Hlavní obsah

Peltův obchod se Spartou má Slavia za podezřelý. Tvrdík běsní, počítá podíl

Foto: ČTK

Tomáš Čvančara ještě v dresu Jablonce. Jako novou posilu už ho představila Sparta. A konkurenční Slavia se zlobí nejen kvůli tomu.

Reklama

Jabloneckého útočníka Tomáše Čvančaru chtěla Sparta i Slavia. Míří na Letnou a v Edenu se zlobí, tentokrát tuplovaně. Míní, že transferní suma je podezřele nízká a že může jít o podfuk na Slavii, jíž z transferu náleží 35 procent.

Článek

Je mu jednadvacet let, jmenuje se Tomáš Čvančara, měří 190 centimetrů a ti největší optimisté v něm vidí fotbalového útočníka s perspektivou nového Patrika Schicka. Pět podzimních gólů v lize a celkem 4 v evropských pohárech výrazně zdvihly útočníkovu atraktivitu na přestupním trhu.

Tím spíš, že Čvančarovi už v létě 2022 končila v Jablonci smlouva. A k jejímu prodloužení na další tříleté období ho jablonecký šéf Miroslav Pelta nedotlačil. Takže musel prodávat, teď v zimě přišla poslední příležitost, v létě už by Čvančara odešel zadarmo, nebo takřka zadarmo.

Zájem byl na Spartě i na Slavii, hráč si vybral letenskou nabídku, Sparta už se novou posilou i pochlubila. A v Edenu běsní, což je v takových případech běžné. Tentokrát ale běsní tuplovaně. Cítí se totiž tak trochu podfouknuti.

Tvrdík: Svých práv se budeme domáhat

„Jsme velice znepokojeni informacemi, že oznámený přestup hráče se má pohybovat v cenovém rozpětí 10–15 milionů korun,“ sdělil slávistický boss Jaroslav Tvrdík reportérovi Seznam Zpráv. „V případě, že by se tato informace potvrdila, budeme se domáhat svých práv s použitím všech prostředků, včetně právních.“

Mnozí fanoušci si teď asi položí tyto otázky: Co se Slavii nelíbí na tom, za kolik peněz přestupuje Čvančara do Sparty? A co je jí vlastně do toho?

Tady je vysvětlení: Čvančara v mládežnických kategoriích působil mimo jiné i v dresu Slavie. Poté, co se v 18 letech objevil v Jablonci, souhlasil jablonecký šéf Miroslav Pelta se smluvním ujednáním, které Slavii garantovalo výnos 35 procent z dalšího Čvančarova transferu.

Čvančara se pak objevil na hostováních v italském Empoli, na Vyšehradě či v Opavě, pořádně ale zazářil až teď na podzim. A teď přijde další podstatná informace:

Několik zdrojů se shodlo, že letos v prosinci poslala Slavia do Jablonce nabídku. Chtěla získat Tomáše Čvančaru za milion eur, tedy o něco více než 25 milionů korun, s tím, že hned v této nabídce začala operovat i s vlastním podílem 35 procent na transferu, který si smluvně podchytila před 3 lety.

Tento podíl od nabízené přestupové částky rovnou odečetla. A informovala tedy FK Jablonec, že by za Čvančaru reálně zaplatila 17 milionů korun.

Čvančara měl jasno: do Slavie už ne

„Hráč ale jednoznačně preferoval Spartu. Když totiž předtím působil ve slávistické mládeži, měl tam on i jeho otec občas konflikty s trenéry i funkcionáři, odnesl si odtamtud špatné vzpomínky, a preferoval tedy pokud možno jinou variantu než Slavii. Takže si vybral Letnou,“ řekl zdroj, který stál blízko celému dění, ale nepřál si být jmenován.

Slávisty tedy namíchlo, že si Čvančara vybral konkurenci. A když si navíc v médiích přečetli spekulace, s nimiž zprávy ze zákulisí souzní, tedy že se transferní suma bude pohybovat mezi 10–15 miliony korun, začali se velmi divit, že Jablonec sáhl po nižší nabídce.

Když Tvrdík hovoří o tom, že se Slavia bude domáhat svých práv všemi prostředky, včetně právních, nabízí se k tomu tento výklad: Slavia se cítí být podvedena na svém podílu z transakce. Při 10 milionech by šlo o 3,5 milionu, při 15 milionech o 5,25 milionu korun. A to patrně Slavii nejspíš přijde málo, Čvančara se jí v transakci mezi Jabloncem a Spartou jeví jako účelově podhodnocený.

Pelta: Můj plán byl prodat Čvančaru do ciziny

Miroslav Pelta ale jakékoli úvahy o tom, že by se snad měl se Spartou spiknout, aby nějak poškodil Slavii, jednoznačně odmítá.

„Bohužel jsme i v Jablonci přišli o peníze, ale hráči končila smlouva ke 30. červnu 2022 a nechtěl ji u nás prodloužit. Ve Slavii před příchodem k nám v mládeži úplně spokojený nebyl, a tak si teď vybral Spartu, když ta možnost byla,“ vysvětluje Miroslav Pelta.

„Můj plán byl původně jiný, chtěl jsem s ním prodloužit smlouvu ještě o tři roky, nechat si ho v kádru. aby nám na jaře pomohl v záchranářských bojích. A prodat ho pak případně do zahraničí. Jenže po tom rozsudku jsem v zapeklité situaci,“ připomněl Pelta nepravomocný rozsudek ve své dotační aféře. Kdyby ho odvolací soud potvrdil, musel by na 6 let do vězení. Více o kauze zde.

„Nemůžu se našim jabloneckým hráčům divit, že v téhle situaci zvažují, co dál. Jak pro mě, tak pro klub je to zapeklité, ale budeme dál bojovat,“ slibuje Pelta.

Transferní sumu, kterou za Čvančaru Sparta zaplatí, specifikovat nechtěl. Sparta stejně tak. „Jde o neveřejnou součást smlouvy, jak je u transferních smluvních ujednání běžné,“ podotýká Ondřej Kasík, ředitel komunikace pražské Sparty.

Nezávislé zdroje se nicméně shodnou, že mezi 10–15 miliony, které slávistický šéf Jaroslav Tvrdík zmiňuje, by se transferní suma, již Sparta za Čvančaru do Jablonce zaplatí, opravdu pohybovat měla.

Ať už tak, či tak, není zvykem, aby se v české lize za hráče, kterému už za půl roku vyprší v jeho současném působišti kontrakt, vyplácely sumy, o nichž se tu v souvislosti se Spartou i Slavií hovoří.

Zdroje z Letné signalizují, že v klubu Daniela Křetínského se znepokojením Jaroslava Tvrdíka nad příběhem o Čvančarovi nemíní nijak zvlášť zabývat. Interpretují situaci tak, že pokud snad existuje nějaký problém, pak jedině mezi Slavií a Jabloncem. S tím, že Sparty se žádný takový spor rozhodně netýká.

„Z hlediska Sparty je věc naprosto přehledná: Dosáhli jsme rychlé dohody s hráčem, jeho agentem i jeho dosavadním klubem. A tím je pro nás celá věc uzavřena,“ říká za letenský klub jeho mluvčí Ondřej Kasík.

Reklama

Doporučované