Hlavní obsah

Odvolání proti trestu UEFA Kúdela stáhl, trestně stíhán nebude, kauza končí

Foto: Profimedia.cz

Glen Kamara (druhý zleva) ve vzrušené debatě se slávistou Ondřejem Kúdelou. Zápas Rangers-Slavia se hrál před rokem.

Reklama

Žádný další verdikt ve sporu, zda se Ondřej Kúdela dopustil vůči protihráči Glenu Kamarovi z týmu Rangers rasistického chování, už nepadne. Slávista původně chtěl, aby ho očistila mezinárodní arbitráž. Nakonec raději spor ukončil.

Článek

Ten příběh rozvířil zejména ve Velké Británii debaty o latentním českém rasismu, vyjadřoval se k němu dokonce hradní kancléř Vratislav Mynář, kvůli jednomu z dozvuků kúdelovské aféry si český ministr zahraničí Jakub Kulhánek pozval k jednání i britského velvyslance v Praze.

Trvalo to celé takřka rok a Ondřej Kúdela už ten příběh nechtěl natahovat. Oslovil své právní zástupce, ať stáhnou jeho odvolání k Mezinárodní sportovní arbitráži v Lausanne. Vyhověl tím i prosbě, s níž se na něj v této věci obrátil šéf Slavie Jaroslav Tvrdík.

Kúdela už ví, co pokazil. „Uvědomuji si, že byla chyba za Glenem Kamarou vůbec chodit a cokoliv mu říkat. V zápase byly emoce a já už to teď bohužel nedokážu vrátit zpátky. Je mi to moc líto,“ uvedl Ondřej Kúdela ve svém dnešním prohlášením, jež příběh uzavírá.

Objevilo se na webu advokátní kanceláře Urban & Hejduk, která ho na jednání v Lausanne měla zastupovat, konkrétně prostřednictvím advokáta Reného Ciencialy.

Celý příběh začal 18. března 2021. V odvetném utkání Evropské ligy Rangers-Slavia se domácí fotbalisté prezentovali brutálním herním stylem, mj. vážně zranili gólmana Koláře. Emoce tryskaly. A Kúdela se při jednom z přerušení hry přitočil k protihráči afrického původu Glenu Kamarovi. S rukou před ústy mu cosi sdělil. „Řekl mi, že jsem fu..ing monkey, zas..anej opičák“, pověděl pak Kamara.

Kúdela užití rasisticky zabarveného výrazu odmítá. Po utkání ještě dostal od Kamary pěstí. A od UEFA přišel trest udělený za rasismus. Kúdela nesměl odehrát 10 soutěžních utkání za reprezentaci a v evropských pohárech. Znamenalo to mimo jiné, že přišel o start na Euru, které se uskutečnilo v loňském roce.

Odvolání proti trestu UEFA podal Kúdela k Mezinárodní sportovní arbitráži. Jednání se několikrát posouvalo. Trest už je odpykán, ve hře nicméně zůstávala možnost případného očištění fotbalisty od nálepky potrestaného rasisty. Kúdelovi právníci argumentovali tím, že UEFA nepřihlédla k mnoha nejasnostem či zpochybněním kolem svědectví Glena Kamary. Nakonec už ale zůstanou desky s připravenými podklady pro dubnové jednání CAS uzavřeny.

„Požádám Ondřeje Kúdelu, aby své odvolání podané do Lausanne stáhnul,“ připustil před nedávnem Jaroslav Tvrdík, šéf Slavie. Pražský klub byl podle něj celým příběhem v uplynulých měsících zasažen a oslaben už příliš. Debaty o tom, zda se fotbalista Slavie dopustil rasistického projevu, každopádně zanechaly významné škody na mezinárodní reputaci klubu.

Ve Velké Británii, konkrétně ve Skotsku, paralelně probíhalo až do nedávna vyšetřování, zda se Kúdela a Kamara dopustili trestného činu. Soudce se nakonec v průběhu tohoto týdne rozhodl, že od dalšího trestního stíhání obou upustí, toto stanovisko nerozporovala ani jedna ze zúčastněných stran.

A tím se otevřela cesta k definitivnímu ukončení sporu, kterým je Kúdelovo rozhodnutí stáhnout své odvolání z agendy CAS.

„Jsem rád, že tato linie příběhu skončila. Celá kauza se táhne strašně dlouho, já se přitom chci soustředit jen na fotbal. Rád bych to už definitivně uzavřel, a proto jsem po dlouhé úvaze a dohodě s klubem řekl svým právníkům, aby zastavili probíhající mezinárodní sportovní arbitráž,“ vyjádřil se Ondřej Kúdela.

A dodal: „Děkuju rodině, Slavii a panu Tvrdíkovi, mým právníkům, fanouškům i veřejnosti za obrovskou podporu v této věci, opravdu moc si toho vážím.“

V médiích, na sociálních sítích, a dokonce i v debatách politiků rezonoval celý příběh po dlouhé měsíce. Oživily ho na podzim i zápasy, které v evropském poháru sehrála proti Rangers tentokrát pro změnu pražská Sparta.

Ta měla kvůli trestu za rasismus zavřené hlediště, na domácí utkání směly jen děti. Ty se akusticky s projevovaly, když byl u míče Glen Kamara, dávaly tím najevo, že nesouhlasí s jeho verzí příběhu. Rangers to opět označili za rasismus. V tomto případě ale dala disciplinární komise UEFA za pravdu českému výkladu. Mediálně atmosféru mezi oběma zeměmi tehdy spolu dokonce řešili ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek a britský velvyslanec Nick Archer.

Reklama

Doporučované