Hlavní obsah

Schick je ještě lepší, než se zdá. Komu by se nejvíc hodil v Premier League

Foto: Profimedia.cz

Patrik Schick a jeho typická oslava.

Reklama

V konkurenci Lewandowského a Haalanda obstál Schick na výbornou. Na evropském poli aktuálně patří k těm nejsledovanějším. Zvýšené pozornosti neunikl ani na Britských ostrovech. Kdo z Premier League by mohl reálně Schicka ulovit?

Článek

Zimní přestupové okno se otevírá a mnozí přední skauti si kladou zapeklitý dotaz: Čím by měl být vybaven dokonalý zakončovatel v roce 2022?

Takový hráč by měl mít cit pro výběr místa ve vápně, instinkt zabijáka, jedovatou střelu, sílu v osobních soubojích, přesné zakončení hlavou, konstruktivní myšlení, schopnost improvizovat a v neposlední řadě by měl těžit ze skálopevného sebevědomí. Tím vším disponuje nejnovější verze Patrika Schicka, českého kanonýra ve službách německého Bayeru Leverkusen.

Lepší, než si myslíte

Na reprezentační scéně se Schick etabloval na letním Euru, kde si podmanil fotbalový svět dechberoucí trefou proti Skotsku. S Cristianem Ronaldem se pak více než důstojně přetahoval o zlatou kopačku pro nejlepšího střelce celého šampionátu. Nakonec to skončilo „jen“ druhým místem a zaslouženým prvenstvím v anketě o nejkrásnější gól turnaje.

I v aktuálním ročníku Bundesligy český reprezentant znamenitě válí. Schick na podzim zaznamenal v 16 zápasech celkem devět tref svou dominantní levačkou, čtyřikrát rozvlnil síť hlavičkou a třikrát pravačkou. Aby se ani ten nejpřísnější fotbalový estét neurazil, svých 16 ligových branek dokázal Schick elegantně rozprostřít mezi oba poločasy, když jich nastřílel v každém 8.

Své největší konkurenty na poli německé ligy navíc Schick znamenitě prohání. Robertu Lewandowskému, co do ofenzivních statistik zřejmě absolutně nejlepšímu hráči světa (počítáme-li uplynulé dva ročníky), se podařilo skórovat v Bundeslize 19krát v 17 zápasech. Erling Haaland vsítil celkem 13 branek v 11 startech.

Už prvoplánové srovnání českého forvarda s elitními bundesligovými střelci vyzní přinejmenším optimisticky. O to zajímavější pohled pak nabízí jednotlivé statistické parametry. Srovnání počtu branek je totiž v tomto ohledu nepatrně zavádějící. Schick je ještě lepší, než by se mohlo zdát.

Přesností střel (63 procent) se český reprezentant vyrovná nejproduktivnějšímu Lewandowskému. Průměrně na branku potřebuje na place pouhých 69 minut, čímž pro změnu drží krok s Haalandem, dlouhodobě nejlepším v této statistice. Ve schopnosti proměnit velkou šanci pak německé tabulce Schick dokonce vévodí.

Není tak divu, že se jméno Schick začalo skloňovat napříč zasedačkami na těch nejprestižnějších adresách. Ano, řeč je i o anglické Premier League. I mezi důvěryhodnějšími zdroji se vyrojily nejrůznější spekulace o intenzivním zájmu Manchesteru City nebo Arsenalu. Mnozí fotbaloví experti by Patrika Schicka zase rádi viděli ve službách Brightonu. Petrodolarovou injekcí posílený Newcastle by se mohl do přetahované o českého kanonýra také přidat s astronomickou sumou.

Jak reálné je stěhování Schicka za La Manche? A které angažmá by mu sedlo nejlépe?

Rotace by se „Schickla“

Terminologií libovolné seznamky, spojení Citizens se Schickem by se dohazovacímu algoritmu mohlo jevit jako perfektní. A to v mnoha ohledech. Manchester City v létě nedokázal přivést adekvátní náhradu za Sergia Agüera, a pozice nefalšované „devítky“ tak v táboře bleděmodrých proti všeobecnému očekávání osiřela. Navzdory finanční munici a nejvyšším ambicím.

Guardiolovi svěřenci se prezentují kombinační hrou, hráči po hřišti poměrně svobodně rotují za účelem vyvolat u soupeře zmatek. Citizens po většinu sezony dominují s míčem na kopačkách. Právě díky své kombinační převaze vyprodukovali už celkem 313 centrů, v lize o parník nejvíce ze všech.

Jenže snad až příliš mnohokrát takové jedovaté „rohlíky“ do vápna nedokázali najít toho nejvhodnějšího adresáta. Chtít po nevysokém Sterlingovi, Fodenovi nebo Bernardovi, aby se prosadili hlavou, není sice vyloženě nereálné, ale zároveň ani jakkoliv efektivní. Přesto Citizens centrují ve srovnání s předchozím ročníkem mnohem častěji. V průměru každý zápas dopraví do vřavy o tři centry víc, než tomu bylo minulou sezonu.

Citizens vévodí i tabulce s nejvyšší procentuální úspěšností přihrávek do pokutového území (15 procent). I v tomto případě se nejednou projevila absence rozeného střelce. Citizens jsou suverénně nejpilnějšími a nejpřesnějšími nahrávači v rámci celé Premier League. V aktuální sezoně jsou aktuálně už o několik tisíc pasů před svými největšími konkurenty z Liverpoolu a Chelsea.

V neposlední řadě se sluší zmínit i ekonomickou sílu City, tedy klubu, jenž díky finanční podpoře šejka Mansoura, současného majitele klubu, vzkvétá už druhou dekádu. Na Schicka by si rozhodně nikde půjčovat nemuseli.

Lákání z metropole

Kdyby Schick zkompletoval přestup do Arsenalu, navázal by tak na významný odkaz Tomáše Rosického a Petra Čecha. To díky nim se Kanonýrům začalo ve velkém přát i v české končině.

Pod Mikelem Artetou se tým plný vycházejících hvězd prezentuje atraktivním kombinačním stylem. Novoroční konfrontace s Manchesterem City, dosavadním lídrem Premier League, dokonale naznačila možnosti Gunners. Nebýt zbytečné penalty, snad i jisté smůly v zakončení a zkratu Gabriela, mohli se Kanonýři právem radovat z cenného skalpu soupeře, jenž body rozdává sporadicky.

Gunners patří k nejkonstruktivnějším celkům celé ligy. Náleží jim 4. místo v počtu doteků ve vápně soupeře, což vypovídá o filozofii, kterou Artetův celek v současnosti vyznává. „Starý dobrý“ Arsenal staví na šikovných a pracovitých odchovancích, nebývale konstruktivním triu „posledních mužů“: Ramsdale - White a Gabriel, ale také na dynamickém přechodu do útoku.

S integrací nových tváří narazil Arteta snad jen v případě útočníků. Balogun se v dospělém fotbale teprve rozkoukává, Nketiah v lize odehrál jen několik málo minut a navíc nedávno laboroval se zraněním. K tomu přihoďme aktuální krizi s Aubameyangem, jenž byl nedávno zbaven kapitánské pásky, nyní odcestoval na AFCON a v klubu nejspíš definitivně skončil.

Ofenzivní prapor hrdě nese produktivní Smith-Rowe, k němuž se přidali Odegaard s Martinellim. V posledních týdnech se herně zvedl i Lacazette - jediný spolehlivější útočník v kádru Gunners. Jenže francouzský forvard na konci sezony oslaví 31. narozeniny. V létě 2022 mu navíc končí stávající kontrakt. V aktuální sezoně potřebuje Lacazette průměrně 288 minut na gól. Dlužno dodat, že by se na hřišti pro svůj tým rozkrájel. Jenže pokud má Arsenal skutečně ty nejvyšší ambice, konkurence v podání Schicka by Lacazettovi jistě neuškodila. Kde je psáno, že by při troše dobré vůle nemohli nastupovat společně.

Racci nebo Straky

Očima nezaujatého fandy, Brighton dlouhodobě patří k nejoblíbenějším celkům anglické Premier League. Zápasy Seagulls jednoduše baví. Svěřenci Grahama Pottera se prezentují atraktivním přechodem do útoku a odvážnou mezihrou. Jenže současně patří Seagulls k mistrům neproměňování stoprocentních šancí. V moderní metrice xG, tedy očekávaných branek, patří Brighton už druhý ročník k těm nejhorším.

V uplynulé sezoně skončili Racci až na 16. místě a po velkou část jara se strachovali o setrvání mezi elitou. Přitom hráli parádní fotbal, ale neustále je srážela mizerná produktivita. Podle tabulky xG (vypracovaných šancí a pravděpodobnosti jejich proměnění) by se loni Brighton umístil na desáté příčce. Jenže ve fotbale se na vznešenou spravedlnost nehraje.

I v aktuální sezoně patří Brighton k nejméně produktivním celkům na základě xG statistik. Neil Maupay, ústřední hroťák, jich tentokrát nasázel skoro polovinu, ale ani on nemůže mít zrovna nejčistší svědomí. Seagulls náleží 7. místo v počtu doteků ve vápně soupeře, což je i na jejich poměry výtečný počin.

Ačkoliv se v proměňování šancí Seagulls výrazně zlepšili, spolehlivého zabijáka stále hledají. Otázkou je, jestli by na přetažení Schicka dokázal mimořádně hospodárný klub vynaložit adekvátní prostředky, a jestli by Schick coby vycházející superstar projevil o takové angažmá zájem.

A co takový Newcastle? Ačkoliv to může vyznít jako čirý nesmysl, jistou logiku by to přece jen mělo. Straky se pokusí setrvat v Premier League. Klub s nejbohatším majitelem v lize potřebuje lednové přestupové okno jako sůl. Pokud kádr výrazně neposílí, brzy se stane Newcastle historicky nejbohatším klubem, který kdy nastoupí ve druhé nejvyšší soutěži. Noví majitelé by tak dosáhli na rekord, o který sice nikdo nestojí, ale k realitě má dosud suverénně nejblíže.

Straky v ofenzivě táhne především duo Wilson - Saint-Maximin, jenže oba zmiňovaní se opět zařadili na rozsáhlou marodku. Posila do útoku by měla být pro nově ustanovené vedení absolutní prioritou. Může Schicka zlákat vidina dlouhodobě atraktivního sportovního projektu podpořená načechranou finanční vatou? Dozvíme se v lednu.

Reklama

Doporučované