pouhých 134 dnů na to, aby po návratu do Barcelony pozvedl tým z totální deprese.

Reklama

V newsletteru Notičky Luděk Mádl provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání – pokud se vám budou Notičky líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Dnes se spolu opět podíváme do zákulisí českého fotbalu. Hlasitě se totiž spekuluje o tom, že by ve fotbalovém světě v příštích měsících mohlo výrazně rezonovat jméno známé dosud spíše z politiky.

V červnu je na programu nevolební valná hromada Fotbalové asociace ČR. Vzhledem k tomu, že reformám nakloněná část asociace není spokojena s vývojem v Řídící komisi Čechy, kde vládne postberbrovská klika vedená Martinem Drobným, mohlo by dojít k pokusu o jeho odvolání. O zařazení takového bodu do programu valné hromady by musel zažádat patřičný počet klubů z ČFL a českých divizí. Striktně podle stanov by se možná musela speciálně za tímto účelem svolávat mimořádná valná hromada, ale s podporou výkonného výboru by snad šlo všechno vyřešit i na té řádné.

Tak či tak: Pokud by si kluby z tohoto segmentu odhlasovaly i to, že se Drobného mandát scvrkne ze čtyř let na rok jediný, potřebovaly by samozřejmě nového šéfa, který by se místo Drobného zároveň stal i členem výkonného výboru FAČR, tedy Fouskovy fotbalové vlády. A v té souvislosti se začíná potichu skloňovat jméno Rudolfa Blažka, šéfa pražského Motorletu.

On sám to zatím odmítá: „Ne, po žádných funkcích rozhodně nebažím, ani mě v té souvislosti nikdo neoslovoval.“ Nakonec ale dodává: „Na druhou stranu jsem s řadou věcí ve fotbale nespokojen. Jsem kritický vůči současnému vedení Řídící komise, ale na nedávném setkání klubů ČFL a divizí jsem si své řekl i směrem k Petru Fouskovi. Já nejsem z těch, co jen nadávají u piva na to, že je všechno špatně. Samy se ty věci nenapraví, toho jsem si vědom. Každopádně v tuhle chvíli o žádné svojí kandidatuře nevím, ani o ní neuvažuji.“

Uvidíme tedy, jak se věci vyvinou. Každopádně nebude od věci připomenout si, kdo je Rudolf Blažek. Do pražského zastupitelstva vstupoval už v roce 1990, jako šéf zastupitelů ODS končil v roce 2011, v zastupitelstvu pracoval ještě další tři roky.

Vystudovaný právník působil jako ředitel české pobočky agentury Pinkerton a posléze městské policie, následně také jako náměstek na Ministerstvu obrany. Otřely se o něj i některé aféry, spojován byl např. s kauzou bytů ve Špindlerově Mlýně, které levně získali rodinní příslušníci představitelů magistrátu od janouškovské firmy Navatyp, ocitl se ve sporech s primátory Pavlem Bémem i Bohuslavem Svobodou.

Pak se Blažek, mimochodem otec šesti dětí, z pomyslných světel ramp tak trochu stáhl. Už řadu let ovšem šéfuje fotbalovému Motorletu, stará se také o financování celé jednoty. „Obrovské problémy teď máme s rostoucí cenou energií, speciálně směrem k našemu bazénu,“ podotýká. Ve fotbale se mu nelíbí klíč rozdělování dotací pro mládež, zvýhodňující kluby napojené na profesionální fotbal. A-tým Motorletu startuje v ČFL. „A to je pro nás strop, známe své limity. Klíčová ale pro nás je a vždycky bude práce s mládeží,“ zdůrazňuje Blažek.

Pokud by se nakonec pustil do volebního boje s klikou, která dnes ovládá Řídící komisi Čechy, proťala by se tím Blažkova životní dráha pozoruhodným způsobem podruhé i se Zdeňkem Vaňkátem.

Tohoto bývalého rozhodčího, který se nikdy ani v nejmenším netajil bezmeznou oddaností Romanu Berbrovi, jmenoval loni Martin Drobný sekretářem komise rozhodčích při ŘKČ. Tahle ostře berbrovská komise byla rozmetána hned ve svém zárodku. Když se pak Petr Petřík pokoušel komisi vést jiným směrem, vedlo to k vyhrocenému sporu mezi ním a Drobným, ve kterém se navzájem vyzývali k odstoupení. A v tomto střetu nedávno padl Petřík odvolaný výkonným výborem FAČR. „To, co se tam dělo, prostě není normální,“ podotýká k celé situaci Rudolf Blažek.

Co je pro náš příběh podstatné: Zdeněk Vaňkát je z hlediska fotbalové politiky bezpochyby osobou velmi blízkou Martinu Drobnému. A co čert nechtěl, stejný Zdeněk Vaňkát před časem strávil několik měsíců ve vyšetřovací vazbě, když byl coby tehdejší policista obviněn a posléze obžalován z toho, že se měl spolu s albánským gangem podílet na pokusu o vyloupení vily Rudolfa Blažka. Ano, Rudolfa Blažka, bývalého pražského politika a nyní šéfa Motorletu.

Nutno zdůraznit, že soud všechny obžalované, tedy i Zdeňka Vaňkáta, pravomocně osvobodil a očistil v plném rozsahu, když celou akci kolem Blažkovy vily vyhodnotil jako policejní provokaci. Shodou okolností právě tento týden, konkrétně ve středu 23. března, vysoudil Zdeněk Vaňkát na státu odškodné za své nezákonné trestní stíhání. Místo požadované sumy 9,3 milionu mu Městský soud v Praze přiřkl náhradu ve výši 170 000 korun.

Kouzelník týdne: (Nejen) Xavi

Statistici spočítali, že Xavimu, někdejší fotbalové hvězdě a nyní kouči Barcelony, stačilo pouhých 134 dnů na to, aby po návratu do Katalánska pozvedl tým z totální deprese a sportovní nestability až k nedělnímu triumfu na stadionu San Bernabeu. Rivala jménem Real Madrid si tam doslova namazal na chleba výhrou 4:0. A v Katalánsku bylo zase jednou hej.

Sportovní složka bude ovšem z té ekonomické vždy alespoň částečně vycházet. Dluhy Barcelony jsou obrovské a jednorázově je rozhodně nevyřeší ani chystaná smlouva se Spotify. Už v létě musela Barca kvůli ekonomickým regulacím španělské ligy zamávat Lionelu Messimu. A teď se chystá regulace další. Nebude se týkat jen Barcelony, ale všech evropských klubů.

Podle listu New York Times prosadí Aleksander Čeferin, prezident UEFA, už velmi brzy nová pravidla, která nahradí dosavadní systém Financial Fair Play. Hovoří se v té souvislosti o datu 7. dubna.

Kluby prý dostanou tři roky, aby se připravily na to, že budou moci utratit jen sumu odpovídající 70 procentům jejich příjmů. V současnosti by podle zdrojů NYT nevyhovovalo této regulaci 40 velkých klubů. Kdo pravidla nenaplní, bude prý vyšoupnut z Ligy mistrů do Evropské ligy, její případný účastník zase do Konferenční ligy.

Otázkou je, zda se například Barcelona bude restrikcemi UEFA vůbec kdy zabývat. Podle šéfa španělské ligy Javiera Tebase prý „Barca“ spolu s Realem Madrid a Juventusem Turín chystají mimo rámec UEFA další projekt Superligy, tentokrát už bez anglických klubů z Premier League.

Jak vidno, zákulisní kouzelníci na všech frontách chystají další a další magická překvapení…

Zásahy týdne

Proč se tým rozpadl? Velkým tématem týdne bylo šturmování na barážový duel ve Švédsku. Stav reprezentace podrobně rozebral podcast Nosiči vody. S Jaromírem Bosákem a Karlem Tvarohem jsme se věnovali i situaci kolem Jana Kuchty, který setrvává v Lokomotivu Moskva.

Švédi jsou silní i bez Zlatana. A výborně je představil Karel Tvaroh, náš expert na zahraniční fotbal.

Pozor na zelenáče! Speciální text pak Karel věnoval velmi talentovaným švédským mladíkům.

Kam zmizely trávníky? Nadáváte na kvalitu terénů, na nichž se hraje česká liga? Pak vám můžu vřele doporučit právě tento text.

Vyšehrad chce zpátky. Že nelze propojit důsledky berbrovské kauzy a válku na Ukrajině? A vidíte, jeden styčný bod se našel.

Tweet týdne

To video už sice po sítích pár dní koluje, ale po mém soudu je tak dobré, že ho musím zmínit i tady. Je sice o válce, ale také o respektu, přátelství i o sportu. Někdejší šampion v kulturistice Arnold Schwarzenegger prezentuje na příkladu svého vztahu s ruským vzpěračem principy, na které svět pozapomněl. A velmi sugestivně vyzývá Rusko k okamžitému ukončení války.

Co trefili jinde

Mach o své éře i současné Spartě. Pozoruhodný seriál o fotbalových „devadesátkách“ vyšperkoval rozhovor s Petrem Machem, někdejším prezidentem Sparty. Netají se ani názorem na to, proč to jeho následovníkům tolik nejde. (isport)

Šádkovy přešlapy. Kolega Pavel Procházka se pustil do korespondence s disciplinární komisí LFA. Ta prý netuší, co by měla řešit na plzeňském bossu Adolfu Šádkovi. Tak jí poradil. (efotbal)

Berbatov neuznaným předsedou. Ještě větší zmatky než v tom českém se nyní odehrávají v bulharském fotbale, kde probíhá boj o moc mezi Borislavem Mihajlovem a křídlem, které na truc zvolilo předsedou Dimitara Berbatova, bývalého hráče Manchesteru United. Asociace to ale neuznala. (insidethegames)

Výsledek čtvrtečního zápasu ve Švédsku může v českém fotbale leccos akcelerovat. Z bojů o účast na MS byl reprezentační tým vyřazen, peníze za účast na turnaji do svazové pokladny nepřiplavou, naopak lze očekávat, že pozice současného vedení asociace oslabí. Ve výhledu zůstává otázka obsazení pozice trenéra. Při vší úctě, v domácích luzích a hájích není moc z čeho vybírat a Jindřicha Trpišovského asi Slavia k reprezentaci nepustí. Ani by nejspíš nechtěl, není teď zrovna moc o co stát.

Luděk Mádl.

Reklama

Doporučované