Hlavní obsah

Reds, nebo City? Přetahovaná o titul v Premier League je tady

Foto: Profimedia.cz

Kanonýr Liverpoolu Mohamed Salah (vlevo) a krajní obránce Manchesteru City Joao Cancelo (vpravo) v souboji o míč.

Reklama

Anglická Premier League směřuje do strhujícího finiše. Hegemoni posledních let Manchester City a Liverpool se opět po roce přetahují o mistrovský titul. Už v neděli se napřímo utkají o průběžné prvenství. Na které hráče vsadit?

Článek

Soutěž o zájezd na anglickou Premier League ve virtuální hře Fantasy League, uspořádaná ve spolupráci se sázkovou kanceláří Fortuna, v pátek navazuje 32. kolem. Průběžné vedení pevně drží Pavel Petřík s celkovým ziskem 2 192 bodů. Celou tabulku si pak můžete prohlédnout zde.

Nedělní podvečer přináší vidinu 90minutové nadílky toho nejdramatičtějšího představení, které mohou diváci Premier League odsledovat. Bez nadsázky, jedná se o zápas roku. Postavení v tabulce po 30 odehraných kolech, tedy pro oba celky shodné zápasové porce, vyznívá o bod radostněji pro domácí Citizens.

To ale rozhodně neznamená, že se svěřenci Pepa Guardioly uspokojí s remízovým koncem. Kdo v Manchesteru zvítězí, získá kromě tří bodů a prvního místa něco mnohem mocnějšího – psychickou výhodu nad svým největším rivalem.

Jelikož se uzávěrka blíží mílovými kroky, pojďme se na mimořádně očekávaný duel podívat očima Fantasy manažerů. Kteří borci zazáří? A kdo se (ne)vyhne pověstné rotaci kádru?

Střet titánů

V neděli na sebe narazí tři nejpopulárnější fotbalisté v rámci aktuální sezony Fantasy. Ačkoliv asi sami uhádnete, o které borce jde, jmenovitě to jsou Mohamed Salah (13,3 milionu liber), Trent Alexander-Arnold (8,4 milionu liber) a Joao Cancelo (7 milionů liber).

V zásadě se shoduji s většinovým míněním Fantasy expertů, že nevidím pádnější důvod, abychom kohokoliv z tohoto hvězdného tria vyšoupli z našich sestav. K Salahovi, nejdražší položce na Fantasy trhu, se ale vrátím až po okénku s krajními beky.

Liverpoolský ofenzivní obránce „TAA“ už stihl v aktuálním ročníku narýsovat 11 ligových asistencí a podle nejnovějších statistik je při postupném útoku Liverpoolu dokonce tím nejužitečnějším hráčem. Aspoň tedy na základě naběhaných metrů s míčem na kopačkách a počtu konstruktivních přihrávek směrem k brance soupeře. Jelikož během reprezentační přestávky pečlivě doléčil svalové zranění, měl by být v neděli stoprocentně připraven.

Ovšem ani jeho portugalský protějšek z kádru Citizens Joao Cancelo nikterak nezahálí. Kromě častých technických skvostů dokázal Cancelo v lize naservírovat už 8 asistencí. A co se týče schopnosti vytvářet šance, i tady by se Trentovi maximálně vyrovnal. Není divu, že zrovna tito borci vévodí tabulce bonusových bodů Fantasy, které se udělují po skončení zápasu. Trent takto vydoloval už 32 bodů, Cancelo 26.

Ačkoliv kurzovní tendence sázkových kanceláří převážně naznačují, že ani jeden tým neudrží čisté konto, sázka na správné ofenzivní obránce by se mohla přesto vyplatit.

Zpátky do minulosti

S ryze ofenzivními volbami to už tak snadné nebude. Inspiraci najdeme po důkladném ohlédnutí do nedávné minulosti. Co se týče čtvrtfinálových zápasů v Lize mistrů, které se hrály zkraje týdne, oba trenéři zvolili sérii střídání zhruba po hodině hry, jíž zřejmě sledovali i cosi k neděli. V dresu Liverpoolu střídal Salah, Sadio Mane (11,7 milionu liber) a Thiago (5,3 milionu liber). Guardiola předčasně stahoval Raheema Sterlinga (10,5 milionu liber), Ilkaye Gündogana (7,1 milionu liber) a Riyada Mahreze (8,7 milionu liber).

Snad kromě Raheema Sterlinga očekávám, že do nedělního utkání jistojistě zasáhnou všichni jmenovaní. Do základní sestavy Citizens by se měl na základě formy, taktiky a snad i jakéhosi modelu předvídatelnosti dostat i talentovaný Phil Foden (7,8 milionu liber). Ten naskočil proti urputně bránícímu Atlétiku na posledních 25 minut a svou luxusní asistencí, kterou vykouzlil doslova z ničeho, zařídil pro „KdB“ rozhodující branku utkání.

Během posledního vzájemného duelu v lize, který skončil smírně 2:2, představoval Foden suverénně nejnebezpečnějšího hráče Citizens. A na to stratég Guardiola jistě jen tak nezapomene.

A zpátky k egyptskému ostrostřelci. Pokud vlastníte Salaha, nebojte se mu svěřit kapitánskou pásku i pro GW32. Salah se totiž proti Manchesteru City pyšní skvostnou bilancí, když se v posledních 10 vzájemných zápasech dokázal sedmkrát prosadit a přihodit k tomu navrch tři asistence. Přesto se Salaha v týdnu zbavilo už téměř 70 tisíc manažerů.

Pravdou je, že hráči Reds jsou nově o něco náchylnější k rotaci, ale to by se rozhodně nemělo týkat Salaha. Jürgen Klopp má s příchodem Luise Díaze (8,1 milionu liber) nové ofenzivní varianty, ale ani ten nemá své místo zaručené. Na jeho místě by se mohl objevit třeba Diogo Jota (8,3 milionu liber), který si v úterý v Lisabonu zahrál pouhých 30 minut.

Šlágr a co dál?

Již dnes večer se můžete těšit na konfrontaci Newcastlu s Wolverhamptonem od 21:00. Sobota nachystala zápasovou smršť, kterou odšpuntuje duel dvou trápících se celků Evertonu s Manchesterem United. Vřele doporučuji, abyste si od 13:30 vyhradili prostor ke sledování této bitvy. Ze sobotního odpoledního programu se jeví atraktivně duel Arsenalu s Brightonem (16:00). A v podvečer si můžete naladit Aston Villu s rozjetým Tottenhamem (18:30).

O zápasu týdne, měsíce a vlastně i roku mezi Manchesterem City a Liverpoolem už netřeba dlouze diskutovat. Výkop je na programu v neděli od 17:30. Tomu chronologicky předcházejí tři předkrmy: Leicester vs. Crystal Palace, Norwich vs. Burnley a Brentford vs. West Ham (vše od 15:00).

Uzávěrka Fantasy je pro tentokrát stanovena na pátečních 19:30. Karel Tvaroh přeje všem manažerům hodně štěstí, příjemnou zábavu a pevné zdraví.

Reklama

Doporučované