Hlavní obsah

Šilhavý dostane nabídku vést fotbalovou reprezentaci i v dalším cyklu

Foto: Profimedia.cz

Petr Fousek (vlevo) se rozloučí s manažerem národního týmu Liborem Sionkem (uprostřed), budoucnost trenéra Šilhavého ale zůstává otevřena.

Reklama

Do konce tohoto týdne by mělo být vyřešeno, zda Jaroslav Šilhavý zůstane trenérem fotbalové reprezentace. Předseda asociace Petr Fousek mu nabídne kontrakt na kvalifikaci o Euro 2024.

Článek

Na kontinentálním šampionátu se Jaroslav Šilhavý probojoval s českým týmem mezi osmičku nejlepších. V kvalifikaci o postup na MS do Kataru ale tým selhal. Kouči a jeho realizačnímu týmu končí letos v létě platnost smluv. Čekalo se tedy, jak se k věci postaví vedení Fotbalové asociace ČR.

„Výkonný výbor mě pověřil, abych s trenérem Šilhavým projednal možnost prodloužení jeho smlouvy,“ konstatoval po jednání „fotbalové vlády“ její předseda Petr Fousek. Připustil, že názory jejích 12 členů se v diskusi lišily. „Ale výsledné stanovisko bylo nakonec v podstatě jasné.“

Fousek chce celou věc vyřešit rychle. „Nejlépe do konce dubna, to vlastně znamená do konce tohoto týdne,“ říká. Připouští, že může dojít i k tomu, že se obě strany na parametrech nového kontraktu nedohodnou. „Dostal jsem ale mandát dospět k dohodě, budu se o to pochopitelně snažit.“

Prosakují informace, že Šilhavý by chtěl kontrakt na další dva kvalifikační cykly. „Já mu nabídnu jeden plus automatickou opci na závěrečný turnaj,“ říká Fousek. Je pravděpodobné, že jednou z trenérových podmínek bude i navýšení platu. Nyní by měl podle zákulisních zpráv dostávat 450 tisíc korun měsíčně.

Jisté je, že u reprezentace nebude nadále působit manažer Libor Sionko. „Uzavřeli jsme dohodu o ukončení spolupráce platnou ke konci dubna,“ říká Fousek. Kým Sionka nahradí, zatím netuší.

FAČR po mnoha měsících zmatků a nejistoty obsadí pozici technického ředitele, který bude mít v gesci celou sportovní část svazu, a to včetně mládežnických reprezentací či rozvojových projektů.

„Sportovní rada nám navrhla trojici Jiří Plíšek, Zdeněk Psotka a Karel Poborský. Výkonný výbor rozhodl, že oslovíme Zdeňka Psotku,“ řekl Fousek. Nastínil, že je s Viktorií Plzeň dohodnutý, že klub Psotku pro práci na asociaci uvolní.

Psotka, někdejší olomoucký trenér či funkcionář, je už několik let sportovním ředitelem Viktorie, na starosti měl v Plzni především mládežnický úsek. Psotka patří mezi členy Sportovní rady FAČR. Po svém jmenování technickým ředitelem tento poradní orgán opustí.

Zajímavé je, že Sportovní radu nepožádalo vedení asociace o názor v otázce reprezentačního trenéra. „Nechtěli jsme je tím zatěžovat,“ prohlásil Fousek.

Sportovní radě předsedá Vladimír Šmicer, který patří mezi přední protagonisty F-evoluce. To je hnutí, které po pádu Romana Berbra přišlo na úrovni českých regionů s velkou personální revolucí, která loni v červnu umožnila zvolení Petra Fouska předsedou asociace.

Nyní se však Fousek ocitl ve sporu s F-evolucí. Ta v pondělí vydala stanovisko, ve kterém ostře kritizuje činnost Michala Valtra, generálního sekretáře FAČR, potažmo nejbližšího Fouskova spolupracovníka.

Na začátku dnešního setkání členů výkonného výboru FAČR se hlasovalo o tom, zda se návrh představitelů F-evoluce ocitne na programu jednání. Zástupce F-evoluce Tomáše Neumanna a Rudolfa Řepku podpořil jen jeden z moravských funkcionářů Pavel Nezval.

„Vážím si rozhodnutí výkonného výboru, protože návrh F-evoluce byl zcela nepřijatelný. Včetně způsobu medializace a manipulativních informací podstrčených médiím,“ rozohnil se Fousek. Jednání F-evoluce považuje za neloajální tah.

„Samozřejmě to neznamená, že se leckteré věci nedají zlepšit, ale řešení, které F-evoluce zvolila, neuplatňují snad ani ve fotbalově rozvojových zemích,“ dodal Fousek. „Z profesionalismu mě nikdo školit nebude.“

Reklama

Doporučované