Hlavní obsah

Přijede popravčí četa? ptal se hradní kancléř Mynář fotbalového šíbra Berbra

Foto: ČTK

Na utkání Slavie s Chelsea se Vratislav Mynář zahřál červenobílou slávistickou šálou. Jinak ale přeje barvám Slovácka.

Reklama

aktualizováno •

Ve spisu, který policie vede v souvislosti s vyšetřováním aféry Romana Berbra, se objevuje i jméno Vratislava Mynáře, kancléře prezidenta republiky. U mocného fotbalového šíbra podle všeho hledal podporu pro klub 1. FC Slovácko.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

V dobách své největší slávy a moci se Roman Berbr, tehdy místopředseda Fotbalové asociace ČR, cítil jako nedotknutelný král.

Není divu. Komu z nás se stane, tak jako právě Berbrovi, aby mu na mobilu blikla zpráva „pls help“, tedy žádost o pomoc, od tak vlivného člověka, jakým je Vratislav Mynář, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky.

Podle policejních vyšetřovatelů se tato žádost týkala podpory, nebo možná lépe řečeno ochrany prvoligového klubu 1. FC Slovácko před rozhodčími. V tom smyslu, aby sudí klubu neublížili.

Roman Berbr je nyní trestně stíhán pro rozsáhlou korupci spojenou s manipulacemi fotbalových soutěží a také pro zpronevěru několika milionů korun.

Prostřednictvím mluvčího Kanceláře prezidenta republiky se Vratislav Mynář k otázkám, jež mu reportér Seznam Zpráv k tomuto tématu zaslal, odmítl vyjádřit. S odkazem na to, že naše redakce patří mezi mediální tituly, s nimiž kancelář nehodlá komunikovat.

Na kalendáři visel lístek s datem 12. dubna 2018, když Mynář Berbrovi napsal: „Hezký den v sobotu přijede popravčí četa nebo je to ok?“

Berbrova odpověď: „zjistím.“

Mynář: „pls help.“

Berbr: „Vše ok.“

Oba muži si takto psali dva dny před utkáním Slovácko-Brno (1:0), které pískal rozhodčí Petr Ardeleanu. Média žádnou kontroverzní situaci v utkání nezaznamenala.

Konverzaci Berbra s Mynářem přinášíme v originálním znění, tak jak ji zachytil policejní spis. Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu objevili korespondenci mezi Berbrem a hradním kancléřem při analýze dat z Berbrových mobilních telefonů.

Reportér Seznam Zpráv měl možnost nahlédnout do policejního dokumentu, který obsah komunikace mezi Berbrem a Mynářem analyzuje. Podle policejního orgánu Mynář skrytě žádal fotbalového funkcionáře Berbra o „dozor“ nad nominací rozhodčích, kteří rozhodovali utkání týmu 1. FC Slovácko. V sezonách 2017/18 i 2018/19, ze kterých zaznamenaná komunikace pochází, bojoval tým z jihu Moravy o záchranu v prvoligové soutěži.

Kancléř jede do Lib…

Vyšetřovatelé ve své poznámce poukazují na to, že Mynář v této věci oslovoval Berbra, ačkoli jemu z pozice místopředsedy asociace oficiálně žádná pravomoc nad nasazováním sudích nenáležela. To měla v kompetenci komise rozhodčích, do jejíž práce Berbr neměl zasahovat.

Realita byla ale jiná. Sekretáře nebo jiné činovníky rozhodcovských komisí osobně dirigoval nebo přinejmenším kontroloval a úkoloval. Tak třeba 3. října 2019 poslal místopředsedovi ligové komise rozhodčích Martinu Wilczekovi povel: „kancléř jede do Lib… dej Zelimu vědět, ať je pohoda.“ Wilczekova reakce: „Zařídím, snad bude spokojen.“

Nehrálo se, pravda, v Liberci, ale na Slovácku. A domácí celek porazili tým Slovanu Liberec 3:1. V utkání nastaly dvě sporné situace, které rozhodčí Zelinka řešil s videorozhodčím a obě rozhodl ve prospěch domácích. Slovácku branku po hraniční ofsajdové situaci přiznal, liberecký gól pro Balutovo předchozí hraní rukou zrušil.

Z fotbalového prostředí má k současné hradní suitě nejblíž šéf Slavie Jaroslav Tvrdík, jeden z architektů plánu masivních čínských investic, deklarovaných prezidentem MIlošem Zemanem. Tyto investice se však posléze nekonaly.

Foto: ČTK

Vratislav Mlynář s prezidentem MIlošem Zemanem na utkání Slavia-Inter Milán. Vedle nich zcela vlevo stojí Jaroslav Tvrdík, boss Slavie.

Na Pražský hrad měl v době, kdy působil coby předseda Fotbalové asociace, vždy otevřené dveře i Miroslav Pelta. Pravidelně tam byl zván na společenské večírky, nechyběl ani v české delegaci, která v čele s prezidentem Milošem Zemanem zamířila svého času na státní návštěvu do Číny.

Že má Vratislav Mynář blízko k fotbalu, také nepřekvapí. Vedle toho, že coby fanoušek často chodí na velké pohárové zápasy Slavie, sám funkcionaří v Osvětimanech. A nikdy se příliš netajil ani svou přízní k barvám prvoligového klubu 1. FC Slovácko, který vlastní podnikatel Zdeněk Zemek.

Že měl Vratislav Mynář takto blízko i k Romanu Berbrovi, ovšem může být pro leckoho překvapující. Ti dva spolu podle všeho řešili i leteckou přepravu národního týmu vládním speciálem. A při té příležitosti 9. února 2018 požádal Mynář, aby byl mezistátní duel se Slovenskem sehrán na stadionu Slovácka. A také o dlouhodobou přízeň.

Duel Ligy národů proti Slovensku se sice v roce 2018 uskutečnil v pražském Edenu, ale v Uherském Hradišti, tedy na stadionu, kde hrává Slovácko, se v tomtéž roce hrálo s Ukrajinou.

Musíme si pomáhat!

Berbr s Mynářem se podle všeho potkávali na fotbale i jinde. „Pane kolego v sobotu Bohemians?????“ tázal se Mynář Berbra v říjnu 2018. „YES,“ odvětil mu kolega Berbr a Mynář to kvitoval emotikonem zdviženého palce.

Pár dní nato opět řešili blíže neupřesněné lety. Mynář napsal: „zařízeno, potvrzeno, můžete letět.“ Berbr poděkoval a Mynář poznamenal: „musíme si pomáhat.“ Na to Berbr: „Jsem pro… to umím.“ A Mynář dodal: „to jsem si jist.“

Vedle dotazu na popravčí četu před utkáním s Brnem se Mynář ozval Berbrovi i 18. dubna 2018, před utkáním s Duklou. „Hezký den sobota moc důležitá,“ napsal Mynář. A Berbr odpověděl: „YES.“ Slovácko pod taktovkou sudího Pavla Královce v duelu dvou týmů ohrožených sestupem zvítězilo 2:0, druhá branka padla z pokutového kopu. Královec utkání obětavě dopískal navzdory svalovému zranění.

Roman Berbr o své kauze, v níž je obviněn z korupce a defraudace, nekomunikuje s policejními vyšetřovateli, natož s novináři.

Berbra téměř neznám

S žádostí o vyjádření k jeho kontaktům s fotbalovými funkcionáři, a to ve spojitosti s klubem 1. FC Slovácko, jsme oslovili i kancléře Vratislava Mynáře.

Na zaslanou SMS zareagoval: „Dobrý den, jaké kontakty a s jakými funkcionáři máte na mysli?“

Poté, co se dozvěděl, že jde o Romana Berbra, pokračoval Mynář v další SMS: „Toho téměř neznám, ale tuše novinářskou špínu, pokud chcete, tak otázky na mail.“

Místo odpovědí na e-mailem zaslané otázky pak dorazila zpráva Víta Nováka, tiskového mluvčího Kanceláře prezidenta republiky. Ten uvedl, že právě popsaná komunikace proběhla jen proto, že prý kancléř nedisponoval informací, že tazatel „pracuje pro médium, které KPR dlouhodobě eviduje na seznamu dezinformačních médií“. A tudíž s nimi nekomunikuje.

První SMS zaslaná Mynářovi a opatřená podpisem reportéra přitom samozřejmě taktéž zmínku o jeho příslušnosti k redakci Seznam Zpráv obsahovala.

Každopádně na tom, že Hrad s redakcí Seznam Zpráv nekomunikuje, postavil kancléř Vratislav Mynář, respektive jím pověřený úředník, finální sdělení, že ani na tyto zaslané otázky odpovídat nemíní.

Majitel Zemek: Distancuji se!

K celé věci, tedy ke komunikaci Vratislava Mynáře s Romanem Berbrem na téma rozhodčích, se s odstupem několika dní vyjádřil i Zdeněk Zemek, vlastník klubu 1. FC Slovácko.

„Jako majitel klubu takovéto jednání nepodporuji, o ničem takovém nevím, žádných takových rozhovorů ani domluv jsem se nikdy neúčastnil a ostře se od nich distancují,“ zmiňuje mimo jiné Zemek.

A pokračuje: „Klub vlastním 14 let, za celou tu dobu jsme ušli pořádný kus cesty a udělali obrovský kus práce, současné výsledky hovoří za vše. Vše jsme si vždy vydřeli poctivou a tvrdou mravenčí prací, krůček za krůčkem. Vždy jsem klub podporoval bez jakýchkoliv postranních úmyslů a bez jakýchkoliv podrazů či neférového jednání.“

Foto: ČTK

Tato momentka zachytila Vratislava Mynáře na utkání Slavia-Barcelona, které přilákalo i pod ním sedícího Lubomíra Zaorálka, tehdy ministra kultury.

Text jsme aktualizovali o vyjádření Zdeňka Zemka, majitele klubu 1. FC Slovácko.

Reklama

Doporučované