Hlavní obsah

Policie ho trestně stíhá v aféře Berbr. Jako funkcionář dál nasazuje sudí

Foto: Profimedia.cz

Coby asistent rozhodčího si Miloš Vitner podle obvinění vyslechl před druholigovým utkáním nabídku k úplatku. Snímek je ilustrační.

Reklama

Policie ho obvinila z korupce, a tak jako sudí teď Miloš Vitner na hřiště nesmí. Jako funkcionář však nadále řídí fotbal v Ústeckém kraji, v roli sekretáře nasazuje dokonce rozhodčí k zápasům. Fotbalová asociace to hodlá řešit.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Někdejší boss českého fotbalu Roman Berbr už stojí zcela mimo dění v tomto populárním sportu. Společně s ním byly zejména z korupčních trestných činů obviněny i další dvě desítky osob, většinou rozhodčích. Nikdo z nich z rozhodnutí asociace pískat nesmí, trestně stíhané osoby nejsou nasazovány k zápasům.

Patří k nim i Miloš Vitner. V Ústeckém krajském fotbalové svazu ovšem nadále zastává důležitou roli sekretáře. Je tedy stále zaměstnancem Fotbalové asociace ČR. A ač sám s praporkem v rozhodcovském dresu k utkáním nastoupit nesmí, má na starosti delegování jiných sudí k duelům krajských soutěží.

Ve čtvrtek se i Vitnerovým případem hodlá zabývat Etická komise FAČR. Její předseda Jan Eisenreich dostal zmocnění nahlížet do policejního vyšetřovacího spisu. A tak měl možnost případy, které jeho předchůdci v Etické komisi formálně otevřeli a pro nedostatek důkazů „hibernovali“, opět oživit. Podrobněji jsme o tom psali zde.

V telefonátu s reportérem Seznam Zpráv se Miloš Vitner odmítl k obsahu svého trestního stíhání jakkoli vyjádřit, s odkazem na to, že policejní vyšetřování stále probíhá. V minulosti se v médiích vyjádřil, že na tisíc procent věří ve svou nevinu.

Proč se dostal do problémů?

Všechno se váže ke druholigovému utkání mezi Slavojem Vyšehrad a Chrudimí. To se hrálo 7. června 2020. A podle policií vypracovaných dokumentů se právě toho dne dopoledne, několik hodin před zápasem, celá rozhodcovská trojice potkala s Romanem Rogozem, tehdy sportovním ředitelem Vyšehradu.

Hlavní sudí Jiří Musil a jeho asistenti Zdeněk Koval a Miloš Vitner se s ním sešli v hotelu Pyramida, který v Praze najdete přímo pod strahovským kopcem, kde se na Rošického stadionu duel uskutečnil.

Kolik je 170 000 „v zahraničních penězích“?

Co se na schůzce vyprávělo, zaznamenala podle všeho policejní operativní technika.

Berbrův blízký přítel a spolupracovník Roman Rogoz podle policejního usnesení v průběhu rozhovoru sdělil: „Musíme dnes vyhrávat o poločase, kluci, já pak nejsem schopen dávat tyhle situace… Když povedeme o poločase a skončí, že vyhrajeme, tak dostanete 170 000. To je všechno. No já to musel přepočítat, kolik je to v těch zahraničních penězích, ale takhle to je.“

Nakonec byl Roman Rogoz po utkání velmi zklamán. V poločase vedla Chrudim 2:0 a zápas vyhrála 3:1. Z výsledku lze odtušit, že sudí slíbený úplatek nedostali, Vyšehrad požadovaného vítězství nedosáhl.

Rogoz každopádně den po utkání spílal hlavnímu sudímu Musilovi: „Jsem zaskočenej. Takhle málo jsem tě nikdy nezažil, znal jsem tě jako většího bojovníka.“

Rogozovo zklamání muselo být o to větší, že na zápase „pracoval“ nejen s rozhodčími. Z rozhovoru, který před zápasem vedl s chrudimským šéfem Tomášem Linhartem to dokonce mohlo vypadat, že hosté přijeli k utkání schválně oslabeni. (Více jsme o tomto případu psali zde.)

A také Tomáše Linharta, člena Ligového výboru LFA, si Etická komise FAČR na čtvrtek pozvala.

Rogoz, sudí Musil i jeho asistenti Koval a Vitner byli v říjnu 2020 obviněni z korupční trestné činnosti. A případem svého sekretáře Vitnera se tehdy Ústecký krajský fotbalový svaz zabýval na úrovni svého výkonného výboru.

„Dostal jsem do něj důvěru, stejně jako od vedení FAČR,“ odkazuje se dnes Vitner na stanovisko vedení asociace, jež tehdy reprezentovali předseda Martin Malík či generální sekretář Jan Pauly mladší. „Dostal jsem důvěru s tím, že se u mě bude ctít presumpce neviny,“ zdůrazňuje Vitner.

O principech má Fousek jasno, v praxi zatím nezasáhl

Současné vedení Fotbalové asociace ČR zosobněné předsedou Petrem Fouskem avizuje postoj, který se liší od stanoviska osob, jež řídily fotbal před 3. červnem, kdy valná hromada FAČR zvolila nového předsedu a nový výkonný výbor asociace.

„Presumpce neviny je záležitost trestního práva, ale již před volební valnou hromadou jsem opakovaně deklaroval, že ve fotbale by se měla uplatňovat presumpce viny,“ reagoval Fousek na dotaz Seznam Zpráv ohledně případu Miloše Vitnera.

„Pověst a renomé fotbalu je třeba chránit a stavět nad zájmy jednotlivce. Nejde pouze o konkrétní případ Miloše Vitnera, ale všech těch, kteří v rámci fotbalu zastávají funkce,“ pokračuje Fousek.

„Z pracovně-právního hlediska záležitost řeší generální sekretář FAČR (Michal Valtr), protože teprve před několika dny bylo s panem Vitnerem obnoveno disciplinární řízení na půdě Etické komise FAČR, které začalo již před rokem,“ uzavírá Fousek.

Trestně stíhaný Miloš Vitner se těší velké podpoře předsedy ústeckého fotbalového kraje Martina Hrdličky, syna funkcionářské legendy FK Teplice. „Když se ten případ kolem Miloše Vitnera objevil, byli všichni pro, ať ve funkci sekretáře zůstane. Kluby z krajského přeboru byly jednoznačně pro jeho setrvání. Podle mě je to nejlepší sekretář v republice,“ míní Hrdlička. „Řekl mi, že má čisté svědomí a já mu stoprocentně věřím, protože svoji práci dělá fakt dobře.“

Vedle role sekretáře působí Vitner v rámci krajského svazu i v roli sekretáře tamní disciplinární komise, jakož i komise rozhodčích, kde je zodpovědný za nasazování sudích k utkáním krajských soutěží.

Reklama

Doporučované