Hlavní obsah

Poločas v Premier League: Formuje se bitva o záchranu

Foto: Profimedia.cz

Útočník Watfordu Emmanuel Dennis (vlevo) slaví svou trefu proti Chelsea.

Reklama

Anglická Premier League právě vkročila do druhého poločasu. Podzimní dění a jarní vyhlídky ve spodním patře hodnotí Karel Tvaroh.

Článek

Hodnocení jednotlivých celků je založeno čistě na sportovních výkonech předvedených v rámci aktuálního ročníku Premier League. Mužstva jsou seřazena podle aktuálního umístění (ke dni 12. 1. 2022) v ligové tabulce.

Crystal Palace

Patrick Vieira a jeho realizační tým odvedl od léta obří kus práce. Palace se zlepšili snad ve všech měřitelných ohledech. Po éře konzervativního kouče Roye Hodgsona, která se nesla čistě v duchu tuhého záchranářského boje, se Vieira a spol. vydali cestou nové – atraktivnější identity. Palace totiž od léta zvedá diváky ze sedaček, ale i z těch nejpohodlnějších pohovek.

Vieirova koncepce úspěšně staví na dravém mládí. Klub přivedl na hostování z Chelsea Connora Gallaghera, jednoho z těch nejkreativnějších borců, kteří v současnosti běhají po pažitech Premier League. Ze stejné adresy se natrvalo stěhoval i nadějný stoper Marc Guehi, teprve 21letý fotbalista, jenž už nyní vykazuje hvězdný potenciál. Důstojný prostor po zásluze dostává i produktivní francouzské duo – Michael Olise a Odsonne Edouard (letní posila ze Celticu Glasgow). K tomu všemu ještě doplňme rozdílového Zahu a navrátivšího Ezeho, a vyjde nám 11. celek Premier League.

Na základě statistiky xP, tedy očekávaných bodů za předvedené výkony, by Eagles měli aktuálně mít o 8 bodů více. V tomhle ohledu jsou suverénně největšími smolaři celé ligy.

Palace má potenciál umístit se v horní polovině tabulky. Svou letošní sílu Gallagher a spol. nejlépe demonstrovali při říjnovém vítězství na Manchesteru City. Citizens sice šli o poločase do desíti, ale tou dobou už prohrávali 0:1. Eagles se dopředu nijak bezmyšlenkovitě nehnali a svého soupeře prakticky k ničemu nepustili. Smrtící brejky, precizně organizovaný presink a chladnokrevná trpělivost – to vše vyneslo Palace dosud nejcennější 3 body.

Známka Karla Tvaroha 1

Brentford

Brentford se vrátil do Premier League, chcete-li zpátky mezi anglickou fotbalovou elitu, po dlouhých 74 letech. Do ročníku Včely vylétly dechberoucím způsobem, když ve své premiéře před zaplněným stadionem zválcovali nebohý Arsenal. Neokoukaný technik Bryan Mbeumo, hlavičková mašina Ivan Toney nebo vrtkavý Sergi Canos okamžitě oslnili.

V říjnu Včely zatlačily nevídaným způsobem Chelsea a jen s vrchovatou porcí smůly nakonec podlehli 0:1. Nejkrásnější zápas podzimu sehrály Včely v domácím klání s Liverpoolem. Strhující bitva proti svěřencům Jürgena Kloppa vyústila v remízu 3:3.

Pak ale Brentfordu došel pověstný nováčkovský nádech euforie, vážnější zranění se kupila a samozřejmě k nepohodě nepřispěla ani covidová nejistota. Mínus patří Včelám za porážky s Norwichem a Burnley a za zbytečnou remízu s Newcastlem. Nezapomínejme ovšem, že se před sezonou jednalo alespoň papírově o jednoho z největších outsiderů.

Známka Karla Tvaroha 1-

Aston Villa

Aston Villa si od léta prošla několikaměsíčním interním zemětřesením. Jack Grealish, klubový talisman, byl prodán do Manchesteru City za rekordních 100 milionů liber. Pod koučem Deanem Smithem, dalším neodmyslitelným symbolem novodobé éry Villy, se hráčům výsledkově ani herně příliš nevedlo, a tak přišel nepopulární vyhazov. Na jeho místo se usadila fotbalová legenda té nejvyšší jakosti – Steven Gerrard. Od příchodu exkouče Glasgow Rangers směřují červenomodří vzhůru. Na jaře by měli směle zabojovat o pozice v horní polovině. O manažerském kumštu Gerrarda a okolnostech jeho přestupu se můžete dočíst zde.

Známka Karla Tvaroha 3

Southampton

Časy, kdy se Svatí rvali o pohárová umístění v sestavě s Van Dijkem, Maném nebo Longem, jsou dávno pryč. Současný tým Ralpha Hassenhütla má skromnější cíle, za nimiž si zuby nehty kráčí. Saints si vcelku nenápadně proplouvají ročníkem. Hráčům Fantasy záleží na výsledcích Southamptonu snad jen kvůli letnímu angažování Tina Livramenta. Talentovaný 19letý krajní obránce se na Jih Anglie stěhoval z Chelsea, a od svého příchodu patří k nejlepším bekům v Premier League.

Jediné, co může fanoušky Svatých významněji trápit, je herní a výsledková nevyrovnanost. Na Svaté není spoleh. Současní Saints snad ani nedokážou produkovat jakousi kýženou stabilitu. Pravidelně tak střídají vítězné šňůry s nekončícími porážkami. Saints například nedokázali ani jednou zvítězit od srpna do října, ale posléze uhráli 10 bodů ve 4 zápasech.

Známka Karla Tvaroha 2-

Everton

Everton patří na rozdíl od Southamptonu k poměrně čitelným účastníkům. Ovšem na vlastní škodu. Již tradičně měli Toffees před sezonou vysoké ambice a opět prožili výtečný start. Jenže jak mají evertonští ve zvyku, podzimní forma prudce klesla. Nastolit potřebnou stabilitu se nepodařilo ani samotnému Benitezovi, muži, jenž v minulosti vedl nenáviděný Liverpool. Právě kvůli své historii nebyl španělský konzervativní trenér přijat zrovna s otevřenou náručí.

Pochvalu si vyslouží zejména Demarai Gray, jenž se v létě přesunul z Bayeru Leverkusen za pouhých 1,7 milionu liber. Gray se stal z pozice křídelníka při absencích Richarlisona a Calverta-Lewina nečekaným lídrem ofenzivy Evertonu. Bez jeho přínosu by Benitez koncem prosince zřejmě kroužil na liverpoolském úřadu práce.

Známka Karla Tvaroha 4

Leeds

Kouč Marcelo Bielsa je sice fotbalovým géniem, ale v aktuálním ročníku zbytečně doplácí na svou tvrdohlavost. Neústupně hraje pořád to samé, ačkoliv na svůj vytoužený herní styl nemá k dispozici ty nejlepší hráče, tedy rozumějme hráče dostatečně schopné. Kosa „Marodka“ Leeds nikterak nešetřila, nicméně účastníka Premier League by neměl výpadek několika hráčů vyloženě ochromit. A to jakkoliv důležitých.

Zmar současného Leedsu se promítl v utkání na Manchesteru City, kdy se hosté prezentovali naivním fotbalem a inkasovali celkem sedmkrát. A to mohlo být ještě o poznání hůř. Světlou nadějí pro jarní fázi tak zůstává snad jen senzační Raphinha, jenž dokáže rozhodovat zápasy vlastní genialitou. Ale od „Bielsovců“ to chce mnohem víc.

Známka Karla Tvaroha 4

Watford

Od Watfordu jsme toho ani moc nečekali. Od začátku bylo křišťálově jasné, že Sršni svými kvalitami patří do holého boje o sestup. S tradičně brzkou trenérskou rošádou, jimiž jsou ve Watfordu léta proslulí, taktický velmistr Claudio Ranieri nahradil Xisca Munoze. S italským koučem se Hornets instantně zvedli. Zejména v ofenzivní fázi patří Watford k mimořádně atraktivním mužstvům, bereme-li v potaz jejich aktuální umístění a hodnotu kádru.

Hornets dokázali doma senzačně přehrát Manchester United (4:1), jemuž nepomohl ani značně frustrovaný Cristiano Ronaldo. I impozantní triumf na hřišti Evertonu (5:2), kde Watford zvítězil poprvé v klubové historii, patří do podzimního portfolia veleúspěchů žlutočerných. Pololetní pochvalu si zaslouží zejména produktivní Emmanuel Dennis, Ismaila Sarr nebo Josh King.

Známka Karla Tvaroha 3

Burnley

Už se zdálo, že se skromné Burnley pod koučem Dychem v Premier League stabilizovalo. Ale nepřesvědčivý podzim v kombinaci s covidovou smůlou a třeba i nečekanou sněhovou vánicí, která měla na svědomí odložení domácího klání se Spurs, Burnley na vyhlídkách do jarní fáze vyloženě nepřidaly. Nebýt supermana Maxwela Corneta, jenž do Premier League vlétl nevídaným způsobem, mohlo se Burnley už celkem brzy chystat na sezonu v Championshipu.

Známka Karla Tvaroha 3-

Newcastle

Pro tragický Newcastle bychom našli snad pouze jediný druh omluvenky. Tou je kumulace zranění největších opor, která kvalitou úzký kádr Strak značně pochroumala. Newcastle aktuálně eviduje jedinou výhru a společně s posledním Norwichem se průběžně přetahuje o titul nejhorší obrany v lize. Jaro v režii Strak představuje zoufalý boj o život. O současné situaci v Newcastlu informujeme podrobně zde.

Známka Karla Tvaroha 5

Norwich

Od počátku se zdála představa, že Norwich uspěje s otevřeným kombinačním stylem, přinejmenším jako naivní. Pokud nejste nejlepší (tedy Citizens), v nejnáročnější lize světa je zapotřebí se přizpůsobit konkurenci. Minimálně je třeba svůj taktický plán vhodně upravit. Aktuálně nejhorší obrana v lize má na svém kontě drtivé porážky 0:7 s Chelsea, 0:5 s Manchesterem City a také s Arsenalem. Dlužno dodat, že zaslouženě.

Známka Karla Tvaroha 5

Reklama

Související témata:

Doporučované