Hlavní obsah

Škoda, že sport nemá ministra. Snad Fiala nebude škrtat, říká šéf sportovní unie

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Vlivný advokát Miroslav Jansta kvůli dotační kauze přerušil členství v ČSSD. O její budoucnost má nyní obavu.

Reklama

Advokát Miroslav Jansta u soudu vyhrál první kolo. Ve druhé části rozhovoru pro Seznam Zprávy někdejší zákulisní hybatel ČSSD hovoří o nástupu nové vlády Petra Fialy či onemocnění prezidenta Miloše Zemana.

Článek

Soud před týdnem vlivného právníka a předsedu České unie sportu Miroslava Janstu nepravomocně zprostil obžaloby v případu zmanipulovaného přidělování sportovních dotací.

O rozsudku mluvil v rozhovoru pro Seznam Zprávy, kde z celé kauzy viní selhávající stát a nepořádek na Ministerstvu školství. V druhé části rozhovoru mluví například o jednom ze svých dlouholetých kontaktů, prezidentu Miloši Zemanovi.

Podle Jansty by se měl Zeman, kterého sužuje vážný zdravotní stav, řídit radami a doporučeními lékařů spíše než jeho spolupracovníků na Hradě. „Komunikace lidí na Hradě ohledně prezidentova stavu nebyla dobrá. Milošovi prospělo, že byl v Ústřední vojenské nemocnici, která je velmi kvalitní,“ pronesl Jansta v interview.

Co očekáváte od nové vlády Petra Fialy?

Považuji Petra Fialu za velmi kultivovaného a schopného člověka. Podle toho, jak jsem ho poznal jako ministra školství, si myslím, že má výborné předpoklady na premiéra.

Bude podle vás silným premiérem?

Může být silným premiérem, klíčové bude, jakým způsobem dokáže udržet pohromadě pět koaličních stran. Neudrží to jen na nenávisti vůči Andreji Babišovi a hnutí ANO. Koaliční strany budou mít své zájmy a preference, nebude to jednoduchá situace. Rád jsem s Petrem Fialou diskutoval, když byl v křesle ministra. Jsem z vysokoškolského prostředí, takže na mě pan profesor působí výborně.

Přál jako ministr školství sportu?

On sportu neškrtal, doufám, že tomu tak bude i nyní. Nedostatek financí by sport poškodil. V době covidu a zhoršující se ekonomické situace firmy škrtají příspěvky na sponzoring, je to pro sport těžká doba, takže podpora státu bude důležitá.

Plánujete se potkat s novým ministrem školství Petrem Gazdíkem?

Až bude vláda jmenovaná, plánuji se potkat se všemi ministry, kteří mají na starosti sport a jeho resortní centra. Z pozice šéfa ČUS je to přímo moje povinnost hovořit se členy vlády o podpoře sportu. Zajímá mě jeho názor, je to zkušený starosta, takže finance pro sport na trase stát-obec bude důležité téma.

Petr Gazdík se vyjadřoval kriticky na adresu Národní sportovní agentury a její nedostatečné kontroly. Očekáváte v tomto nějaké změny?

Tato slova mě překvapila, protože agentura je kontrolovaná přes premiéra, NKÚ, rozpočet či podvýbor ve Sněmovně. To mi přišlo jako zbytečný útok na sport. Ale chápu, že nový ministr se musí vymezit.

Bylo by správné zařadit zpátky sport pod Ministerstvo školství?

Nebylo. Sport by měl mít naopak své ministerstvo či místo člena ve vládě. Zdůraznil by se tím význam sportu, upřela by se na něho větší pozornost. Covid ukazuje, že jako společnost jsme hodně nemocní, potřebujeme více sportování a pohybu. Sport nemá společenskou hodnotu, kterou by si zasloužil.

Není škoda, že sport nezískal vlastní místo ve vládě, když v kabinetu nově usednou členové vlády zodpovědní například za legislativu, IT či evropské záležitosti?

Je to jednoznačně škoda. Jako ČUS jsme navrhovali, aby ve Sněmovně vznikl výbor pro sport. Teď máme jen podvýbor. Proto bych se chtěl někdy na začátku roku potkat s panem premiérem a vyhlídky sportu s ním probrat.

Nebudete čekat na výsledky trestního stíhání?

Jsem nepravomocně osvobozený, vrchní soud již před třemi lety ve svém usnesení konstatoval, že jsem se ničeho nedopustil, jenom jsem plnil své povinnosti vyplývající ze stanov. Ale kdyby mě teď odsoudili, zabalil bych to.

Holduje vašim vizím o vývoji sportu prezident Miloš Zeman, ke kterému máte blízko?

Viděl jsem se s ním naposledy před pandemií. Samozřejmě jsem se s ním bavil o vizích, ne že by on zrovna nějak cvičil (smích). Prezident mě přijímal jednou dvakrát ročně. Řešili jsme spolu vždycky zejména sport a to, aby se na sport myslelo v rozpočtu. Podporoval mě v tomhle úsilí. O politice jsme se moc nebavili, věděl, že já se o ní nechci moc bavit.

Říkáte, že Petr Fiala by mohl být silným premiérem. Prezident Zeman má výhrady k jednomu z nominovaných, kandidátovi na ministra zahraničí Janu Lipavskému. Prosadí si Fiala svou?

Střety byly, jsou a budou. Když to není zákeřné, jsou střety pozitivní pro vývoj společnosti. Názorové střety jsou důležité pro přemýšlení.

Jak tento střet dopadne podle vás?

Co jsem mluvil s prezidentem před lety o Petru Fialovi, měl o něm velmi dobré mínění, chválil jeho přehled a intelekt. Myslím, že prezident tento názor nezměnil.

Takže se s prezidentem o politice bavíte, ne že ne.

Bavili jsem se i o některých novinářích, které má hrozně rád.

Takže Zemanovy výhrady vůči jednomu z Fialových kandidátů považujete za spíše jen takovou šťouchanou?

Politika je hlavně šťouchaná. Vy znáte politika, který rád nešťouchá? Já ne.

Hrad komunikoval hrozně

Co jste říkal na chování a postup prezidentské kanceláře v období Zemanovy hospitalizace? Některá vyjádření kancléře či mluvčího rozporovala sama Ústřední vojenská nemocnice. Vy se osobně znáte s Vratislavem Mynářem či Martinem Nejedlým, řekl jste jim k tomu něco?

Bohužel kvůli mému zdravotnímu stavu znám kdejakého doktora, takže mě překvapil ten prudký zlom ve zdravotním stavu prezidenta Zemana. Ještě na jaře na tom byl docela dobře. Komunikace lidí na Hradě ohledně prezidentova stavu nebyla dobrá. Milošovi prospělo, že byl v Ústřední vojenské nemocnici, která je velmi kvalitní.

Zemanův ošetřující lékař a šéf ÚVN Miroslav Zavoral či vedoucí prezidentova konzilia Tomáš Zima doporučovali, aby prezident v nemocnici zůstal. Do úřadu by mohl vyrážet například v rámci vycházek. Zeman však opustil nemocnici na reverz. Co byste prezidentovi jako svému známému doporučil vy?

Zaznamenal jsem, že vedení Hradu zajistilo dobrou péči o prezidenta v Lánech.

Takže byste nedal na doporučení lékařů, kteří se o Zemana starali?

Znám Miloše 30 let. Takže bych mu řekl, aby poslechl ošetřující lékaře. Vždyť mu zachránili život.

Byl jste i dlouholetým členem ČSSD, která vypadla z Poslanecké sněmovny. Kdo a co ji teď zachrání, zdali vůbec?

Sociální demokracii schází výrazné osobnosti typu Miloše Zemana nebo Jiřího Paroubka, kteří uměli vyburcovat. Teď by to chtělo tří- až pětičlenné vedení, které spolu bude umět komunikovat a ekonomicky stranu stabilizuje. Pak bude potřeba přijít s realistickým plánem na to, jakou sféru společnosti chce ČSSD zastupovat. Teď je rozplizlá a neurčitá. Straně strašně uškodily povídačky o liberalismu. Sociální demokraté jsou tu proto, aby zabránili rozevírání sociálních a ekonomických nůžek. Strana musí zastupovat pracující i drobné živnostníky, ČSSD musí bojovat za sociální soudržnost. Kvůli liberálním a matoucím kecům lidé přestali straně rozumět.

O vedení ČSSD se hlásí končící ministryně práce Jana Maláčová a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. Kdo má větší šanci uspět?

Maláčová je jediná ze sociálních demokratů z končící Babišovy vlády, kdo si zaslouží sedět v novém vedení strany. Bylo by mi ale líto, kdyby se zničila nesnadným předsednictvím, které ČSSD čeká. Bude jí chybět servis, který jako ministryně měla. Ve volbách odvedla velký kus práce, mířila přesně tím směrem, kam by měla ČSSD směřovat. Michal Šmarda je úspěšný starosta středně velkého města. Nejsem schopný říct, kdo z nich dvou by měl být novým předsedou.

Věříte vůbec v záchranu ČSSD a návrat do Sněmovny?

Strašně bude záležet na tom, kam se pohne ANO. To je klíč. Půjde o to, jak se v opozici ANO nastaví. Lidé nezavrhli ČSSD z důvodu, že by nevěřili jejím původním myšlenkám, ale protože ČSSD přestala mluvit o svých původních idejích. Je potřeba mluvit o dostupném bydlení, zdražování, o realitě života, ne o tématech, která řeší úplně jiné sociálně-ekonomické struktury.

Reklama

Doporučované