Hlavní obsah

Notičky: Proč Řepka podpořil návrh berbrovců a kde končí Příhodova ruka

Foto: Magion149, Seznam Zprávy

Mnohým fanouškům Sparty stejně nevysvětlíte, že by sporný gól Slavie mohl být regulérní…

Reklama

V newsletteru Notičky Luděk Mádl provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání – pokud se vám budou Notičky líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Na pozadí velkých příběhů, jakými jsou proces s Miroslavem Peltou či aféra Romana Berbra, se ve fotbalovém zákulisí odvíjejí i ty na pohled menší, a tak trochu i poloutajené půtky.

Z tohoto ranku dnes nabídnu příběh o tažení postberbrovských sil proti Petru Petříkovi, jehož předseda FAČR Petr Fousek vyslal řídit rozhodčí doslova do jámy lvové. Tou je Řídící komise pro Čechy, obhospodařující třetí nejvyšší soutěž ČFL a české divize. Struktura osob, v minulosti věrných velmistrovi fotbalových manipulací Romanu Berbrovi, potvrdila v květnových fotbalových volbách právě tady nejodolnější sílu, houževnatost a soudržnost.

Na valné hromadě se to konkrétně projevilo volebním výsledkem souboje o pozici předsedy Řídící komise pro Čechy (ŘKČ). Totální berbrovec Martin Drobný zde nad f-evolucionářem Romanem Žďárským vyhrál jasně 38:10.

Ve fotbalovém segmentu ČFL a českých divizí tedy zřetelně převažuje konzervativnější model uvažování. Novému předsedovi celé asociace Petru Fouskovi se přesto podařilo prosadit do čela komise rozhodčích pro tento segment bývalého rozhodčího Petra Petříka. Jenže ten byl v komisi „obložen“ lidmi, s nimiž nechtěl spolupracovat.

Nebyl také nadšen z toho, že by listiny rozhodčích a delegátů pro ČFL a divize měli zaplnit lidé vytlačení Příhodovou ligovou komisí rozhodčích z profesionálních soutěží, například pánové Ardeleanu, Liba, Tulinger a podobně. A už vůbec se nesnesl se sekretářem komise rozhodčích při ŘKČ, kterým byl původně Zdeněk Vaňkát, tlukoucí srdce a duše celé současné postberbrovské struktury.

„Sekretář Zdeněk Vaňkát nemá z mého pohledu morální kredit a nemám k jeho osobě důvěru,“ vyjádřil se Petřík v srpnu. A požádal Fouskovu strahovskou „fotbalovou vládu“ o odvolání Vaňkáta a pěti členů své komise. Po dlouhatánských debatách uvnitř výkonného výboru FAČR mu bylo vyhověno.

Nyní nadešla chvíle, kdy se pozůstatky někdejšího berbrovského impéria pokusily vrátit úder. Nejprve se zákulisím začaly trousit úryvky z policejních odposlechů, které zachytily debaty Romana Berbra a Romana Rogoze právě s Petrem Petříkem.

Debaty se obvykle týkaly Petříkova syna Jana, který píská profesionální soutěže od února 2017. Když se mu zápas nepovedl, ptal se jeho otec, jestli může udělat něco, „aby to mladej přežil“. Od Berbra se mu dostalo odpovědi: „To se stane, buď v klidu.“ Když byl mladý Petřík nominován k utkání Vyšehradu, ozval se jeho otci Roman Rogoz a řekl si o telefon na syna. S ním pak vedl nezávadnou komunikaci: „Asi se nemusím ničeho obávat? Nemysli si, že když ses oženil, že se budeš chovat jako debil.“

V úryvcích, které jsem viděl, žádná korupční nabídka nezazněla, ani žádné úkoly Berbr či Rogoz ani jednomu z Petříkových nezadali.

Nicméně vaňkátovské křídlo staví na těchto odposleších svou interpretaci, že Petr Petřík byl s Berbrem ve skutečnosti stejně zadobře jako oni. A že se teď tváří, že je někým jiným.

Na úterním zasedání výkonného výboru FAČR, tedy strahovské fotbalové vlády, přednesl Martin Drobný, předseda Řídící komise Čechy, návrh, aby byl program zasedání rozšířen o bod odvolání Petra Petříka z pozice šéfa rozhodčích při ŘKČ. „Že ten návrh podáme, bylo rozhodnutím řídící komise, víc vám k tomu říkat nebudu,“ sdělil mi Drobný.

Hlasování Fouskovy „fotbalové vlády“ o zařazení navrženého bodu do programu dopadlo 6:6, takže návrh neprošel a dál se o něm nedebatovalo.

Pozoruhodné bylo rozložení sil. Proti návrhu o doplnění programu byl předseda Petr Fousek, f-evolucionář Tomáš Neumann a Morava (Jiří Šidliák, Pavel Nezval, Vladimír Kristýn, Radek Zima).

Pro návrh nepřekvapivě ligoví zástupci Dušan Svoboda a Adolf Šádek s postberbrovci Janem Richterem a Martinem Drobným, překvapivěji neutrál Václav Andrejs a Rudolf Řepka, zvolený v barvách F-evoluce.

„Jsem zvyklý řešit problémy a nenechat je vyhnívat,“ vysvětlil mi to Řepka. S tím, že byl pro projednání bodu, ale kdyby prý došlo i na hlasování další a klíčové, tedy zda má být Petřík odvolán, byl by už pro jeho potvrzení ve funkci.

Petřík tedy setrvává, Vaňkát a spol. nadále zuří. A Řepka s Fouskem si takto poslali vzkaz, že přinejmenším některé procesní záležitosti nahlížejí odlišně.

Kouzelník týdne: Radek Příhoda

V rozhodcovském světě ještě chvíli zůstaneme, jen se přesuneme o „level“ až dva výš, do profesionálního fotbalu, konkrétně do Fortuna ligy, kde se o víkendu strhla mela kolem toho, jak byly v ostře sledovaných duelech Olomouc-Slavia a Slovácko-Plzeň posouzeny situace spojené s pravidlem o hraní rukou. Hodně podrobně jsem se o tom rozepsal v pondělním dopoledním glosáři, odpoledne pak se svým výkladem přispěchala komise, v čele se svým předsedou Radkem Příhodou.

Pravidla jsou to složitá, jejich možný výklad vachrlatý a mnohým fanouškům Sparty stejně nevysvětlíte, že by sporný gól Slavie mohl být regulérní, stejně jako neplzeňskému zbytku světa, že by posouzení situace ve prospěch Viktorie nemusel být zločin. Nikoho si neidealizuju, ale zatímco mnohým jeho předchůdcům jsem nevěřil ani nos mezi očima (a dobře jsem činil), Radku Příhodovi zatím ještě věřím, že si výklad pravidel, třeba o tom, kde končí rameno a začíná ruka, neohýbá čistě podle toho, jak se mu to zrovna hodí. Uvidíme, jak dlouho mu to vydrží.

Zásahy týdne

Případ rasistického transparentu. Vyrobíš transparent s explicitně rasistickým obsahem, vyfotíš se s ním, policie zjistí, jak se jmenuješ – a nic se neděje. Zjišťovali jsme, jak je možné, že to příznivcům Slavie, kteří takto útočili na fotbalistu Glena Kamaru, vlastně prošlo.

Země, kde se ztrácejí lidé. V podcastu Checkpoint se kolegyně Jolana Humpálová a Daniela Kučerová vrátily k případu zmizení tenistky Pcheng Šuaj v Číně řízené komunistickou diktaturou.

Tvrdíkův plán nevyšel. Čína hrála důležitou roli i v příběhu o tom, že se vedení Slavie pokusilo vyjednat prodej poloviny akcií americkým investorům. Neúspěšně. Pátrali jsme po detailech chystané transakce.

Stíhaný sudí nasazuje jiné sudí. Příběh Miloše Vitnera, který je podle policie korupčník a podle lidé z Ústeckého KFS nejlepší sekretář v republice.

Vše o Unionu. Karel Tvaroh se podíval na zoubek poslednímu soupeři Slavie ve skupině Konferenční ligy.

Tweet týdne

Dnes je čtvrtek 9. prosince a oficiální twitterový účet West Hamu si stejně jako spousta fanouškovských účtů nemohl nevzpomenout na klubovou legendu jménem Luděk Mikloško. Český gólman, kterého v klubu se zkříženými kladivy velebí jako ikonu srovnatelnou div ne s Bobby Moorem nebo Geoffem Hurstem právě slaví 60. narozeniny. Samozřejmě gratuluju také!

Co trefili jinde

Případ Opava. Únik policejních odposlechů nastínil, jak ozaniakovsko-berbrovské síly sváděly s jinou skupinou souboj o opavský fotbalový klub. A jakou roli v tom hrál třeba Pavel Zavadil. (Aktuálně)

Hrozí Nedvědovi vězení? Podle šéfredaktora Tuttosportu nikoli. Kolegům z Karlína vysvětlil, proč si to myslí. (Aktuálně)

Trochu jiný trenér. Graham Potter dokázal s Brightonem zázraky, skoro jako by věren svému příjmení studoval v Bradavicích. Text představuje muže, který se svým celkovým postojem vůči fotbalu dost liší od mnoha svých kolegů. (Guardian)

Z fotbalu se nám stal prakticky celoroční sport. Přesto bude dost nezvyk, že se za rok touhle dobou bude hrát v Kataru čtvrtfinále mistrovství světa. Ale to až za rok. Už za týden za vámi přijdou další Notičky. Opatrujte se!

Luděk Mádl.

Reklama

Doporučované