Hlavní obsah

Z telefonů fotbalových bossů: Berbr šel po Tvrdíkovi, chtěl po něm peníze

Foto: Profimedia.cz

Jan Nezmar (vpravo) coby sportovní šéf Slavie neustále uháněl svého šéfa Jaroslava Tvrdíka, aby cosi proplatil Romanu Berbrovi.

Reklama

aktualizováno •

Policie pracuje s tezí, že existoval plán vyvést úplatek pro Romana Berbra za pomoc při zisku titulu Slavie, a to formou přestupní částky za příbramského fotbalistu Jana Matouška. Prostřednictvím Jana Nezmara Berbr peníze vymáhal.

Článek

„Pro vás pracovat je šílený,“ sdělil Roman Berbr svému kontaktu ve Slavii, tedy Janu Nezmarovi, v říjnu 2018. Spojoval to s podporou rozhodčích, kterou měl Slavii zajišťovat. Nebo se tak alespoň tvářil.

Příklad? „Berka OK, Turek dnes OK,“ poznamenal Berbr ve zprávě zaslané 4. října 2018. Pár dní po prohře Slavie 1:2 na hřišti Baníku Ostrava, kde pískal Ondřej Berka. A v souvislosti s utkáním Evropské ligy v Petrohradu, které řídil Hüseyin Göçek z Turecka. A Slavia tam podlehla 0:1.

Za své služby si Roman Berbr po fotbalové Slavii podle všeho nárokoval i odměnu. A nejspíš nikoli zanedbatelnou sumu, protože zejména po celý rok 2020, prakticky až do svého říjnového zatčení, neustále naléhal na slávistického sportovního šéfa Jana Nezmara, aby to už se šéfem klubu Jaroslavem Tvrdíkem konečně nějak vyřídil. Stále se to však nedařilo.

„Honza píše, že to politik odpískal, že je konec = 0,“ napsal Roman Berbr, tehdy místopředseda Fotbalové asociace, dne 20. srpna 2020 šéfovi příbramského klubu Jaroslavu Starkovi. Policie to pochopila tak, že Jaroslav Tvrdík vystavil vyžadované transakci definitivní stopku.

Neposkytl jsem Romanu Berbrovi žádné finanční prostředky a nedopustil jsem se žádného porušení zákona. Slavia tituly vyhrávala proto, že byla poslední 4 roky prokazatelně nejlepší sportovní klub v zemi.
Jaroslav Tvrdík, šéf Slavie

Berbr nicméně vyzval Starku k tomu, aby se do jednání také zapojil. „Od po jdi po něm,“ vyzval Starku k tomu, aby od pondělí začal věc také urgovat. Podle vyjádření Jaroslava Tvrdíka ovšem k žádné takové platbě nikdy nedošlo.

„Neposkytl jsem Romanu Berbrovi žádné finanční prostředky a nedopustil jsem se žádného porušení zákona. Slavia tituly vyhrávala proto, že byla poslední 4 roky prokazatelně nejlepší sportovní klub v zemi. Nepotřebovali jsme, aby nám rozhodčí či kdokoli další jakkoli pomáhal, a také se to na hřišti nedělo. Nevolili jsme Romana Berbra a šli jsme proti kontinuitě berbrovských poměrů,“ vyjádřil se k tomu pro Seznam Zprávy slávistický šéf Jaroslav Tvrdík.

„My dlužíme,“ přiznal Nezmar Berbrovi

Nově zjištěné skutečnosti, které se částečně objevily na webu efotbal.cz a částečně vyplynuly z vlastního pátrání Seznam Zpráv, podle všeho volně navazují na poznámku policejního vyšetřovatele o poznatku, že za výhru v ligovém ročníku 2018/19 měl mít Roman Berbr od funkcionářů SK Slavia Praha slíbený milionový úplatek. O tom jsme již napsali zde.

Nově se redakce Seznam Zpráv dostala k dalším informacím ze spisu, z té části, která zachytila provoz v komunikačních aplikacích Berbrova policií zabaveného telefonu.

Od února do srpna zachycuje řadu konverzací, zejména mezi Berbrem a Janem Nezmarem, tehdy sportovním ředitelem Slavie. „My dlužíme,“ připouští v ní Nezmar, že Berbrův nárok je podle něj oprávněný. A rozčiluje se, že svého šéfa Jaroslava Tvrdíka věčně nemůže sehnat.

Ze spisu vyplývá, že Tvrdík byl jako jediný ve Slavii oprávněn dát pokyn k provedení platby, kterou Berbr neustále opakovaně vyžadoval. „Potřebuji to dotáhnout, nejde již jen o mě,“ napsal Berbr třeba 25. března 2020. Samozřejmě Nezmarovi.

„0 bodů stále,“ komentoval Berbr situaci o měsíc později, když žádné peníze stále nedorazily. A 7. května pokračuje: „Stále ticho… rok…“ To je důležité. Podle této poznámky čekal na peníze už rok, tedy zhruba od května 2019, kdy Slavia získala předchozí mistrovský titul, s nímž policejní vyšetřovatel ve své poznámce spojil údajně slíbený úplatek milion korun.

Roman Berbr o své kauze nemluví ani s policií, ani s novináři, takže získat jeho vyjádření není v tuto chvíli možné. „Klient nemá zájem v tuto chvíli cokoli komentovat,“ sdělil redakci Seznam Zpráv advokát Tomáš Gřivna, který Romana Berbra zastupuje.

Berbr v souvislosti s vyžadovanou platbou zmiňuje faktury, které zaslal a čekal jejich proplacení. Na jejich základě měla být podle všeho platba ve finále nasměrována na společnost Notilea s utajeným vlastníkem na Seychelách. Roman Berbr je podle obchodního rejstříku členem správní rady této společnosti. Právě na Notileu je zaknihováno několik nemovitostí, kterými Berbr disponuje. A podle všeho i další majetek, jako například sbírka jeho luxusních automobilů.

V komunikaci Nezmara s Berbrem jsou zmiňovány i další osoby ze Slavie, například finanční ředitel Daniel Konrád.

„Jinak mi dnes finanční psal, že Jaroslav (Tvrdík) je s ním v komunikaci ohledně dalších peněz do PB. Ale nevím, kolik jsme už poslali a ani kolik teď budeme posílat, říkal finanční, že mi dá info.“ Berbrova reakce? „Já vím o nule. Jednodušší je to udělat napřímo, tak jak se již dohodl… Tohle bude na další rok.“

Důležitá je zmínka o PB, tedy patrně o Příbrami. I v souvislosti s tím, že Berbr urgoval vymáhanou sumu také prostřednictvím Jaroslava Starky, dlouholetého šéfa příbramského klubu, došel policejní vyšetřovatel k tomuto názoru: „Úplatek mohl být vyveden formou přestupní smlouvy za hráče Jana Matouška.“ Alespoň tak to zmiňuje policejní dokument, do kterého měl reportér Seznam Zpráv možnost nahlédnout.

Jinými slovy: Policie pracuje s verzí, že údajný úplatek od Slavie směrem k Berbrovi mohl být účetně zakryt tak, že platba neměla jít napřímo, ale měla být skryta do transferní sumy, kterou Slavia zaplatila Příbrami za Matouškův přestup. A část těchto peněz měla pak z Příbrami putovat k Berbrovi, případně do firmy Notilea, s níž je Berbr spojen.

Starka: Policejní spekulace mě nezajímají

Talentovaného Matouška si Slavia zajistila smlouvou o jeho přestupu už v srpnu 2018. V kádru Slavie Matoušek působil od září 2018 do února 2019, jinak hrál na hostováních v Příbrami, Jablonci a nyní v Liberci. Slavia za něj podle informací v médiích měla zaplatit nejméně 35 milionů korun, podle některých zdrojů až 50 milionů. Není známo, do kolika splátek byla platba rozfázována a podle jakého harmonogramu načasována a realizována.

„Já myslím, že za Matouška už Slavia všechno, co měla, zaplatila,“ říká příbramský fotbalový boss Jaroslav Starka.

Tezi, že by nějakou část peněz za Matouška měl přeposílávat Romanu Berbrovi, Starka odmítá. „To je nesmysl,“ sdělil reportérovi Seznam Zpráv. „Policejní spekulace mě nikdy nezajímaly. Kolikrát vycházejí ze lživých důkazů, já vím, o čem mluvím,“ dodal. Že by měl po Jaroslavu Tvrdíkovi někdy vymáhat nějaké peníze pro sebe, příbramský klub, či pro Romana Berbra nebo firmu Notilea, si podle svých slov nevybavuje. „Žádnou Notileu neznám, to slyším prvně.“

Jan Nezmar ovšem po Tvrdíkovi jakési peníze pro Berbra neustále vymáhal. Začátkem července loňského roku dokonce Nezmar Berbra informoval, že ve Slavii odmítl podepsat prodloužení své pracovní smlouvy, „dokud se to nesrovná“.

Tvrdíkovo tvrzení, že se nic nesrovnalo, podporuje fakt, že Nezmar ze Slavie na konci srpna loňského roku skutečně odešel.

„Jestliže jsou k něčemu dobré nezákonné a z kontextu vytržené úniky informací z trestního spisu, tak k tomu, že je vidět závěr šetření. Neposkytl jsem Romanu Berbrovi žádné finanční prostředky a nedopustil jsem se žádného porušení zákona,“ zdůrazňuje dnes Jaroslav Tvrdík.

„Kopeme do něj všichni“

A co k tomu všemu říká Jan Nezmar, který po odchodu ze Slavie pracoval v Polsku a nyní pro společnost Deloitte? V dnešním krátkém rozhovoru s reportérem Seznam Zpráv se odkázal na své nedávné vyjádření, že v rámci svého fotbalového působení rozhodně nikdy nepřekročil zákon. „České fotbalové prostředí považuji za nezdravé, a proto jsem ho opustil.“

O několik hodin později doplnil Jan Neznar další sdělení: V současné době se nemůžu vyjádřit k informacím zveřejňovaným v médiích, neznám obsah spisu a v této věci jsem nebyl kontaktován orgány činnými v trestním řízení. Můžu však jednoznačně vyloučit, že bych sjednával jakékoliv úplaty či plnění, které jsou mi podsouvány v médiích."

Nezmar dodává: „V rámci své pozice jsem jednal na denní bázi o obchodních záležitostech, včetně pohledávek a závazků z nich plynoucích se zástupci klubů, FAČR, LFA apod.“ Nezmar prohlašuje, že ami přitom nejednal v rozporu se zákonem, ani s předpisy fotbalovými.

„Kopeme do něj všichni,“ informoval Nezmar průběžně Berbra o stavu nátlaku na Jaroslava Tvrdíka, aby proplatil Berbrem vymáhanou sumu. „Já už jsem skoro rezignoval,“ napsal Nezmar loni 7. května. My jsme úplně v pí*i odstřižení, všechny nás blokuje a řeší jen ty h*vna okolo roušek,“ odkázal se na pandemickou situaci a patrně také na dodávky zdravotnického materiálu z Číny, na kterých Jaroslav Tvrdík kooperoval.

„Dnes se po strašně dlouhé době ozval Syrovátkovi (místopředsedovi představenstva Slavie, pozn. red.), ale prý mu jen řekl, že chce, abych kandidoval na předsedu LFA (Ligové fotbalové asociace), a ať mě přemluví… My jsme domluveni se Syrovátkou a Konrádem (finančním ředitelem), že až se (Tvrdík) ozve, tak první věc s ním budeme řešit tohle! Ale kdy to bude, to prostě neumím říct…“

K otázkám, o jakou platbu se mělo jednat, v jaké výši a za co, se Jan Nezmar nevyjádřil.

Pozn.: Článek jsme aktualizovali o další vyjádření Jana Nezmara.

Reklama

Doporučované