Hlavní obsah

Plzni šlo o titul a Berbr řešil oslabení soupeře. Objednával žlutá trička

Foto: Profimedia.cz

Rozhodčí Ondřej Ginzel dostával od Romana Berbra zvláštní úkoly. Někdy šlo o žlutá trička, jindy o lebky a pomstu.

Reklama

Buď měl Roman Berbr péči o garderobu fotbalistů Dukly Praha, nebo pro ně u sudího Ondřeje Ginzela zařizoval, aby ve finiši ligy nemohli nastoupit v zápase proti Plzni bojující o titul. Objednal jim totiž žlutá trička.

Článek

Článek si také poslechněte v audioverzi.

Rozhodčího Ondřeje Ginzela občas všemocný fotbalový boss Roman Berbr pověřil speciálním úkolem. Jako třeba když vyhlásil klatbu na teplického fotbalistu Tomáše Kučeru, který se ve volném čase věnuje i muzicírování, konkrétně rapu. A v jednom svém textu se nevybíravě otřel právě o Berbra.

„Pocítí to,“ slíbil Berbrovi sudí Ginzel před utkáním Dukla–Teplice, které řídil. V něm pak začal rozdávat kvanta žlutých a červených karet, ovšem zrovna drzého rappera se mu vyloučit nepodařilo.

Napomínání v podobě žlutých karet se podle policejního vyšetřovatele týkala i další komunikace mezi Ginzelem a fotbalovým superšíbrem, která se ocitla ve spisu vedeném v rámci Berbrova trestního stíhání.

Ti dva se sice spolu bavili o žlutých tričkách. Cílem komunikace byla ale podle policie snaha o oslabení týmu Dukly Praha.

A to tak, aby v komunikaci jmenovaní hráči obdrželi za karty disciplinární trest. „To by znamenalo, že nebudou moci nastoupit v následujícím zápase, který hrál tým FK Dukla Praha s FC Viktorií Plzeň,“ píše se v policejním dokumentu, do kterého měl reportér Seznam Zpráv možnost nahlédnout.

Roman Berbr, bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR, je od října 2020 zhruba se dvěma desítkami dalších osob trestně stíhán. Ve většině případů jde o korupční trestné činy spojené s manipulacemi fotbalových utkání, Berbr a skupinka jeho nejvěrnějších se podle policie měli dopustit i defraudace 2,5 milionu korun z pokladny Plzeňského krajského fotbalového svazu.

Při analýze dat z komunikačních aplikací zabaveného telefonu Romana Berbra objevila policie i tento rozhovor, který 17. května 2018 vedl tehdy mocný fotbalový boss s rozhodčím Ondřejem Ginzelem. Do textu jsme doplnili interpunkci, diakritiku a opravili další gramatické nedostatky.

Berbr: „Byla za mnou Michaela Šrámková…znáš???“

Ginzel: „Ano, znám.“

Berbr: „Pěkná holka… Něco chce, zvláštního.“

Ginzel: „Vím, není špatná.“

Berbr: „Poslala mně 3 kluky, pošlu.“

Ginzel: „Dobře.“

Berbr: „Ostrojič (správně Ostojič - pozn. red.)… Podaný…Kušnír.“

Ginzel: „Ano?“

Berbr: „Chce pro ně za každou cenu žlutá trička…yes. Je to holka šikovná, nechce moc utrácet.“

Ginzel: „OK, připravím ta žlutá trička, vědí o tom kluci, že je dostanou?“

Berbr: „Jen ona.“

Nad celou tou debatou se vznáší jeden velký otazník, který nevyřešila ani policie. A sice, kdo je to Michaela Šrámková.

Šrámek: Zneužili mého jména

Nabízí se výklad, že jde o šifru pro Michala Šrámka, v té době ředitele klubu FK Dukla Praha. Ten to zásadně odmítá. „Někdo musel zneužít mého jména. Vždyť bych byl sám proti sobě, to je úplně postavené na hlavu, proč bych si měl tři klíčové hráče svého týmu nechat vyžlutit? A to ještě před zápasem proti Plzni! Vždyť to vůbec nedává smysl…“

Podle Šrámka byla navíc právě Dukla v dlouhodobé nemilosti Romana Berbra. „V další sezoně jsem půl roku dopředu věděl, že sestoupíme. To mě znechutilo. Raději jsem z fotbalu odešel a vrátil se do stavebnictví.“

K příběhu o žlutých tričkách má Šrámek dovětek. „Že bych já šel do zápasu proti Plzni o své vůli s torzem? To si ze mě fakt někdo udělal srandu. Když jste mi to teď řekl, tak jsem z toho vnitřně nas*anej, ale zároveň se tomu uvnitř i směju,“ říká.

Na vysvětlenou: Berbrova objednávka u Ginzela proběhla po 28. kole ročníku 2017/18. Pro trio klíčových hráčů Dukly, které tvořili srbský obránce Ivan Ostojič a dva exsparťani Jakub Podaný a Ondřej Kušnír, tehdy platilo, že v sezoně nastřádali už 7 žlutých karet. Po osmém napomenutí v sezoně se uděluje distanc na utkání další.

Ginzel pískal zápas 29. kola Mladá Boleslav–Dukla. Podle teze, se kterou pracovala policie, dostal za úkol udělit jmenovaným hráčům v průběhu tohoto duelu žlutou kartu, aby tak ke svým sedmi přidali osmou. Pak by nesměli nastoupit v posledním kole proti Plzni.

To se ale reálně stalo jen Ostojičovi, kterému Ginzel osmou žlutou kartu v Mladé Boleslavi udělil. Kušnír však do utkání vůbec nenastoupil a Podaný odehrál duel bez napomínání.

Podaný: Dával jsem si majzla

„Na ten zápas si pamatuju. Dával jsem si obzvlášť majzla, abych kartu nedostal,“ vybavuje si Jakub Podaný, který dnes působí jako expert fotbalových přenosů na O2 TV.

„A víte proč? V klubu mi vyčítali, že jsem předtím tolik karet posbíral proto, abych prý mohl jet po osmé žluté kartě dřív na dovolenou. Což bylo nesmyslné. Tak jsem si dával pozor, abych tu osmou opravdu nedostal,“ říká bývalý obránce. „Jinak vám k tomu, co jste mi řekl o konverzaci pánů Berbra s Ginzelem, víc neřeknu, nic o tom nevím. A fakt netuším, co si o tom mám vlastně myslet.“

Jak napsal do spisu policejní vyšetřovatel: „Otázkou zůstává, zda si tuto „službu“ vyžádal ve skutečnosti Michal Šrámek, či někdo ze zástupců FC Viktoria Plzeň nebo přímo Roman Berbr, který se nikdy netajil tím, že má k plzeňskému týmu blízko."

Jisté je, že přímo u Ginzela objednával žlutá trička osobně Roman Berbr. A ať už si nějakého dalšího zadavatele vymyslel, nebo ne, podstatná je situace, ve které k objednávce došlo.

O titul tehdy bojovaly týmy Plzně a Slavie. Ve 28. kole Plzeň překvapivě remizovala se Slováckem a slávistické šance tak stále ještě doutnaly. Dukla už byla v lize zachráněna. V tuto chvíli přichází Berbrův kontakt s Ginzelem a debata o žlutých tričkách.

Ve 29. kole Plzeň doma porazila 2:1 tým Teplic a mistrovský titul získala. Výsledek tohoto zápasu ale dopředu nikdo neznal, takže dává logiku, že někoho mohlo napadnout „vykartovar“ pro jistotu ještě ve 29. kole v utkání Mladá Boleslav–Dukla hráče hostí tak, aby v posledním kole proti Plzni hrát nemohli. Co kdyby se o titulu rozhodovalo až na Julisce?

To se ale nakonec nestalo, Plzeň získala titul už ve 29. kole a v posledním dějství už se s Duklou hrálo jen o čest a slávu, čerstvý mistr vyhrál 5:1.

Bližší vysvětlení ke „žlutým tričkům“, ani ke skutečné identitě zadavatele, pokud nějaký další byl, bohužel ani Roman Berbr ani Ondřej Ginzel redakci Seznam Zpráv neposkytli.

„Klient nemá v tuto chvíli zájem cokoli komentovat,“ vzkázal Berbrův právní zástupce Tomáš Gřivna.

Co se týče rozhodčího Ginzela, ten reportérovi Seznam Zpráv nejprve sdělil, že se nemá k čemu vyjadřovat. „To jste hodný, že mě s tím chcete seznámit, ale já musím pracovat, nemám vám co říct.“ Následujícího dne se Ginzel sám ozval. S tím, že by chtěl přeci jen vědět, o co jde. A že se ještě ozve. Poté, co mu redakce výtah z jeho inkriminované komunikace s Berbrem zaslala, už ale přestal komunikovat. A podle všeho si dokonce telefonní číslo reportéra Seznam Zpráv zablokoval tak, aby se mu na jeho mobil nemohl dovolat.

Ondřej Ginzel na podzim odpískal 6 utkání nejvyšší soutěže, 5 ve druhé lize a další v Mol Cupu.

Rapper Kučera se čtyřmi lebkami

Ginzel nevysvětlil ani jinou svou komunikaci s Berbrem, která se objevila ve spisu v souvislosti s utkáním Dukla–Teplice (1:0). Hrálo se 23. listopadu 2018. A zvláštní na něm bylo, že v něm domácí tým obdržel jednu žlutou kartu. Z teplického celku byli vyloučeni Jindráček s Jeřábkem a dalších šest jejich spoluhráčů bylo napomínáno žlutou kartou, včetně Tomáše Kučery.

Právě on se v těch dnech objevil v titulcích několika médií. Jako rapper TK27 se totiž podílel na nahrávce Off Season, již natočil společně s hudebníkem, který vystupuje jako Cashanova Bulhar.

Kučera tam rapuje: „Hraju za Teplice, ne za vyj*nou Spartu, j*u toho Berbra a samozřejmě Peltu.“ Etická komise FAČR za znevážení jména fotbalu vyměřila Kučerovi pokutu 60 000 korun, odvolací komise ji pak snížila na 40 000.

Ale v zákulisí se děly i jiné věci. V den zápasu Dukla–Teplice posílá Berbr rozhodčímu utkání Ginzelovi zprávu: „Tomáš Kučera.“ A přidá čtyři emotikony lebek.

Ginzelova odpověď: „Je mi to jasné.“ Berbr pošle emotikon zdviženého prstu. A Ginzel reaguje: „Pocítí to.“ O poločase duelu pak Berbrovi napíše: „Těžké, pak zavolám.“

„Policejní orgán má za to, že Ondřej Ginzel dostal od Romana Berbra pokyn, aby vyloučil hráče týmu FK Teplice Tomáše Kučeru jako pomstu za zmiňovaný videoklip,“ píše se v policejním spisu. I tady vyšetřovatel dochází k závěru, že „uvedená komunikace popisuje moc a vliv Romana Berbra na fotbalové rozhodčí. Prostřednictvím těchto rozhodčích se mu dařilo hrubě ovlivňovat fotbalová utkání napříč soutěžemi, čímž způsobil hrubé porušení regulérnosti soutěže.“

Vedle už zmíněného trestního stíhání vedeného policií se dalšími skutky Romana Berbra a také mnoha dalších osob zabývá i Etická komise Fotbalové asociace ČR.

A co na to všechno říká fotbalista-rapper Tomáš Kučera? „Fotbal nehraju týden, už tenkrát na Julisce mi to bylo jasné. Ten zápas byl řízen jednoznačně tendenčně… Rozhodčí byl od začátku arogantní. A kdo tam byl, tomu bylo jasné, že jde o revanš za tu písničku. Když mi teď říkáte, co si o tom pan Berbr s rozhodčím psali, jen to potvrzuje všechny předpoklady.“

Reklama

Související témata:
Tomáš Kučera
Ondřej Ginzel

Doporučované