Hlavní obsah

Pelta čeká na rozsudek, financování jabloneckého klubu je v ohrožení

Foto: Profimedia.cz

Miroslav Pelta si v pátek přijde k Městskému soudu v Praze poslechnout rozsudek.

Reklama

Blíží se Den D. Městský soud v Praze na páteční dopoledne avizuje rozsudek v kauze Pelta a spol., ve které jde o rozdělování státních dotací pro sport. Půjde o rozsudek první instance, tedy nepravomocný, přesto velmi očekávaný.

Článek

„Není tam někde nějaká dvacka, nějaký ty Pardubice? Že vyhodíš nebo něco?“

„Když vyhodím Pardubice, tak tam budu muset dát ten Jeseník.“

„Nemůžeš jim dát jenom deset?“

Takhle se v roce 2017 rozdělovaly investiční dotace Ministerstva školství pro sport. Nikoli při vyhodnocování žádostí pověřenými úředníky na půdě úřadu, ale v bytě na Senovážném náměstí v Praze, kde se scházeli Simona Kratochvílová, v té době náměstkyně ministryně Kateřiny Valachové, a chlapík, který jí tento byt poskytoval. A tím byl Miroslav Pelta, v té době předseda fotbalové asociace.

Ten pak u soudu vypověděl, že se spolu jen tak bavili, a že tyhle jejich řeči neměly na reálné rozdělování dotací žádný vliv.

Prostorové odposlechy ve zmíněném bytě, stejně jako napíchnuté telefony dalších představitelů českého sportu vedly k aféře, v níž jsou vedle Pelty a Kratochvílové obžalováni i Miroslav Jansta, předseda České unie sportu, Jan Boháč, který je generálním sekretářem ČUS, a Zdeněk Bříza, který v inkriminované době řídil úsek sportu na ministerstvu. A spolu s nimi i dvě právnické osoby: České unie sportu a Fotbalová asociace ČR.

„Buď tvrdej, jsme největší, a neustupuj, už jsem mluvil s náměstkyní! Potřebuji, abys to vyhrotil, máš respekt! ČOV nešetři!“ instruoval Jansta Boháče, když se bojovalo o rozdělení dotací z programu III. A na ministerstvu vše spočítali jinak, než měli zainteresovaní pánové ve svých předběžných propočtech. Následkem jejich intervence se pak z dotace Českého olympijského výboru (ČOV) skutečně škrtalo a připisovalo na konto ČUS.

„Prostě jsem to nastřelila, aby to nějak vyšlo“

Velmi podobně „interpeloval“ ohledně peněz pro fotbalovou asociaci Pelta. Podle policie a státního zástupce Ondřeje Trčky šlo o nezákonné manipulace. Ve výkladu Jansty, Pelty, nebo ministerského úředníka Břízy o běžný postup, kdy se jen napravovala počtářská chyba.

Jansta s Peltou popsali ministerstvo jako místo, které kapacitně absolutně nezvládalo celou sportovní agendu vyřídit. A tak mu s tím na bázi Národní sportovní rady coby pověřenci ministryně v dobré víře pomáhali. „Skutky, za něž jsou stíháni, každopádně veškerá svá pověření jednoznačně překračovali,“ nesouhlasila svědkyně Kateřina Valachová, v inkriminované době ministryně školství za ĆSSD.

Obžalovaní se před soudem mnohokrát podivili, že právě Valachová stíhána není, když oni ano. Miroslav Jansta pak opakovaně poukazoval na jednání Českého olympijského výboru, který podle něj neeticky zval ministerské úředníky na zahraniční akce.

Zoufalý stav v odboru sportu na ministerstvu ilustrovalo několik svědeckých výpovědí. „Blýskla se“ zejména úřednice Jaroslava Krumphamzlová, která si podle svých slov se svěřenou prací u dotačního programu vůbec nevěděla rady. „A jak jsem k těm číslům v tabulkách došla? Zkusmo, nějak jsem to nastřelila, aby mi to nějak vyšlo.“

Před soudem defilovala v roli svědků řada osobností, včetně bývalého premiéra Bohuslava Sobotky, který se vyjádřil, že být na místě Pelty či Jansty, také by výpočty ministerstva rozporoval. Svědčil i Daniel Křetínský, majitel Sparty, stejně jako prezidentův poradce Martin Nejedlý, šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek a mnozí další.

Žalobce požaduje vysoké tresty

Hladinu v říjnu notně rozčeřil státní zástupce Ondřej Trčka, když se vytasil s navrhovanými tresty pro obžalované. Kratochvílovou by poslal do vězení na 10 let, Peltu na 9, Břízu na 6, Janstu s Boháčem na 5 roků. K tomu by přidal i finanční tresty, nejvyšší u Pelty, kterému by vyměřil pokutu 25 milionů korun. Fotbalová asociace ČR by měla podle Trčky zaplatit 5 milionů, ČUS polovic.

Podstatné ale bude, jak o vině, nevině a případných trestech rozhodne soudkyně Lenka Cihlářová. To se dozvíme v pátek. Ať už budou verdikty směřované k jednotlivým obžalovaným jakékoli, lze očekávat, že se obhajoba či obžaloba následně obrátí s odvoláním k Vrchnímu soudu v Praze, kde bude kauza pokračovat.

Jakkoli bude tedy páteční rozsudek jen dílčí, přesto může mnohé signalizovat nebo znamenat. Pokud by byl shledán vinným, notně by to pošramotilo reputaci Miroslava Jansty, který navzdory stíhání zůstal v čele České unie sportu.

Jakákoli pokuta v řádech milionů korun by byla velmi nepříjemná pro hospodaření ČUS či FAČR. Ačkoli finanční postih by pro ně mohl být ještě vlídným řešením, protože možný sazebník trestů u nich nabízel i zastavení dotací, nebo rozpouštění organizací.

Největší nervy asi v pátek dopoledne čekají Simonu Kratochvílovou s Miroslavem Peltou. Vedle manipulací s dotacemi je u nich ve hře i trestný čin korupce, který měl být spáchán prostřednictvím poskytnutí bytu a také exkluzivního zájezdu. Kratochvílová tvrdí, že za byt Peltovi platila, a co se týče zájezdu, ten byl pro změnu spojen s příběhem, že cestovní kanceláři stačilo zaplatit za něj až s ročním zpožděním.

Jakkoli je obtížné rozsudek předjímat, lze očekávat, že u Kratochvílové s Peltou visí ve vzduchu největší problém.

Peltu zastihlo trestní stíhání v roce 2017 na konci jeho mandátu předsedy fotbalové asociace, znovu už na tuto pozici nekandidoval. Udržuje si jen předsednickou funkci na Libereckém krajském fotbalovém svazu. A vlastní a řídí jablonecký prvoligový klub.

Nijak se netají tím, že trestní stíhání zpřetrhalo řadu jeho obchodních vazeb a financování klubu mu zkomplikovalo. „Kdybych teď snad měl dostat štráf, tak už si to vůbec nedovedu představit,“ svěřil se mezi důvěrníky.

Jakkoli bude rozsudek nepravomocný, sledován bude velmi pozorně.

Reklama

Doporučované