Hlavní obsah

Prodloužený víkend v Premier League: Je pravý čas pořídit si Ronalda?

Foto: Profimedia.cz

Cristiano Ronaldo (vpravo) se raduje ze své branky proti Arsenalu. Je pravý čas na nákup borců United?

Reklama

Čtrnácté kolo v Premier League střídá. Už v sobotu ho nahradí kolo číslo 15. Jaký dopad má aktuální dění na náladu Fantasy manažerů? Karel Tvaroh vyhlíží prodloužený víkend v Anglii, formu Manchesteru United a karetní tresty.

Článek

Soutěž o zájezd na anglickou Premier League ve virtuální hře Fantasy League, uspořádané ve spolupráci se sázkovou kanceláří Fortuna, plynule navazuje už 15. kolem. V jejím čele se nyní nachází tým „jbrekkie“, kterému schází pouhé 2 body na dosažení úctyhodné mety 1 000 bodů. Celou tabulku si pak můžete prohlédnout zde.

Nejprve si pro formu shrňme uplynulé dění, tedy 14. kolo. Newcastle nedokázal ani ve svém 14. ligovém zápase zvítězit, když v záchranářském duelu doma s Norwichem pouze remizoval 1:1. Průběh utkání výrazně ovlivnilo brzké vyloučení Ciarana Clarka, jenž nesmyslně stáhl pronikajícího Pukkiho. Ani jeden z týmů, kterým náleží poslední a předposlední místo, ale herně nepřesvědčil. Ani těm, kteří mají chuť riskovat, bych akvizici hráčů z těchto celků minimálně pro následující týdny nedoporučoval.

Trio z čela tabulky – tedy Manchester City, Chelsea a Liverpool – celkem s přehledem potvrdilo v nevyzpytatelných zápasech roli favoritů. Opět zazářili Bernardo Silva (7,3 mil. liber), Mohamed Salah (12,7 mil. liber) a Diogo Jota (7,7 mil. liber). Na vlnu prvotřídních výkonů po delší odmlce v posledních dvou kolech zdárně navázali i Mason Mount (7,4 mil. liber) či James Maddison (6,6 mil. liber).

V duelu mezi West Hamem a Brightonem se navzdory všeobecným očekáváním nedokázal prosadit Michail Antonio (8 mil. liber), jehož zastínil jedinou trefou domácích gólově probuzený Tomáš Souček (5,7 mil. liber). Radost Hammers zpražil pár minut před koncem Neal Maupay (6,3 mil. liber) vskutku náramným způsobem. Jeho nůžky patří s okamžitou platností do klubového muzea. Leeds se konečně výsledkově i herně rehabilitoval, když Raphinha (6,7 mil. liber) rozhodl o výhře 1:0 nad Crystal Palace v samém závěru z penalty.

Tottenham si bez potíží poradil doma s Brentfordem. Utkání se vydařilo zejména Sonovi (10,4 mil. liber), jenž připravil první branku a druhou sám vstřelil. To Manchester United opět dokázal potvrdit otřepané fotbalové pravidlo, že výměna trenéra může celý tým nastartovat. V domácím utkání s Arsenalem brzy prohrával po bizarní brance z kopačky Smitha Rowa (5,8 mil. liber). Nic nenasvědčovalo tomu, že domácí dokážou nepříznivý vývoj zvrátit, ale ve druhé půli se vynořil spasitel Ronaldo (12,4 mil. liber) a dvěma trefami rozhodl celé utkání.

Proberou se Rudí ďáblové nadobro?

Fantasy manažeři v posledních týdnech zběsile prodávali největší hvězdy Manchesteru United. Cristiana Ronalda, Bruna Fernandese i Luka Shawa se zbavilo několik desítek procent původních majitelů. Není divu. United se, jak známo, výsledkově ani herně zrovna dvakrát nevedlo. Jediným hráčem, jemuž se podařilo nasbírat přes 50 bodů v rámci Fantasy, byl do 14. kola jen Bruno Fernandes. Navíc celkem 20 z nich si vybrali jeho majitelé během nezapomenutelného prvního kola, kdy United doma smázli Leeds v poměru 5:1. Bruno tehdy zaznamenal hattrick a nic nenasvědčovalo tomu, že se mu do cesty přimotají nějaké nepřekonatelné překážky.

Jenže všechno je jinak. Stačil impulz nového kouče v podání Ralfa Rangnicka a rozstřílený Ronaldo a týmu se najednou výsledkově daří. Pro United navíc hraje i los. Po vyčerpávajícím listopadovém programu se dočká Ronaldo a spol. papírově slabších protivníků. Proti komukoli z dosud nejlepší trojky (Chelsea, Manchester City a Liverpool) se utkají United až v březnu. Nejbližší „červený“ zápas je pak čeká až v rámci 23. kola, kdy doma hostí West Ham.

Karetní riziko

První ryze prosincové kolo se ve hře Fantasy zřejmě ponese ve znamení vyčkávání. Vidina blížícího se lednového Afrického poháru národů straší snad úplně všechny (Fantasy) manažery, ale samozřejmě i méně zaujaté diváky anglické Premier League. Fantasy spekulantům se nechce do početných přestupových rošád. Nezapomínejme, že jsme uprostřed ultra nabitého programu a nedá se vyloučit, že se o víkendu usadí na lavičku třeba i polovina našeho mužstva. Dalším nepříjemným faktorem ke zvážení jsou například hrozby karetních trestů. Kdo má na svém kontě 4 žluté karty? A proč na tom záleží?

Komu se v rámci Premier League „podaří“ nasbírat celkem 5 žlutých karet, ten si po obdržení té páté odpyká jednokolový trest za svou dlouhodobou nedisciplinovanost. V praxi to vypadá tak, že se hráči snaží své vykartování načasovat nebo aspoň jakkoli eliminovat možnost, že by se vykartovali pro klíčový duel. Pod takovou hrozbou aktuálně nastupují třeba João Cancelo (6,4 mil. liber), Bruno Fernandes (11,6 mil. liber), Luke Shaw (5,1 mil. liber), Declan Rice (5,1 mil. liber), Callum Wilson (7,4 mil. liber), Matty Cash (5 mil. liber) nebo Tyrone Mings (4,9 mil. liber).

Čas opustit Antonia?

Michaila Antonia, ústředního hroťáka Kladivářů, se zbavilo v posledním týdnu vůbec nejvíc Fantasy manažerů. Konkrétně přes 100 tisíc. Na vině je jeho nečekaně slabá střelecká produktivita z posledních týdnů. Antonio se v rámci Premier League nezapsal mezi střelce od říjnové výhry 1:0 nad Tottenhamem. Jamajský kanonýr je sice stále se 7 brankami nejlepším střelcem Hammers, ale jeho střelecký výpadek dělá vrásky nejednomu manažerovi. Na svém postu navíc nemá v mužstvu důstojnou konkurenci.

Antonio střílet nezapomněl. Má nárok vybrat si slabší chvíle. Osobně se kloním k názoru, že se jeho motory opět rozjedou na plné obrátky. A to i přes skutečnost, že v posledních pěti zápasech proti Brightonu, Manchesteru City, Wolves, Liverpoolu a Aston Ville zaznamenal jednu jedinou střelu na branku. Ve své sestavě si ho tak pro jistotu nechám a budu věřit, že v derby proti Chelsea prokáže svou sílu. Třeba nějakou hlavičkou po rohu nebo nechytatelným projektilem po rychlém protiútoku.

Sobota přinese šlágry

Nedělní program tentokrát není vyloženě z kategorie nejatraktivnějších zápasů. V pondělí se v rámci dohrávek jeví nejzajímavěji konfrontace Arsenalu a Evertonu. Diváka Premier League ale jistě nejvíc přitahuje program sobotní. Sobota startuje klasicky ve 13:30. Premier Sport nejprve nabídne divákům atraktivní londýnské derby mezi West Hamem a Chelsea. Od 16:00 si nenechte ujít střetnutí mezi Liverpoolem a Wolves, které by taktéž mohlo být bohaté na góly a pohledné akce.

Uzávěrka Fantasy je pevně stanovena na sobotní poledne. Karel Tvaroh přeje všem manažerům hodně štěstí, pevné nervy a hlavně příjemnou zábavu.

Reklama

Doporučované