Hlavní obsah

Notičky: Připravte se, řítí se na vás Nosiči vody a žebříčky vlivu

Foto: Magion149, Seznam Zprávy

Nejdříve se zdálo, že se pro Djokoviće umete cestička, která ho do turnaje pustí i bez očkovacího protokolu.

Reklama

V newsletteru Notičky Luděk Mádl provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání – pokud se vám budou Notičky líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

V newsletteru Notičky vás budu sportovním zákulisím samozřejmě provádět i v roce 2022. Ale nebudu na to sám. Právě dnes mám tu čest představit vám dva nové sportovní projekty Seznam Zpráv.

Už v pondělí 10. ledna se dozvíte, kdo je podle mého mínění právě teď nejvlivnější osobností českého fotbalu. A to díky žebříčku Top 50 vlivných, jehož prostřednictvím vám několikrát v roce nabídnu bližší vhled do toho, čí hvězda stoupá vzhůru, nebo naopak klesá ke dnu. Pokusím se postihnout různé vazby, spojenectví i tiché války, to vše na pozadí stále probíhajícího vyšetřování berbrovské korupční aféry.

Tak schválně, jestli jméno mé první „jedničky“ uhodnete a jestli se na něm shodneme. Žebříček bude v průběhu roku reagovat na aktuální události, jak na sportovní výsledky a rozdílení trofejí, tak i na klíčové zákulisní boje, například o strategii dalšího zobchodování televizních práv Fortuna ligy.

Současná smlouva s Pragosportem vyprší v létě 2024. Ročně klubům vynese 150 milionů korun a všichni se shodnou, že je to strašlivě málo. Vždyť i práva na kyperskou ligu vynesou dvojnásobek, konkrétně 317 milionů, v Rakousku jsou na sumě 405 milionů. Zatímco například Slavia v zákulisí lobbuje, aby byl v otázce případného nového smluvního partnera vypsán tendr, tedy soutěž nabídek, šéf ligy Dušan Svoboda primárně čeká na podmínky návrhu prodloužení televizní smlouvy, tak jak je připraví Pragosport.

Takových a jiných zákulisních příběhů, kauz a afér nám i rok 2022 bezpochyby nabídne spoustu. A už teď vám můžu slíbit, že ty nejpodstatnější rozebereme do šroubku na platformě, která se pro vysvětlení všech možných kontextů a souvislostí hodí snad úplně nejlépe, a to v podcastu.

Spolu s Jaromírem Bosákem a Karlem Tvarohem přivedeme už v úterý 11. ledna na svět fungl nový podcast Nosiči vody. Ti vám vždy v úterý přinesou do uší mnohé detaily o aférách současných i dřívějších, protože s Mírou Bosákem už jich pamatujeme opravdu hodně, včetně spousty historek, o něž se s vámi s chutí rozdělíme.

Reflektovat budeme samozřejmě i aktuální dění na trávnících, jak českých, tak i zahraničních, s důrazem na Premier League. To vše se vám pokusíme zabalit a nabídnout s přehledem i nadhledem. Abyste se od nás něco dozvěděli a v ideálním případě se snad i trochu pobavili. Rozhodně to nebude nuda, to vám můžeme garantovat.

Držte nám prosím palce, však i ty nové projekty chystáme pro vás. Snad se vám budou líbit. K odběru nového podcastu Nosiči vody se můžete zaregistrovat už teď, tak neváhejte a rovnou to udělejte, ať vám Nosiči neutečou. Můžete si vybrat, zda si je zakliknete na podcasty.cz, Spotify, či Apple.

Kouzelník týdne: Novak Djoković

Slavný srbský tenista patří mezi hlavní celebrity tábora antivaxerů, tedy osob odmítajících očkování proti covidu. I proto se v tenisových kruzích už dlouhé týdny spekulovalo, jak se tento Djokovićův postoj projeví v souvislosti s turnajem Australian Open. Právě Australané totiž na protokolu o očkování obvykle velmi důsledně bazírují.

Nejdříve se zdálo, že se pro Djokoviće umete cestička, která ho do turnaje pustí i bez očkovacího protokolu. Zatímco jedna australská instituce by uznala i dokument o prodělané nemoci, další úřady takový postup obratem zpochybnily. Takže nad Djokovićem a Australian Open stále visí otazník.

Zásahy týdne

Kdo dostane, a kdo ne. Mapovali jsme ostře sledované dotační řízení Národní sportovní agentury. Řešilo se, komu stát z balíku 900 milionů korun na stavbu či rekonstrukci stadionu přispěje, a kdo to bude muset se žádostí znovu zkusit napřesrok.

Kam se Schickem? Kolega Karel Tvaroh se zamyslel, který klub, liga a vůbec destinace případného nového působiště by mohly české fotbalové hvězdě nejvíc sedět.

Lukaku vs. Chelsea. Hvězdný útočník Romelu Lukaku se ocitl ve sporu s Chelsea a trenérem Tuchelem. Ventiloval vše mediálně, a to s plnou parádou, důsledky těžko předvídat.

Tweet týdne

Existují kvanta způsobů, podle kterých statistici srovnávají fotbalové veličiny, které střílely spousty gólů. Každopádně v žádném takovém žebříčku nemůže chybět Josef Bican. Ani zde, kde se zkoumal počet gólů nasázených v jednom kalendářním roce.

Co trefili jinde

Monsieur Dakar odešel. Posádky na letošní Dakar rallye zastihla zpráva nejsmutnější, o smrti Karla Lopraise, nezapomenutelného velikána této motoristické soutěže, famózního řidiče – a podle těch, co ho znali osobně, ještě lepšího chlapa. (Garáž)

Do kina na Dina. Příběh Jana Kollera, skromného kluka ze Smetanovy Lhoty, ze kterého se vyklubal nejnebezpečnější útočník Evropy, míří na filmová plátna v podobě ambiciózního dokumentu. Těšíme se! (isport)

Vše o Africkém poháru. Nejedna hvězda teď opouští kolotoč zápasů Premier League a míří reprezentovat na Pohár afrických národů. Tradičně je kolem toho spousta zlé krve… (BBC)

Rok 2022 se rozjíždí a s ním i nové projekty, které jsem vám dnes představil. Tak ať z nich máme jen radost a ať už se ta covidová temnota konečně rozplyne. To nám všem přeju do nového roku!

Luděk Mádl

Reklama

Doporučované