Hlavní obsah

Glosář: Sbohem, Evropská ligo. Sparta se trápila

Foto: Profimedia.cz

Sparťanský talent Adam Hložek si ve čtvrtek večer vyzkoušel ostrovní fotbal v zápase Sparty v Glasgow.

Reklama

Dva body nejsou příliš, glosuje fotbalový komentátor Jaromír Bosák zisk českých fotbalových klubů v evropských soutěžích ze čtvrtečního večera.

Článek

Že by se to v českém veřejném prostoru v posledních hodinách vyloženě hemžilo pozitivními zprávami, to nemohu říci. Bohužel, fotbalisté zdejších klubů usilujících o postup do jarního pokračování evropských soutěží jich ve čtvrtek večer moc nepřidali.

Malér v 93. minutě

Slávisté si určitě ještě teď drbou hlavu. Dostat vyrovnávací gól v 93. minutě, to je malér. Přitom sešívaní dvakrát nad Feyenoordem vedli. Určitě jim nevadilo, že do branky nizozemského týmu tentokráte nastoupil Izraelec Marciano, za nímž jdou obě branky domácího mužstva. Jenže ani to, stejně jako poměrně brzké vyloučení Tila, nepomohlo k tolik potřebným třem bodům.

Domácí si na nějakou dobu naposledy mohli užít atmosféru velmi solidně zaplněného stadionu, byť v úvodu utkání byly i tribuny poněkud zaskočené tím, jak často slávisté přicházeli o míč a dostávali se pod tlak. Jenže výborná práce Baha ve 12. minutě, který těžil z Marcianovy bídné přihrávky, úplně otočila vývoj zápasu. Pro Olayinku bylo už jen příjemnou povinností dostat míč do prázdné branky. Karty byly rozdány skvěle, jenže poté se na hřišti zjevil Dessers. Muž z lavičky. Vystřídal zraněného Linssena a zjevně měl velkou chuť ukázat trenérovi, že by mu základní sestava slušela častěji. Hned po vstupu do utkání pořádně protáhl Mandouse a po třinácti minutách Dessersova pobytu na trávníku se narodila situace, kdy se v pokutovém území Slavie potkalo hned sedm slávistů s trojicí borců Feyenoordu. Ke zděšení domácí lavičky si Dressers v závěru celého útočného dovádění hravě poradil s Kačarabou a vyrovnal. Moc a moc jednoduché pro útočníka nizozemského mužstva.

Červená jako nevyužitý dárek

Velkou naději přinesl Slavii nesmyslným sestřelením Stancia Til. Červená karta pro soupeře pětapadesát minut před koncem, to je výzva. Tím spíše, že s touto herní a hlavně početní variantou mají v této sezoně slávisté bohaté zkušenosti, byl to totiž již sedmý případ. Jenomže žádná velká herní převaha nenastala. Do druhé půle měl spoluhráčům pomoci Kuchta, který vystřídal Masopusta. Nemyslím, že by hlavní příčinou byl nedostatečný Masopustův výkon, spíše ho chtěl trenér Trpišovský uchránit před druhou žlutou kartou.

Na každý pád tah s Kuchtou vyšel. Sice mu první šanci, střelu hlavou, zlikvidoval parádním zákrokem Marciano, jenže o chvíli později právě izraelský gólman špatně vyrazil Holešovu střelu doprostřed branky. Vlastně ji jen tak plácl před sebe a Kuchta se nedal pobízet, Marcianovi udělal kličku a slávisté znovu vedli. Svět byl opět natřený narůžovo. Pravda, od vstřeleného gólu se slávisté k nějakým velkým útočným dobrodružstvím nedostávali, ale ani Feyenoord Mandouse příliš netrápil. Na druhou stranu, v posledních minutách zápasu byl daleko častěji v držení míče tým v oslabení a nutil slávisty spíše běhat po vlastní polovině. Červenobílým chyběla přesnější rozehrávka a schopnost podržet míč někde před pokutovým územím soupeře. Účet byl vystaven v samotném závěru. Nejprve ještě Bah stačil v 88. minutě vyhlavičkovat míč s pomocí břevna z prázdné branky po jediném Mandousově zaváhání. O pár vteřin později ale jeden z nejlepších hráčů Slavie opustil hřiště na nosítkách s nasazeným nákrčníkem. Podle prvních zpráv nejspíše s otřesem mozku po výše zmíněné záchranářské akci a střetu s protihráčem. A to byl průšvih. Na Bahovo místo nastoupil Traoré, ale ani on, ani další z bránících slávistů nezachytili o chvilku později Dessersův náběh a nechali ho v absolutním klidu vyrovnat na konečných 2:2. Takže se budou muset slávisté pochlapit v posledním kole základní skupiny v Berlíně proti Unionu.

Sparťanské trápení

Sparťané si náladu po nadílce na Slovácku nezlepšili. Na Ibrox Stadium nastoupili s Holcem v brance a Krejčím mladším na postu stopera. Při pohledu na obrazovku se mi jevilo, že trenér Vrba netrefil kraje. Haraslín zprava přes nohu, Krejčí starší zleva? Dohromady to dalo jednu nebezpečnou akci zakončenou Minčevem. Není to málo, Antone Pavloviči? Ráz zápasu byl nastolen hned od úvodního hvizdu. Patnáct vteřin a už byl k vidění nebezpečný útok Rangers. V podobném duchu se odvíjel děj následujících minut. Dopředu nebyli Vrbovi svěřenci takřka vůbec nebezpeční, zato v defenzivě měli starostí víc než dost. Kdyby skončil poločas 3:0, nikdo by se nedivil. Mezi stopery a krajními obránci bylo příliš prostoru a fotbalisté Rangers si s tím věděli rady. Důkaz přinesla první branka utkání. Krejčí ml. vytažený do kraje, jím opuštěný prostor nedokáže Hancko včas zavřít, nedůraz Panáka a chytrost Hagiho, následně už žádný problém pro Morelose.

Velký rozdíl ve hře obou týmů byl v důrazu, síle, vyhrávání osobních soubojů, ale i v sebevědomí udělat něco s míčem. Rozhodně s tím chtěl trenér Letenských něco o pauze udělat. Jenže hned v samotném úvodu poločasu předvedl Panák možná nejhorší přihrávku v kariéře. Křížem přes velké vápno a také přes dva protihráče. Takový balon Morelos od spoluhráčů nedostal. Přesně na hlavu před prakticky prázdnou branku. Na druhou stranu, že by se Panákovi kolegové přetrhli snahou mu pomoci a nabídnout se k rozehrávce, to zase ne. Sparťanský stoper odehrál špatný zápas už na Slovácku, včera se mu také nedařilo. Možná by si potřeboval oddechnout, ale otázkou je, koho by mohl postavit Vrba na jeho místo. V podstatě připadá v úvahu jen Vitík, protože Štetina v Uherském Hradišti doslova vyhořel. Aby bylo jasno, to není vůbec nic proti Filipu Panákovi. Pořád si myslím, že je to výborný stoper se zajímavou budoucností – pokud bude držet zdraví. Jen na mě dělá dojem, že by mu chvilková pauza a oddech mohly svědčit.

Sparta bez Evropské ligy na jaře

Pod dojmem dvougólového vedení už se Rangers tak dopředu nehrnuli, přesto se musel dvakrát předvést Holec. Sparťané přece jen hráli od šedesáté minuty poněkud aktivněji, otázkou je, proč to takhle nejde od začátku. Stále je ale třeba mít na paměti, že zvýšený podíl držení míče byl dán hlavně poněkud opatrnějším stylem domácích. Nakonec si Letenští i vytvořili tři velké šance. Ale ani Karabec a hlavně Krejčí a Pulkrab v závěru utkání nedokázali buď trefit branku, nebo překonat brankáře McGregora. Skotský čtyřicátník předvedl fantastický dvojzákrok a zavřel Spartě dveře do pokračování Evropské ligy.

Nebylo to dobré vystoupení. Souhlasím s tím, co říkal Roman Bednář v televizním studiu. Rangers jsou tým, který by Sparta měla porážet. Jenže musí být nastavena od první minuty na to, hrát – cituji – „jako by to měl být její poslední zápas“. Pokud to tak nebude, bude prohrávat i s týmy méně kvalitními, než jsou právě Rangers.

Oba česko-nizozemské souboje skončily plichtou. Stejně jako Slavia i Jablonec nad Alkmaarem vedl. V dalším průběhu utkání bylo ale patrné, že kvalita je na straně hostí. Především ve druhém poločase bylo zřejmé, že jablonečtí hráči dohrávají na konci sil, a myslím, že za remízový bod jsou nakonec rádi. I za to, že dohráli v plném počtu. Zákrok Zeleného na Evjena byl minimálně stejný jako ten, za nějž šel ven Til v Edenu. Podobně jako pražská „S“ pořád živí Radův tým naději na postup do jarní části, ale nemá situaci úplně ve vlastních rukách. Stejně jako majitel klubu Miroslav Pelta svůj osud. O tom se totiž bude rozhodovat dnes u soudu…

Reklama

Doporučované