Hlavní obsah

Zápas o všechno. Rangers před Spartou našli trenéra za „Jidáše“ Gerrarda

Foto: Profimedia.cz

Ryan Kent, jenž se vrátil po zranění, slaví svou ligovou trefu.

Reklama

aktualizováno •

Rangers už nejsou tak dominantní. Soupeř Sparty v boji o postup v Evropské lize v posledních 4 soutěžních zápasech zvítězil pouze jednou, vypadl těsně před branami pohárového finále a k tomu všemu ještě náhle přišel o Gerrarda.

Článek

Spartu čeká v boji o postup ze skupiny EL klíčový zápas na půdě glasgowských Rangers, s nimiž mají v rámci tabulky shodně 4 body. Výhodu Letenských představuje vyhraný vzájemný zápas v poměru 1:0, naopak Rangers drží průběžně lepší skóre. Hráčům v modrobílých dresech už tentokrát nebude rozdávat pokyny Gerrard a jeho realizační tým. Soupeř Pražanů si navíc aktuálně prochází poměrně turbulentním obdobím.

Legenda střídá legendu

Vedení Rangers FC neztrácelo drahocenný čas a za Stevena Gerrarda, jenž před nedávnem vcelku překvapivě odešel do birminghamské Aston Villy, pohotově našlo náhradu zvučného kalibru. Novým hlavním trenérem byl jmenován Giovanni van Bronckhorst, bývalý nizozemský reprezentační obránce, který se nesmazatelně zapsal do fotbalové historie například svou výstavní trefou v semifinále MS 2010 proti Uruguayi.

Respektovaný internacionál se v Glasgow těší vřelému přijetí. Mnozí domácí fanoušci totiž pamatují na jeho aktivní hráčskou kariéru, kdy se proháněl po skotských pažitech právě v modrobílém dresu Rangers. Mezi lety 1998-2001 se i s jeho přispěním Rangers radovali ze zisku celkem pěti trofejí. Zástupci mladší generace zase kvitují, že se našla důstojná náhrada za „Jidáše“ Gerrarda.

„Vést takový klub z pozice hlavního kouče je těžké břímě v jakékoliv době. Jsem si plně vědom zodpovědnosti, kterou jsem si na svá bedra naložil, a vlastně se i těším na ten tlak, který mě od prvního dne bude provázet. Ostatně jsem na něj z fotbalového prostředí více než zvyklý. Jsem velmi pozitivní člověk a věřím, že když udělám, co bude v mých silách, uspějeme,“ prohlásil van Bronckhorst.

Nizozemský kouč rozhodně nepatří ve svých 46 letech k profesně nejzkušenějším. Během své trenérské kariéry si na postu hlavního kouče odkroutil něco málo přes 5 let. Jeho dosavadním největším trenérským úspěchem je jednoznačně zisk nizozemského titulu s Feyenoordem z roku 2017, čímž ukončil 18letý mistrovský půst jeho milovaného klubu. Po 4 letech na lavičce Feyenoordu a oslavě celkem 5 získaných trofejí se vydal vstříc exotickému angažmá do čínské Super League. Na několikaměsíční štaci v Kuang-čou City FC, kde svůj tým dovedl pouze k 11. místu, zřejmě nebude vzpomínat s takovou nostalgií.

Po Gerrardovi potopa?

Steven Gerrard během svého 3,5letého skotského angažmá vybudoval vítězný tým nejen na hřišti, ale Rangers obohatil vynikajícím realizačním mužstvem, kterým se umně obklopil. Bohužel pro van Bronckhorsta, asistent Gary McAllister, taktický velmistr Michael Beale, technický kouč Tom Culshaw, výkonnostní poradce Jordan Milsom a analytik Scott Mason byli zahrnuti v rámci Gerrardových požadavků jakožto jakýsi kompenzační balíček, jehož finální podobu Aston Villa bez námitek přijala. Tato parta se tedy pracovně přesunula do Birminghamu. Nizozemskému kouči tak zbylo k dispozici pouhé torzo realizačního týmu, které podle všeho krátkodobě doplní kouči z rezervního mužstva a akademie.

Ve hře Rangers to poslední zápasy drhne. Na hřišti se dal u modrobílých vysledovat evidentní pokles formy a snad i jistá ztráta hladu po vítězství už v zárodku aktuálního ročníku. Na vině je pochopitelně několik faktorů. Rangers v létě svůj kádr prakticky neposílili, což přispělo ke kultivaci pocitu uspokojení zejména u hráčů základní jedenáctky. Na domácí scéně se i přes občasné herní a výsledkové výpadky drží Rangers na první příčce s náskokem 4 bodů na druhý Celtic. V reakci na vnější podněty tedy vlastně ani není žádný pádný důvod k panice.

Pravda, v Evropské lize si Gerrard po úvodních porážkách od Lyonu a Sparty stěžoval, že je zapotřebí investovat do kádru, který není na evropské poměry dostatečně konkurenceschopný. Jeho slova ale zřejmě nepadla na úrodnou půdu, tím spíš, že se z Glasgow předčasně odporoučel.

Propustná obrana

Rangers tlačí bota zejména v defenzivě. Ve 13 ligových zápasech inkasovali 13krát. Pro srovnání, tolikrát kapitulovali za celou uplynulou sezonu. Právě obranná činnost současných Rangers je od své loňské podoby k nerozeznání. Dlužno dodat, že se na tom podepsala častá rotace hráčů, kterou si vyžadovala četná zranění a občasné karetní tresty, nicméně kontrast bije do očí.

V posledním soutěžním zápase Rangers při trenérském debutu van Bronckhorsta vyrukovali v semifinále domácího ligového poháru na Hibernians v sestavě nápadně se blížící té ideální. A Van Bronckhorst se nestačil divit. Celkový dojem z individuálních výkonů, nasazení či přidané hodnoty ve formě kreativity musel mít hodně nahořklou pachuť. Ve 38. minutě Rangers prohrávali po hattricku Martina Boylea 0:3. Boyleovi a jeho Hibernianu stačily ke vstřelení 3 gólů pouhé 3 střely.

Svého soupeře přitom dostali Rangers na koně od samého začátku. Rohový kop si nesoustředěná obranná formace modrobílých do branky dopravila v podstatě vlastní silou. Steven Davis, nejzkušenější muž v sestavě, nesmyslně vlétl do protihráče a „vyrobil“ penaltu. Co naplat, že do poločasu snížil na konečných 1:3 Scott Arfield.

„Poslední dobou jsou v obraně poměrně nejistí. Právě ta nejistota patří mezi termíny, které jsme v souvislosti s touto sestavou skloňovali zhruba dva roky dozadu,“ napsal pro The Athletic Jordan Campbell, jenž se na skotský fotbal specializuje. „Nechci to takhle říkat, ale myslím, že jsme trochu ztratili motivaci,“ řekl Connor Goldson, stoper Rangers.

Společně s Jamesem Tavernierem, kapitánem a rozeným lídrem, podal právě Goldson možná nejhorší výkon v dresu Rangers. V časech, kdy se na Rangers v lize dotahuje Celtic v rámci ročníku, jenž celkovému vítězi nabídne přímou účast v Lize mistrů, představuje výkonnostní výkyv hlavních opor v kombinaci s náhlou trenérskou rošádou vysoký stupeň ohrožení hlavních cílů.

I přes nespočet problémů v táboře glasgowských je sázkové kanceláře favorizují v klíčovém duelu se Spartou. Zápas má na programu výkop ve čtvrtek večer ve 21:00. Utkání odvysílá ČT Sport.

Reklama

Doporučované